Prostata

Prevence BHP


Kategorie: Prostata 
13.červen 2001
Onemocnění prostaty postihuje v naší republice odhadem nejméně 250 000 mužů nad 50 let.

Problémy mohou nastat i dříve. S přibývajícím věkem počet postižených stoupá. Většinou se jedná o nezhoubné zbytnění - označované jako benigní hypertrofie (hyperplasie prostaty BHP)! Jde o onemocnění, které však vede ke snížení kvality života, není-li včas léčeno!Důležité je včasné vyšetření prostaty konečníkem při preventivních prohlídkách u praktického lékaře i při jakémkoliv dále uvedeném příznaku.

Prostata je žláza, která se skládá z vaziva, svaloviny a z dalších elementů. Její činnost je řízena hormony a enzymy. Jestliže se zvětší, začne mít muž většinou potíže s močením – vyprazdňováním močového měchýře. Klinické obtíže  neodpovídají velikosti žlázy.

Z pohledu praktického lékaře je nutné se ptát na potíže spojené s močením, pokud je pacient neuvede sám.  Většinou je to vyšší frekvence močení během dne, 1 – 2x v noci, slabší proud moče, nutnost použití břišního tlaku při močení, pocit neúplného vyprázdnění močového měchýře.

Základní diagnostika BHP spočívá v ultrazvukovém vyšetření, při kterém lékař zhodnotí tvar a velikost žlázy, určí tzv. velikost močového rezidua (množství moče, které zůstává po vymočení v močovém měchýři), což je velice důležité.

Hlavní úlohou praktického lékaře je vyhledávání a včasné odesílání pacientů k urologovi. Nejde totiž jen o BHP, ale i o včasný záchyt rakoviny prostaty. Lékaři jsou dnes schopni velmi jednoduchým vyšetřením z krve stanovit hladinu specifického prostatického antigenu, který je může informovat o podezření na rakovinu prostaty. Proto tedy společná péče mezi praktikem a urologem. Společným cílem obou je informace pacientů o prevenci onemocnění, získání pacienta pro spolupráci a včasná léčba.

Projekt Triumph je celoevropskou iniciativou zaměřenou na stanovení optimálního způsobu léčby benigní hyperplasie prostaty. Jejím dlouholetým cílem je shromáždit, zpracovat a analyzovat data o epidemiologii onemocnění a ekonomické efektivnosti  léčby. Dle výsledků šetření je možno zvolit  nejvýhodnější terapeutický  postup. Již dnes například  prvé výsledky projektu ukazují, že včasná léčba selektivním alfa blokátorem významně oddálí potřebu katetrizační či chirurgické léčby. BHP postihující ¼ mužů ve věku nad 40 a třetinu ve věku nad 65 let.

Proto by se měli také praktičtí lékaři v terénu ptát aktivně svých pacientů na  „močové obtíže“ a odesílat je včas na odborné urologické vyšetření.

Pro další informace kontaktujte:
GCI Praha, Markéta Jirmanová, tel.: 02 – 66 79 82 11, 0603 222 508

Autor: MUDr. Marie Opltová