Problémy s alkoholem

Děda (babička) pije !


Kategorie: Problémy s alkoholem 
29.říjen 2002
Paní A má prostě smůlu. Krátce po té, co přestal pít její manžel, se objevil podobný problém v rodině jejích rodičů. Tatínek paní A pan Alois odešel do důchodu a začal víc pít.

Co měl pan Alois vědět?
Tajemství pana Aloise
Ještě pár slov lékaře

Svoji roli sehrálo to, že přišel o práci, která ho těšila, i o společnost lidí, na které byl zvyklý. Pan Alois se rád napil už dříve, ale nebylo to tolik a tak často, takže manželka zamhouřila oko. Teď ale jeho návštěv restaurací přibylo. Pan Alois dělal ostudu a manželka i dcera začaly mít strach o jeho zdraví. Snášenlivost alkoholu se u něj s přibývajícími lety zhoršovala. Paní A, která, jak víme, pracovala jako zdravotní sestra, si tatínkovo pití spojila s jeho vysokým krevním tlakem a chystala se s ním vážně promluvit. Stalo se však něco velmi nepříjemného. Tatínka náhle převezli do nemocnice pro záchvat mozkové mrtvice, naštěstí slabší, jak se později ukázalo. Paní A zavolala tatínkova ošetřujícího lékaře a řekla mu, že tatínek hodně pije. Od tatínka samotného by se to určitě nedozvěděl. Lékař předepsal panu Aloisovy léky, které mírnily jeho obtíže po vysazení alkoholu. Vysvětlil mu také, že prudké zvýšení krevního tlaku, které alkohol působí, může být příčinou mozkových krvácení. Léky během týdne vysadil a s panem Aloisem ještě důkladně pohovořil. Pan Alois dostal adresu dobrého protialkoholního zařízení a slíbil, že buď s pitím přestane sám, nebo se bude léčit.

Co měl pan Alois vědět?

Měl vědět, že ve vyšším věku je alkohol nebezpečnější pro tělesné i duševní zdraví. Snášenlivost alkoholu se s léty zhoršuje, alkohol zatěžuje srdce, krevní oběh, játra a poškozuje paměť. Právě proto hodně lidí ve vyšším věku omezí pití samo od sebe. Alkohol se nesnáší s léky, které lidé důchodového věku často užívají. Zhoršuje i průběh mnoha častých nemocí - vysokého tlaku, cukrovky, poruch výživy, onemocnění slinivky břišní, jater i duševních poruch (např. depresí). Na druhé straně ovšem horší snášenlivost alkoholu může usnadňovat překonání návyku. Výhodou seniorů je i životní zkušenost, moudrost a často i kvalitní zájmy a rozhled.

Tajemství pana Aloise

Někteří lidé si myslí, že člověk ve vyšším věku se už nezmění. Hluboce se mýlí. Z pana Aloise se stal během pár let jiný člověk. Když se u příležitosti jeho narozenin sešli u nich doma přátelé a příbuzní, prozradil jim pan Alois své tajemství.

Řekl tehdy: “Beru věci jak jsou. Neohlížím se, co jsem ztratil, hledám nové možnosti.” Nazvěme tuto úspěšnou taktiku pana Aloise třeba pružností a trochu podrobněji se u ní zastavme.

Pružnost v práci. Víme, že pan Alois odešel do důchodu. O to více se teď věnuje své domácí dílně a skalce, kterou mají před domem. Příjemnou změnou jsou i sezónní práce, např. prodej lístků na blízkém koupališti. To, že má pan Alois více času, se projevilo různými vylepšeními v domácnosti. Pan Alois začal být i občansky aktivní a zajímal se o problémy části města, kde žije. Dokázal správně přizpůsobit druh své práce zevním okolnostem i sobě. Nejlepší práce pro seniory je taková, kde uplatní zkušenosti. Nevhodná bývá práce příliš stresující nebo termínovaná.

Pružnost ve vztazích. Rodiče paní A si velmi zakládají na vnoučatech a rádi se o ně starají. Jenže rodina dcery mívá někdy jiný program. Pan Alois i jeho žena mají v záloze dostatek vlastních přátel a známých. Nechali si také zavést telefon a udržují čilou korespondenci s přáteli i vzdálenými příbuznými.

Pružnost a překonávání zátěžových událostí. Zátěžové události a pití ve vyšším věku spolu často souvisejí. Podívejme se, jak pan Alois nakonec zvládl odchod do důchodu.

    1. Opatřil si nové informace o nové situaci. Ví, za jakých podmínek může pracovat, nač má nárok, na koho se obrátit nebo s kým se poradit. Kdyby ovdověl, udělal by dobře, kdyby se naučil vařit a vést domácnost.

    2. Dbá o tělesnou kondici. Samozřejmě cvičí s rozumem tak, aby mu to prospívalo. U nich doma se vaří celkem zdravě, většinou neschází zelenina nebo ovoce. Pan Alois se také čistě a pečlivě obléká a chodí dobře oholen.

    3. To, že odchodem do důchodu ztratil některé známé, si dokázal vynahradit. Nové přátele si našel mezi sousedy a oživil některé dřívější vztahy v širší rodině i mimo ni.

    4. Nevrhl se střemhlav do nějakého náročného podniku, ale dal si čas na rozmyšlenou. Umí si toho na sebe brát tolik, kolik unese.

    5. Dokázal si najít nové životní cíle a nové věci, na kterých mu záleží.

Pružnost a sebevědomí. Sebevědomí mladých lidí se často zakládá na povrchních věcech jako tělesná síla nebo krása. Fyzickou i duševní kondici a přitažlivost si lze i ve vyšším věku udržovat. Sebevědomí zralejších lidí však mívá hlubší kořeny. Vychází z hlubšího a moudřejšího vnímání sebe i světa.

Pružnost a zdroje radosti. Pro pana Aloise se postupně stal důchodový věk jedním z nejšťastnějších období života. Prudké vášně a ctižádosti dřívějších let se zmírnily, vystřídal je větší nadhled a laskavost. Má teď také více času na své koníčky a přátele, znovu začal číst cizojazyčné knihy, dokáže hlouběji vnímat krásu přírody, tolik nespěchá.

Ještě pár slov lékaře

Jednou ze zásad lékařství vyššího věku je přidávat nejen léta k životu, ale také život k letům. Toho můžete dosáhnout:

1. Tím, že se vyhnete alkoholu nebo budete v tomto ohledu velmi střídmí. Vyhněte se i lékům s výjimkou těch, které vám předepsal lékař. Některé léky (např. diazepam) působí nepříznivě na paměť. Pokud možno nekuřte, prospějete tím srdci.

2. Vyplatí se dobrá spolupráce s vašim lékařem.

3. Žádný lék nenahradí pohyb, ale pohyb nahradí mnoho léků. K bezpečným tělesným aktivitám patří chůze, jóga pod kvalifikovaným vedením a samozřejmě zdravotní a rehabilitační cvičení. Záleží samozřejmě na vás, co se vám líbí a nač stačíte.

4. Proti stárnutí působí strava s dostatkem vitamínu C (např. zelí, papriky), vitamínu A (mrkev, špenát), nestravitelných zbytků (zelenina, ovesné vločky, luštěniny) a samozřejmě střídmost.

5. I když nechodíte do práce, udržujte si denní rytmus. Vstávejte v určitou dobu, věnujte pravidelně čas péči o sebe, o domácnost, zálibám a společenským stykům.

6. Trénujte mozek. Učte se cizí jazyk, luštěte křížovky, hrajte šachy, pište deník nebo paměti, movitější si mohou koupit počítač a psát paměti na něm. Zajímejte se o věci kolem sebe. Samozřejmě nemusíte dělat všechny tyto věci současně.

7. Vašemu zdraví pomůže i dobrá nálada a přátelské vztahy.

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.