První pomoc

Jak vyrovnat denní rytmus


Kategorie: Cestování První pomoc První pomoc 
22.červen 2001
Slíbili jsme pokračování o tom, co je vhodné vědět o možném zdravotním riziku při dovolené na chalupě a jak mu předejít  nebo jak se vyrovnat s náhlým ohrožením. Uvědomili jsme si přitom, že stále ještě pobýváme pouze na chalupě a že se nám možnosti postupně rozrostou.  Ale takovou mnohotvárnost přináší dnešní život a jeho všestranné možnosti a my se jim vlastně jen přizpůsobujeme.

Medicínské učebnice a příručky v zahraničí nenazývají praktická odborná doporučení tímto uctivým  akademickým názvem, ale mnohem  jednodušším a výstižnějším pojmem Tips and tricks. Znamená to totéž, rady jsou naprosto praktické, zaměřené na konkrétní životní i klinické situace a přitom splňují všechny požadavky kladené na odbornou úroveň.

S těmito „ tips and tricks“ přikročíme i k dnešnímu tématu.

Jak vyrovnám svůj cirkadiánní rytmus?
Ti z nás, kteří geneticky patří časovým zařazením svého usnutí a délky spánku do pozdějších nočních hodin a tím patří mezi „sovy“, mají svůj 24hodinový, tj. cirkadianní nebo také tzv. diurnální, rytmus aktivity a odpočinku prodloužen přibližně na 25 hodin. Při dnešním pracovním tempu, při zátěži domácností i nároky osobního života mají pomalu narůstající časový dluh odpočinku. Ráno totiž nemohou dospat tak dlouho, jak by jejich organismus optimálně  potřeboval.

Patří k těm, kteří se již před dovolenou podvědomě těší, že budou mít možnost se „pořádně vyspat“, tj. odbourat svůj nashromážděný fyziologický spánkový dluh.

Tomu odpovídá, že jej také první tři dny na dovolené s potěšením doplňují. Správně vychutnají aktivní dovolenou přibližně od 3. až  4. dne, „dospí se“, doplní odpočinkové mechanismy, ráno se začnou budit časněji a s větší chutí.

První pomoc:
Správný postup  není vzdálen tematice první pomoci, protože po dobu prvních tří dnů nemají  „sovy“ na chalupě vykonávat práce náročné na přesné časové omezení, např. opravit střechu nebo vozit do úmoru materiál vozem nebo si sezvat na večer party. Dokonce je vhodné v rámci prevence dopravní nehody či pracovního úrazu po obědě, v době denního výkonnostního minima, si chvíli zdřímnout. Od 3. dne se stav již vyrovná, pokud dodržují úměrný „soví“ režim. Riziko úrazu, nesoustředěnosti a zpomalení se sníží a osobní pohoda je větší.

Autor: Username: Prim. MUDr. Jarmila Drábková, CSc. doesn't exist or feufield is not set