Asijská koření

Pískavice řecké seno


Kategorie: Asijská koření 
07.červen 2000
S rozdrcenými semeny této rostliny se můžeme setkat například v tzv. kari.
Kde ji najdeme.Pochází ze západní Asie a Středomoří, ale nejvíce se pěstuje a užívá v Indii, Etiopii, Egyptě, Súdánu a zemích Orientu vůbec.

Botanický popis. Pískavice řecké seno, Trigonella foenum-graecum, je jednoletá, až 0,6 metru vysoká bylina z čeledi bobovitých, Fabaceae. Má přímou, málo rozvětvenou lodyhu a celá charakteristicky voní po senu. Listy jsou trojčetné, lístky obvejčité až podlouhle kopinaté, většinou jen v horní třetině zubaté. Oboupohlavné květy vyrůstají po jednom nebo dvou v úžlabí listů a mají žlutobílou barvu. Plod je rovný nebo šavlovitý, dlouze zobanitý lusk se 6 až 20 semeny, která jsou elipsoidní, zploštělá, zelenavě hnědá až hnědočervená, s typickými hlubokými rýhami na bocích.

 
Část rostliny s plody

Obsahové látky. Drogou jsou v tomto případě semena (Trigonellae foenici-graeci semen), která obsahují v průměru 30 procent slizovitých látek, bílkoviny, tuk., silici, báze trigenellin a cholin, ale také mnoho organicky vázaného fosforu a železa.

 
 
Květ (2) a
semeno (3) pískavice
K čemu se užívá. Semena mají tonifikační účinky, používají se proti nadýmání, při ledvinových poruchách, ochablosti a bolestech v bedrech, kýle, impotenci a průjmu. Droga ovlivněním mléčné žlázy zvyšuje laktaci, ale snižuje i krevní tlak. Nejčastěji se užívá rozdrcená syrová nebo usmažená semena, a to v denní dávce 3 až 9 gramů.

Pískavice jako koření. Vzhledem k pronikavému, poněkud nepříjemnému pachu se většinou nepoužívají semena jako koření samostatně. Přidávají se však do různých kořenících směsí, především jsou součástí kari koření. V Indii z pražených semen vaří i náhražku kávy. Semena lze v zimním období nakličovat, podobně jako je tomu např. u řeřichy.

Autor: Prof. Ing. Pavel Valíček DrSc.