Medicína

Návyk na alkohol se dá překonat (pro pokročilé)


Kategorie: Problémy s alkoholem 
22.únor 1999
Některé postupy k překonávaní závislosti jsou trochu složitější. Máte-li chuť zkusit si i ty, blahopřeji. Zde jsou k vašim službám.

Třístupňová obrana
Semafor
Podmiňování ve fantazii
Kamínek pomocník
Rituální odhození problému

Třístupňová obrana
Některá americká léčebná zařízení používají právě tento postup jako hlavní léčebnou metodu. Princip je poměrně jednoduchý. Středověká města a hrady byly chráněny více řadami hradeb. Pokud by i nepřítel pronikl zevním okruhem hradeb, stále ještě bylo možné ho odrazit od některého z vnitřních okruhů. Nepřítelem je pro nás puzení požívat alkohol nebo jinak řečeno psychická závislost. Nepříteli můžete postavit do cesty následující hradby.

Třístupňová obrana
1. hradba: Zkoumání řetězců vedoucích k setkání se spouštěči a přerušení těchto řetězců.

  • Hlava (rozum)
  • Srdce (emoce)
  • Končetiny (jednání)

Spouštěč
2. hradba: Zkoumání řetězců vedoucích od spouštěčů k recidivě (myšlenky, pocity, chování) a přerušení těchto řetězců.

  • Hlava (rozum)
  • Srdce (emoce)
  • Končetiny (jednání)

Recidiva
3. hradba: Analýza řetězců vedoucích od prvního porušení abstinence k debaklové situaci a přerušení těchto řetězců. Rychlé zastavení recidivy.

  • Hlava (rozum)
  • Srdce (emoce)
  • Končetiny (jednání)

Debakl
Pan A: Tak tomu nějak nerozumím. Žádám příklad!

1. hradba
Řekněme, že váš spouštěč byl konec pracovní doby a cesta s kolegy z práce do hospody. Vaše hlava si říkala: Pro jednou se nic nestane, budu tam jenom chvíli, o nic nejde. Co jste si mohl říkat místo toho?
Že bych měl mít rozum, že se neumím při pití ovládat, že když se kvůli chlastu zase dostanu do malérů, tak mi nikdo z kamarádů nic nedá ...
Správně, tak to bychom měli hlavu. A co srdce? Netěšil jste se nakonec do hospody a neobjevila se náhodou silná touha po alkoholu (odborně se tomu říká bažení, anglicky craving). Jaké jiné pocity byste mohl v této situaci vyvolat?
Vzpomínku na různé úlety, ostudy, trapnosti. Nebo bych mohl něžně myslet na rodinu. To se myslí tím srdcem?
Ano. A kam se příště vydají vaše končetiny, když ne do hospody?
Domů nebo si koupit nějakou knížku.

2. hradba
Tak a probrali jsme první hradbu před setkání se spouštěčem. Nyní ke druhé - mezi spouštěčem a recidivou. Hlavu jste v hospodě asi moc nepoužíval?
To ne, teď bych už byl opatrnější, abych se nedostal do průšvihu.
A vaše touha po alkoholu v hospodě určitě ještě zesílila.
To je fakt. Měl jsem si radši dát něco nealko a rychle zmizet.
Dobře, to už jsou končetiny.

3. hradba
A teď třetí stupeň chránící vás před debaklem. Když už jste začal pit, nedokázal jste přestat a domů jste přišel v nepěkném stavu. Tady se vaše hlava také moc nevyznamenala?
Měl jsem výčitky svědomí a říkal jsem si, že je to stejně jedno.
To už bylo srdce. Co byste dělal teď, kdyby taková situace nastala?
Místo výčitek svědomí bych z té hospody rychle zmizel. Manželka by asi stejně nadávala, kdyby to ze mě bylo cítit, ale určitě ne tolik. Tím bych předešel tomu, čemu říkáte debakl.
Ano, mohl jste také někomu zavolat a požádat o pomoc, což je zase jednání čili končetiny.

Semafor
Velmi se hodí v situaci, kdy se objeví bažení (nutkavá touha po alkoholu) nebo když dostane člověk nějaký špatný nápad (třeba zajít do hospody). V takové situaci si člověk vybaví nejdřív červené světlo semaforu, které říká “zastavit”. Pak si vybaví žluté světlo. Během žlutého světla si uvědomí různé možnosti, jak může reagovat a hlavně krátkodobé i dlouhodobé následky svého jednání. U uvedených možností si pak vybere nejvýhodnější. Nakonec si vybaví zelené světlo, vybranou možnost uskuteční a vyhodnotí.

m Červená: Stop, zastavit, uvažovat.
m Oranžová: Jaké možnosti, se nabízejí a jaké mají tyto možnosti dlouhodobé i krátkodobé následky? Výběr nejvýhodnější možnosti.
m Zelená: Vybranou možnost uskutečnit a vyhodnotit.

Řekněme, že by panu A někdo v práci u příležitosti oslavy svých narozenin nabídl alkohol. Semafor pak vypadá následovně:

Červená: Stop

Žlutá:

    1. možnost. Napít se alkoholu. Následky: Při špatném sebeovládání ve vztahu k alkoholu by to mohlo skončit opilostí, ostudou, tím, že bude druhý den člověku špatně a že bude mít problémy v rodině.
    2. možnost. Vymluvit se, že jsem tady autem nebo že nemám čas. Následky: Vyhnu se problémům v práci a rodině. Příště mi ale budou nabízet zase.
    3. možnost. Říci, že alkohol ze zdravotních důvodů zásadně nepiji. Vyhnu se tak problémům a navíc mi příště nebudou alkohol v práci nabízet.

Výběr nejvhodnější možnosti: 3. možnost.

Zelená: Vybranou možnost uskutečnit a zhodnotit výsledek.
Pan A: Někdy je ale třeba jednat rychle a bez dlouhého přemýšlení.

Ano, třeba kdyby by po vás někdo v hospodě (raději tam nechoďte) hodil půllitr. Místo semaforu v takovém případě uhněte a teprve dodatečně přemýšlejte o tom, kde a jak si opatřit lepší společnost.

Semafor a třístupňovou obranu je možné spojit. Uvedené postupy se sice většinou používají samostatně. V semaforu ale pracujete také s rozumem, city i jednáním. Semafor můžete použít tak, že vám pomůže předejít setkání se spouštěči, že s jeho pomocí předejdete při setkání se spouštěčem recidivě a díky semaforu lze také rychle zastavit recidivu, kdyby nastala.

Podmiňování ve fantazii
Alkohol i jiné drogy nabízejí napřed příjemné a většinou teprve pak nepříjemné. Lidský mozek ve své nedokonalosti si s alkoholem spojuje to příjemné, méně však vzdálené bolestné důsledky (například nemoci působené pitím). Tento postup pomáhá zmíněnou nedokonalost mozku překonat. Nepříjemné spojujeme s alkoholem a příjemné s abstinencí od něj. Pilný pan A se následující postup naučil nazpaměť, paní B si ho namluvila na magnetofonový pásek a ten si pak pouštěla. Požívá se třikrát týdně 10 týdnů a pak jednou až dvakrát měsíčně. Zahraniční prameny uvádějí u tohoto postupu překvapivě dobré výsledky i u pokročilých forem závislosti na alkoholu.

Podmiňování ve fantazii:

Uvolnění: Pohodlně se posaďte nebo položte, pokud umíte nějakou relaxační techniku, tím lépe, můžete ji použít.

Oslabení nevýhodného chování: Vybavte si s větší nebo menší zřetelností alkoholický nápoj, který jste dříve pil. Vybavte si jeho chuť, pach, teplotu, dotyk sklenice. Pak si co možná zřetelně vybavte tu nejhorší kocovinu, kterou jste kdy prožil. Pokud máte odvahu, najděte si v “Některé nevýhody pití alkoholu” v části Jak je to s pevnou vůlí? to, co by vám bylo nejméně příjemné, a vybavte si to. Spojujete to tak s alkoholem. Opakujte čtyřikrát.

Posílení výhodného chování: Nyní si vybavte situaci, kdy jste dřív pil. Možná vás někdo zval na sklenici nebo jste pil z nudy a osamění doma. Jasně zřetelně a důrazně odmítněte druhému člověku nebo sám sobě. Pak se za odmítnutí odměňte. Můžete se pochválit, vyvolat pocit klidu a sebeuspokojení. Můžete si představit, že vás za vaše odmítnutí chválí někdo, na kom vám velmi záleží. Uvědomte si, jak jste se tím stal přitažlivější, jak vám to lépe myslí, oč více dokážete. Opakujte čtyřikrát.

Závěr: Vychutnejte ještě chvíli příjemný stav klidu a uvolnění, jestliže se vám podařilo si ho navodit, protáhněte se jako při probuzení z osvěžujícího spánku a otevírejte oči. Cvičení končí.

Kamínek pomocník
Následující dva postupy jsou určené lidem, kteří mají rádi věci tajemné, ba magické. Najděte si vhodný kamínek, který se vám líbí a je příjemný na dotek. Noste ho u sebe. Kdyby na vás přišla chuť se napít, nebo jste se cítili špatně, třete svůj kamínek. Přeneste a přestěhujte do něj nepříjemné napětí ze svého nitra. Kamínek od vás vaše nepříjemné pocity přijme a rozpustí je. Čas od času kamínek omyjte v roztoku slané vody, abyste ho připravili na další používání. Můžete si vybrat kamínek podle vlastní volby, pokud byste chtěli nějaký speciální, doporučuji malý ametyst (od pradávna symbol střídmosti a střízlivosti, nebroušený můžete sehnat i za cenu řádově desítek korun).

Rituální odhození problému
Najděte si nějaký předmět, který bude symbolizovat váš problém s alkoholem. Může to být např. kus uhlí, rezavý hřebík, pecka od ovoce. Tento předmět noste stále nebo alespoň většinu času u sebe po dobu nejméně 10 dní. Pak na nějakém klidném místě, kde budete sám nebo sama, předmět spalte nebo hoďte do vody. Uvědomujte si, co při tom cítíte a co pro vás znamená se problému zbavovat.

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.