Problémy s hazardem

Jak překonat problém s hazardní hrou


Kategorie: Problémy s hazardem 
08.únor 1999
.

Přestaňte hrát. Nedejte se odradit pesimismem těch, kdo tvrdí, že to nejde. Neví totiž, že jsou lidé, kterým se to podařilo a kteří se tím vždy zase tak moc nechlubí.

Vyhýbejte se hazardní hře, všemu, co ji připomíná i místům, kde se provozuje. Nemějte u sebe žádné peníze nebo jen naprosto nezbytné minimum. Kdyby vás přepadla touha hrát, bez peněz ji snadněji překonáte. Vyhýbejte se také společnosti těch, kdy by vás mohli k hazardní hře svádět. Někomu velmi pomáhá i to, že přestane pít alkohol nebo brát drogy (zvlášť pokud měl hazardní hru a s alkoholem nebo drogami nějak spojenou). Zorganizujte si dobře čas, abyste se nenudili, ale také dlouhodobě nepřetěžovali. Pokud je to jenom trochu možné, najděte si někoho důvěryhodného a svěřte se mu.

Další možností je tato kniha. Abyste ji použili co nejlépe, navrhuji vám následující postup:

    1. Knihu si rychle přečtěte, abyste zhruba věděli, co v ní je.

    2. Knihu čtěte podruhé, tentokrát pomalu. Zkoušejte jednotlivé postupy. Porovnávejte to, co se v ní dočtete, s vlastní zkušeností. Některé z postupů, které budete zkoušet, pro vás budou důležitější, jiné méně významné. Jen vy můžete zjistit, co dokážete pro sebe z psaného návodu vytěžit.

    3. Ke knize se vraťte potřetí. Výrazně si označte ty body nebo postupy, které jsou pro vás zvlášť důležité. Převádějte je do každodenního života.

    4. Pamatujte, že z knížky se v průběhu doby stal váš přítel, ke kterému se můžete vždy obrátit o radu, jemuž můžete klást otázky a se kterým můžete i diskutovat. Kdyby pomoc, kterou kniha nabízí, nestačila, je třeba vyhledat léčbu. Informace o ní najdete v jedné ze závěrečných kapitol.

Ženil se ve 24 letech, děti byly ve věku 9 a 4 roky. Manželství bylo do doby, než začal hrát, spokojené. Postupně prohrál asi 100 000 Kč, manželka se rozvádí. Vzhledem k tomu, oč rodinu připravil, se nechce soudit o byt. Nemá kde bydlet.
Výňatek z psychiatrického chorobopisu

Nehraju přes dva roky a už mi ani nepřijde, že bych se měl vyhýbat hernám a hospodám. To je už samozřejmost. Chodit do herny mě ani nenapadne.
Abstinující patologický hráč

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.