Léčiva

Lidé s Alzheimerovou chorobou si musejí hradit léky sami


Kategorie: Léky a lidé 
14.prosinec 2000
.

Díky včasné a správné diagnóze Alzheimerovy choroby je možné zavést účinnou terapii vedoucí ke zpomalení postupu choroby. Přestože rozbor ukázal, že náklady na hospitalizaci nemocného a na ústavní ošetřovatelskou péči představují zcela největší část celospolečenských nákladů a na trhu již existují léky, které prokazatelně jsou při správné volbě a ordinaci odborným lékařem účinné, ponechává se vlastně na nemocném a na rodině, aby sám jejich užití hradil. Upozornili na to představitelé České alzheimerovské společnosti na včerejší tiskové konferenci, která se nesla v duchu bilancování nad situací pečujících rodin o vlastní nemocné, hlavně však nad postoji politiků u nás a v Evropě.

Pro většinu těchto pacientů představuje hrazení účinných léků neúměrnou finanční zátěž, takže se dostávají do situace, že jejich zdravotní stav není řešen, a protože z nedostatku jiných možností se dostávají do znevýhodněných podmínek člověka bez účinné pomoci.

Česká alzheimerovská společnost dospěla k závěru, že fenomén stárnutí populace je patrný i v ČR. Bude-li chtít Česko vstupovat do Evropy, bude tam vstupovat s lidmi, kteří jsou přímo či nepřímo (jako rodinní příslušníci) postiženi Alzheimerovou chorobou. Proto je asi dobré upozornit na rozdíly, které nás dělí od ostatních evropských zemí – ve většině zemí EU, ale i na Slovensku, jsou uvedené léky hrazeny pojišťovnami . Je to především raritní postavení nemocných a jejich příslušníků, kteří u nás musí účinné léky hradit ze svých prostředků, dále to je nezajištění nebo nedostatečné zajištění zdravotních a sociálních služeb, které u nás naprosto nejsou přizpůsobeny potřebám těchto pacientů. A v neposlední řadě jde i o malá vůle odpovědných vládních činitelů tuto problematiku řešit.

Autor: zpracováno redakčně