Léčivé rostliny

MOCHYNĚ PERUÁNSKÁ (Physalis peruviana L.)


Kategorie: Léčivé rostliny 
15.listopad 2002
V Peru a Guatemale můžete nalézt rostlinu, jejíž plody většina návštěvníků těchto exotických zemí patrně zamění s plody příbuzné rostliny, s plody mochyně židovské třešně, která se často pěstuje v našich zahradách.

"Lampiónky" mochyně peruánské jsou nejen velice dekorativní, ale plody mohou být chutným ovocem plným vitaminu C, a celá rostlina užitečnou léčivou rostlinou.  Mochyně peruánská (Physalis peruviana L.) patří do čeledi rostlin lilkovitých (Solanaceae). Lilkovité rostou prakticky ve všech kontinentech, s výjimkou arktických oblastí, a je pro ně typický obsah alkaloidů.

Vedle mochyně řadíme k této čeledi např. durman, rulík, lilek, tabák či pablen. K rodu mochyně (Physalis ) náleží asi 120 druhů rostlin, jejichž těžiště rozšíření je v Americe. Pro všechny druhy mochyní je charakteristický zveličelý, nafouklý, většinou oranžový či nazelenalý kalich.

Popis:
Mochyně peruánská je víceletá rostlina, která se v našich podmínkách pěstuje jako jednoletka. Dorůstá do výšky kolem 100 cm. Lodyhy i listy jsou hustě chlupaté. Kvete nenápadně, květy jsou světle zelené, s fialovými skvrnami.

Plodem je žlutá až oranžová bobule. Její povrch je lesklý. Plody jsou jedlé a mají charakteristické aroma. Bobule je zcela uzavřena ve zveličelém kalichu. Kalich má za zralosti oranžovozelenou barvu. Mochyně se v kultuře pěstuje ve dvou formách, které se od sebe liší velikostí a barvou plodů. P. edulis má plody oranžové a P. violacea má plody větší a fialové.

Autor: zpracováno redakčně