Aktuality

Prognostický index mortality v průběhu roku po ukončení hospitalizace


Kategorie: Aktuality 
27.červen 2001
U mnoha starších pacientů je akutní onemocnění vyžadující hospitalizaci následováno postupným zhoršováním stavu, který ve vysokém počtu případů končí fatálně. Pro včasné odhalování takových pacientů slouží prognostické indexy.

Journal of American Medical Association (2001,285:2987-2994) publikuje studii, v níž autoři (LC Walter et al) takový prognostický index navrhovali a testovali. Účelem studie bylo stanovit prognostický index mortality v průběhu 1 roku po ukončení hospitalizace, přičemž k vytvoření takového indexu byly použity informace, které byly k dispozici při propuštění pacienta z nemocnice.

Jako materiál sloužily dvě prospektivní studie s jednoročním sledováním. K tvorbě indexu byla použita demografická data, míra závislosti při každodenních aktivitách, faktory komorbidity, délka hospitalizace a laboratorní ukazatele. Výsledné zhodnocení ukázalo, že existuje šest nezávislých rizikových faktorů: mužské pohlaví (1 bod), počet každodenních aktivit, při jejichž vykonávání je pacient závislý na pomoci v okamžiku propuštění (1-4 aktivity: 2 body, všech 5 aktivit: 5 bodů), městnavé srdeční selhání (2 body), zhoubný tumor (solitární: 3 body, metastatický: 8 bodů), hladina kreatininu nad 265 mikromolů/litr: 2 body a nízká albuminémie - 3,0-3,4 g/dl: 1 bod, pod 3,0 g/dl: 2 body).

Jednoroční mortalita byla nejnižší (13 %) ve skupině s nízkým rizikem (součet bodů 0-1), 20 % při 2-3 bodech, nejnižší u pacientů s více než 6 body. Tento prognostický index vytvořený z hodnoty šesti rizikových faktorů, jejichž hodnota je známa při propuštění pacienta z nemocnice, lze snadno sestavit aditivní metodou. Umožňuje stratifikaci pacientů ve věku 70 let a více s ohledem na předpokládanou mortalitu v průběhu 1 roku po ukončení hospitalizace, umožňuje i zhodnocení individuálního rizika a adekvátní zaměření medicínské péče.

Journal of American Medical Association (2001,285:2987-2994)

Autor: MUDr. Pavel Kostiuk CSc.