Aktuality

Ovlivňuje spotřeba alkoholu úmrtnost u lidí po infarktu? - americká diskuse


Kategorie: Aktuality 
12.červenec 2001
Alkohol a nemoci: stále nedořešené téma. Už to málem vypadalo, že lékaři nám jednohlasně doporučí preventivní mírnou spotřebu pomůže v prevenci kardiovaskulárních chorob a vylepší mentální funkce (viz Prospívá starším ženám alkohol? Neviditelný pes 19.6.2001). A znovu to mezi lékaři kvůli problému ""prospěšnosti"" alkoholu vře.

V časopise Americké lékařské asociace (JAMA 2001,285:1965-1970) byl otištěny výsledky studie, v které autoři zkoumali, zda pravidelné pití nějak ovlivňuje úmrtnost lidí, kteří prodělali infarkt. Přesněji řečeno, zda má předchozí pravidelné pití alkoholu vliv na to, zda pacient infarkt přežije. Došli k závěru, že pravidelná mírná spotřeba alkoholu (1 drink každý den či obden v průběhu roku, předcházejícího vzniku infarktu myokardu) snižuje pravděpodobnost úmrtí v průběhu 4 následujících let. Na toto konstatování však vzápětí reagovalo v témže časopise několik amerických lékařů. Jejich argumenty byly velmi zajímavé.

Jeden z lékařů argumentuje tím, že abstinenti zařazení do studie byli významně starší než pijáci, bylo mezi nimi více žen, měli nižší socioekonomický status a větší výskyt chronických chorob typu diabetu, hypertenze či anginy pectoris. Další z diskutujících lékařů upozornil na analogii s výzkumy, prokazujícími ochranný vliv hormonální substituce (dodávání hormonů převážně formou náplastí u žen po přechodu) jako prevence kardiovaskulárních chorob: ženy, které substituci užívají jsou v lecčem speciální skupinou - jsou vzdělanější, stravují se zdravěji, jsou štíhlejší… Něco podobného může platit i pro rozdíly mezi skupinou mírných pijáků a abstinentů. Mírní pijáci jsou podle něj vzdělanější, mají vyšší příjmy, jsou převážně nekuřáky a více sportují. to vše může výsledky ovlivnit. Takže problém není definitivně rozhodnut, bude zapotřebí dalších, podrobnějších studií.Těšme se...

Autor: MUDr. Pavel Kostiuk CSc.