Cestování

Až pojedu na dovolenou !


Kategorie: Cestování 
06.červen 2001
V dnešní době si takový povzdech a plán dovolené zasluhuje celý seriál vtipných rad – na dovolenou lze jet na safari do Afriky, chodit po rozpáleném Římě, opalovat se u Máchova jezera nebo si konečně mezi hobby činnostmi odpočinout na chalupě.

Všichni dříve či později zjistíme, že nejlepší odpočinek pro střední a starší generaci nebo pro rodinu s malými dětmi je na chalupě. Číhají tam na nás  nejspíše jen taková malá domácí úrazová rizika jako odřené koleno. U Máchova jezera už musíme pečovat o kůži i o pleť, o dostatečný přívod správných tekutin, popř. vést noční společenský život jen do úrovně rezervy organismu a vyhnout se poté svému vozu obloukem.

Cesta do Tunisu vyžaduje nádavkem dobře procvičovat dolní končetiny již v letadle, raději směnit kontaktní čočky za módní, ale dioptrické sluneční brýle a nesnažit se ochutnat všechny exoticky lákavé pochoutky jako Kája Mařík na pouti.

A protože druhů dovolených je téměř tolik,  kolik si jich jednotliví lidé naplánují, je nutné rady rozdělit s heslem, že nejlepší dovolená je dovolená prožitá v pohodě a k té neodmyslitelně patří i zdraví. O ně je nutné na různých místech  pečovat trochu odlišně.

Vezměme jako první rady pro každý den
Top-ten léky

V naší populaci občané již nad 40 a tím spíše nad 50 let pravidelně užívají některý významný lék. Množství chronicky užívaných přípravků věkem vzroste. A proto každý, kdo pravidelně užívá nějaký lék, ale především senioři - si vezmou  sebou na každou dovolenou - doma i v zahraničí (tam zvláště) - dostatečné množství svých léků. Raději si je sepíší na lístek, kdyby o nich někomu měli referovat. Lístek si vloží k občanskému průkazu a ke kartě zdravotní pojišťovny. Není na závadu, budou-li zde mít uvedeno i telefonní číslo na své nejbližší. Ze zkušeností na akutních příjmech víme, že kontakt rodiny i jen ke zvládnutí stresu je velice důležitý. Překontrolujeme v seznamu zejména  léky (farmaceutické přípravky), které patří do skupiny důležitých, někdy humorně přezdívaných  „top-ten“ :

  1. léky pro správný krevní tlak a normální rytmus srdce,
  2. léky proti bronchiálnímu astmatu a pro odvodnění,
  3. léky užívané pro vyrovnávání hladiny krevního cukru při cukrovce,
  4. přípravky užívané při angině pectoris,
  5. léky  ovlivňující  krevní srážlivost,
  6. léky při epilepsii,
  7. kapky, určené k pravidelnému vkapávání do spojivkového vaku při glaukomu.

Jmenovaných skupin není přesně deset, ale obsahují léky, které ovlivňují základní životní funkce, chrání  oko před zvýšením nitroočního tlaku a ohrožením zraku. Užíváme - li je pravidelně, máme je mít vždy u sebe, i když se právě cítíme dobře. Je nevhodné je vynechat na dobu  i tak krátkou, jako je  12 hodin, nemít je u sebe při větší námaze, při dlouhém výletě volnou přírodou.

Nezapomeňte: Vždy sebou vezměte léky, které pravidelně užíváte

V následujících statích se budeme věnovat situacím, které nás mohou překvapit...

Autor: Username: Prim. MUDr. Jarmila Drábková, CSc. doesn't exist or feufield is not set