Medicína

Vydržet


Kategorie: Problémy s alkoholem 
22.únor 1999
.

Pan A i paní B jsou v pořádku a nepijí. Při překonávání problémů s alkoholem si také leccos důležitého uvědomili a stali se z nich moudřejší a zralejší lidé. Mají tedy vyhráno?

Ne tak docela. Kolegové z Bratislavy popsali “syndrom třetího měsíce”. Někdo se začne léčit nebo se rozhodne s pitím přestat. Dva měsíce bez potíží nepije. Pak si ale řekne: “Vždyť já to mít nemusím. Nejsem přece žádný alkoholik, co kdybych si dal jedno pivo?” Jenže když má vytvořen návyk, může právě jedno pivo zahájit další období nezvládaného pití.

Pan A i paní B překonali nebezpečný třetí měsíc tím, že si uvědomili, v čem se jim abstinence vyplácí. Paní A připravila manželovi po půl roce jeho nepití slavnostní večeři. Paní B si koupila za odměnu po čtvrt roce nepití novou kabelku. Udržování si dobré kondice znamená, že v mnoha věcech, které jste použili k překonání svého problému a které se osvědčily, budete pokračovat. Podívejme se společně, co to znamená pro pana A a paní B.

1. Pan A i paní B si našli takové přátele, kteří nepijí nebo pijí málo a kteří jim fandí. Našli si zájem a koníčky, které nejdou s pitím dohromady.

2. Pan A i paní B se nepřepínají. Ani jeden z nich nepracuje v trojsměnném provozu, oba si udělají čas na přiměřený spánek a klidné jídlo. Některá zaměstnání jsou riziková. Znám paní, která pro udržení dobrého stavu přestala pracovat jako servírka a nastoupila jako prodavačka, i když vydělala méně.

3. Pan A i paní B se vyhýbají riskantním situacím, jako jsou různé pijácké večírky a nechodí do restaurací, kde automaticky přinesou pivo. Rozešli se i s některými přáteli, kteří se nedokáží bavit bez pití.

4. Lidé kolem pana A i paní B vědí o jejich rozhodnutí nepít. Tím, že jim o svém rozhodnutí za žádných okolností se nenapít řekli, si pan A i paní B usnadnili situaci. Nemusejí si vymýšlet komplikované výmluvy, odpadnou přemlouvání a rozpaky.

5. Pan A i paní B jsou se svým rozhodnutím spokojeni. Vědí, že se jim vyplatilo a vědí, že žijí rozumněji nežli mnoho jiných lidí. Sebevědomí na tělesné úrovni jim pomáhá udržovat péče o zevnějšek, rozumné cvičení i vhodné oblékání. Na duševní rovině jim pomáhá dávání si rozumných cílů, pěstování dobrých vztahů, umění brát i dávat a to, že se s druhými dokáží domluvit. Vnímají svůj život hlouběji a v širších souvislostech.

6. Jakmile pan A a paní B zjistili, že se pro ně pití s mírou nehodí, přestali se o ně pokoušet a rozhodli se nepít vůbec. Nesnažili se nahrazovat alkohol různými prášky a ušetřit si tak spoustu zbytečného utrpení.

7. Pan A i paní B dělají co mohou, aby si udrželi dobrou kondici a pití předešli. Oni i jejich okolí jsou ale na “šlápnutí vedle” připraveni a vědí, co v takové situaci dělat. Recidivy (tedy minulá “šlápnutí vedle”) jim posloužily jako užitečné zkušenosti, ze kterých se dokázali poučit.

8. Panu A a paní B tím, že když přestali pít, nezmizely všechny problémy. Dokázali je ale lépe řešit. Např. paní B měla v době, kdy už nepila, vážné potíže se synem. Oba však své potíže a problémy aktivně řešili. Oba se umí pomocí cvičení nebo relaxace přeladit a dokáží se o vážných problémech s někým důvěryhodným poradit. Je ovšem pravda, že s některými problémy nezbývá než se vyrovnat. Říká se, že za Buddhou přišla kdysi žena, které zemřelo dítě, a žádala ho o útěchu. Buddha ji poslal, aby v městě našla dům, kde se nikdy nestalo neštěstí. Žádný takový dům tam nebyl a žena pochopila, že i trápení a starosti patří k životu.

9. Pan A i paní B za svůj dobrý stav připisují zálohu především sobě. Znají a využívají však také možnosti léčení ve svém městě. To je důležité k udržení dobrého stavu a zvláště v obtížných obdobích života.

10. Pan A i paní B vědí, že jsou na dobré cestě, ale že ještě nemají vyhráno. Dobrou kondici si chtějí udržovat po celý život.

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.