Medicína

Jak zvýšit sebevědomí


Kategorie: Jak přestat fetovat - drogy 
15.únor 1999
Lepší sebevědomí vám pomůže překonat váš problém.

Rozlišujte mezi sebou a svým problémem s drogou
Rozpoznejte a pojmenujte silnou stránku své osobnosti
Někomu pomoci
Co umím, co dokáži
Péče o zevnějšek
Zrcadlo, pověz mi...
Schránka pokladů
Rozdělit si velké cíle na menší
Vychytání a zkoumání kritických myšlenek vůči sobě
Sebevědomí jako přirozené právo
Co vlastně zvyšuje sebevědomí?

Naiva: “Já znám jednoho vařiče a ten má sebevědomí až až.”
Odpověď: Zdánlivě suverénní vařiče (lidi, kteří vyrábějí drogy) znám také. Některé suverenita přejde až na vazbě, když jim po páté za týden k večeři naservírují rozvařená kolínka v hnědé omáčce. Někdy je ale zdánlivě vysoké sebevědomí spíš póza provázená velkou vnitřní nejistotou. Sebevědomí bývá u lidí na drogách často otřesené. Na tom nic nemění asi silácké řeči.

Remcal: “Náhodou sebevědomí může být také nebezpečné. Člověk si myslí, že jemu se nemůže nic stát a je v psychóze ani neví jak. Já bych vám mohl vyprávět...”
Promiňte, ale teď mluvíme o zdravém sebevědomí, ne o podceňování závislosti.

Rozlišujte mezi sebou a svým problémem s drogou
Řekne-li někdo jen to, že máte problémy a s drogami, řekli toho o vás velmi málo. Třeba kromě toho jste šikovní, máte dobrý vztah k lidem, máte smysl pro umění, rádi kreslíte, atd. To, že máte problém s drogou, je pouze jedna z mnoha skutečností, které se vás týkají. Uvědomte si prosím, že člověk je to nejdokonalejší v nám známém vesmíru. Uvědomte si také, že každý člověk je jedinečný a neopakovatelný. Podle Alberta Einsteina má každé místo ve vesmíru stejné právo nazývat se jeho středem. Platí to i pro vás.

Rozpoznejte a pojmenujte silnou stránku své osobnosti
Problémy s drogami jsou malou částí vás, podobně jako bolavý zub je jen malou částí těla. Ohromná část vaší osobnosti je zdravá, schopná rozvoje, obrany, sebezdokonalování. Zamyslete se nad silnou stránkou své osobnosti. Tato část osobnosti nám může pomoci překonat problémy s drogou. Tuto zdravou a silnou část nějak pojmenujte. Příklady, které vymysleli naši pacienti: Ferda Mravenec, Chytrá Anička, Anděl Dobrovolný, Květoslava Laskavá, Honza Chytrý, Ludmila Líbezná, Jaroslav Otevřený.

Někomu pomoci
Někomu pomoci nebo poradit je jedna z nejúčinnější věcí, kterou můžete pro zlepšení svého sebevědomí udělat. Nemyslím tím, že byste měli “zachraňovat” lidí, kteří jsou na drogách. To by mohlo být v prvním období abstinence nebezpečné a neprospěli byste tak ani sobě ani druhým. Možná je někdo z okolí osamělý a potěší ho váš dopis nebo drobný dárek. Zamyslete se nad tím, kdo z vašeho okolí by mohl potřebovat pomoc. Je to možná někdo se zdravotními potížemi, někdo v životní krizi, nebo někdo, kdo si neví rady s věcí, kterou vy ovládáte. Je samozřejmé, že nebudete pomáhat tam, kde to dotyčný odmítá. Budete respektovat také své síly a možnosti a rozhodně se nedáte zneužít k něčemu špatnému. Vaše pomoc se může týkat i zvířat nebo přírody. Pro zajímavost, tedy ne jako návod, uvádím orientální doporučení, jak se zbavit jakékoliv nemoci. Stačí prý čtyřicet dní krmit divoce žijící zvířata nebo ptáky. Můžete si myslet, že je to pověra. Možná ano, ale kdo ví, jestli pocit, že je člověk prospěšný, neovlivňuje i jeho zdraví.

Co umím, co dokáži
S lidmi, kteří mají problémy s drogami, pracujeme mnoho let. V léčebném programu si organizují besedy o svých koníčcích nebo povoláních. Leckoho by možná překvapila vysoká úroveň, jakou tyto besedy někdy mívají. Uvědomte si nejen své problémy, ale i to, v čem jste dobří a co umíte. Můžete probírat jednu oblast za druhou:

  • Co jsem se naučil ve škole, v učení, při studiu?
  • Co jsem se naučil v praxi, jaké jsem získal praktické zkušenosti?
  • Jaké zájmy a koníčky jsem si vytvořil?
  • Jaké mám tělesné dovednosti (např. sportovní)?
  • Umím hrát na hudební nástroj, zpívat, kreslit?
  • Jaké mám praktické dovednosti (např. vaření, šití, domácí práce, opravy v bytě atd.).
  • Umím určitý sport.
  • Možná jste trpěliví nebo se nebojíte žádné práce.
  • Určitě jsem na něco zapomněl, na co?

Péče o zevnějšek
Slavný indický státník Néhrú píše ve svém životopise, že se v době věznění nikdy nezapomněl ráno důkladně oholit. Podle něj to bylo důležité, aby si udržel svoji úroveň a sebevědomí. Přiměřená péče o zevnějšek včetně oblečení a účesu je důležitá pro to, jak nás druzí vnímají. Ještě důležitější to však může být pro nás samé. Dobře oblečení, čistí a upravení se naprostá většina žen i mužů cítí sebevědoměji.

Uvědomování si těla
Součástí sebevědomí je také vnímání svého těla a schopnost se s ním spřátelit. Kdo vnímá své tělo a lépe rozumí jeho potřebám, dokáže předejít různým zdravotním problémům. Jak to udělat, aby člověk lépe vnímal své tělo? Nabízím některé možnosti:

  • Jóga relaxační techniky.
  • Cvičení, posilování, běh, plavání.
  • Masáž, automasáž (automasáž je masáž, kterou si člověk provádí sám).
  • Akupresura, orientální masáže.
  • Sauna, koupel, otužování.
  • Ošetřování těla krémy, tělovým mlékem apod.

Je dobré si tělo uvědomit čas od času i během dne v různých situacích a polohách i při práci.

Držení těla
Možná máte doma větší zrcadlo. Podívejte se do něj, trochu se narovnejte, zvedněte hlavu, lopatky táhněte mírně dolů a k sobě. Nejen, že budete lépe vypadat, ale také se budete lépe cítit. Když budete na držení těla myslet častěji, nebudou vás tolik bolet záda a bude se vám volněji dýchat. Budete se také cítit sebevědoměji.

Zrcadlo, pověz mi...
Sebedůvěře napomáhá zodpovědné chování. Nabízím zajímavý, možná i trochu tajemný pokus. Podívejte se na sebe do zrcadla v době, kdy jste udělal nějaký malér nebo hloupost. Jak se sám sobě líbíte? Jste se sebou spokojen? A nyní zkuste stejný pokus za jiné situace. Celý den abstinujte a udělejte něco dobrého, čím prospějete sobě i druhým. Večer se pak zase podívejte do zrcadla. Nepřipadá vám, že jste zkrásněli? Dobré jednání vede k sebedůvěře a dobrá sebedůvěra k rozumnému chování, rozumné chování posílí sebedůvěru a tak dokola. Tomu se říká “kruh ctnosti”. Jedna dobrá věc v něm posiluje druhou a druhá první. Tak čím začnete? Sebedůvěrou nebo jednáním?

Schránka pokladů
Sám dobře vím, že po těžkém dni může člověk propadat malomyslnosti. Když se ale důkladněji zamyslím, často zjišťuji, že to nebylo tak zlé. Pravda, něco se nepovedlo, ale jsou i důvody ke spokojenosti. Jako schránka pokladů vám může docela dobře posloužit obyčejný notýsek. Do vodorovných řádek si napište dobré vlastnosti, které chcete rozvinout. Pak svislými čarami rozdělte stránku nebo dvojstránku na svislé sloupce pro jednotlivé dny. Jednou nebo vícekrát denně si notýsek projděte. Když zjistíte, že se vám podařilo něco z toho uskutečnit, udělejte si do příslušné kolonky čárku. Neúspěchy nebo zklamání se zde nemusíte zabývat. Příklad následuje.

 
2. 8.
3. 8.
4. 8.
5. 8.
6. 8.
7. 8.
Odvaha
x
 
x
   
x
Trpělivost
 
x
x
 
x
 
Sebekázeň
x
x
     
x
Cvičení
x
 
x
 
x
 
Relaxace
x
x
x
 
x
x
Vstávání včas
x
x
x
x
x
Studium
x
x
 
x
x
x
Abstinence
x
x
x
x
x
x
Péče o sebe
x
x
     
x
Pomoc druhým  
x
x
 

Pokud byste někdy na svůj zápisníček zapomněli, nevadí, důležité je pokračovat, i když člověk občas vynechá.

Rozdělit si velké cíle na menší
Vzpomínám na slečnu, která měla velmi ctižádostivé rodiče. Nejraději by z ní měli nositelku Nobelovy ceny. Ať se snažila sebevíc, rodičům to nestačilo. Jako dítě často snila, že vykoná něco výjimečného a že jí rodiče za to budou mít rádi. Jenže sny znovu a znovu vystřídalo tvrdé probuzení. Dnes, když se objevily problémy s drogami, o sobě pochybuje tím spíš. Často se cítí a bezradná a předem předpokládá selhání, které prožila už tolikrát. Navrhuji dávat si rozumné cíle a i ty rozdělil na menší, které jejich dosažení mohou přiblížit. Příklady uvádíme v následujícím přehledu.

Rozdělení velkých cílů na menší – příklady:

Velký cíl: Trochu zlepšit vztah k rodičům.
Menší cíl na cestě k většímu: S něčím jim pomoci.

Velký cíl: Mít úspěch v práci.
Menší cíl na cestě k většímu: Chodit do práce včas a časem si zvýšit kvalifikaci.

Velký cíl: Pomoci národu.
Menší cíl na cestě k většímu: Poslat třeba i pár korun na dobročinný účel.

Velký cíl: Dosáhnout, aby si vás vážili sousedé.
Menší cíl na cestě k většímu: Např. vytřít schody, když tam někdo rozsypal popel, nebo vyměnit prasklou žárovku na společné chodbě.

Vychytání a zkoumání kritických myšlenek vůči sobě
Vychytávejte kritické myšlenky o sobě. Zkoumejte je z různých hledisek. Když budete mít čas můžete si je i zapisovat. Příklady toho, jak mohou vypadat vaše zápisky následuje.

Zkoumání kritických myšlenek

Situace
Kritická myšlenka
Zkoumání kritické myšlenky
Rozbitý talíř
"To jsem ale blbec."
“Je to blbost nebo jen chvilková nešikovnost? Nepřemýšlel jsem prostě zrovna o něčem jiném?”
Recidiva
"Jsem slaboch."
“Dřív moje vůle fungovala. Není to proto, že jsem drogy podcenil? Možná potřebuji léčbu.”
Hádka s přítelkyní
"Nikdo mě nemá rád."
“Skutečně nikdo? Co když jsem jí neměl říkat, že má pitomý názory?”
Nemám místo
"Nikdo mě nepotřebuje."
“Vyzkoušel jsem všechny možnosti? Uvažuji o rozšíření kvalifikace nebo o práci v příbuzném oboru? Mohu své schopnosti využít jinak?”
Výčitky rodičů kvůli drogám
"Jsem špatný."
“Až problém s drogami s překonám, bude to jiné. A i kdyby ne, dokážu se pak o sebe postarat a nebudu na rodičích tak závislý.”
Někdo mě bez příčiny urazil Moje čest utrpěla." Je pro mě názor tohoto člověka tak moc důležitý? Asi nejsem sám, koho při svých způsobech naštval. Kolik slavných lidí muselo snášet urážky a ponižování?”

Sebevědomí jako přirozené právo
Je možné, že si na něčem zakládáte a jste na to oprávněně hrdí, změněné okolnosti vám však postupně nebo naráz znemožní odtud čerpat sebevědomí a sebeúctu. Člověk hrdý na svoji práci ji může ztratit, i ten nejlepší manžel nebo nejlepší manželka se mohou dostat do rozvodové situace, tělesná nemoc může dočasně nebo i dlouhodobě ztížit sportování a oslabit fyzickou sílu. Filozofové a mystici od nepaměti tvrdí, že člověk má úžasnou cenu sám o sobě, ať se mu v životě daří nebo ne. Básník zase hovoří o Boží jiskře v člověku. Je v pořádku, že jste hrdí na některé své silné stránky. Ale i v případě, že by nastaly v životě problémy a komplikace, vaším sebevědomím to neotřese. Zdravé sebevědomí má totiž hlubší kořeny.

Co vlastně zvyšuje sebevědomí?
Lidé abstinující od drog odpovídali, že jim sebevědomí zvýšila abstinence, lepší vztahy, to, že je člověk spolehlivější. Sebevědomí se často zvyšuje pozvolna. Pomáhá i pocit, že člověk zvládá každodenní povinnosti a práci a že je někomu užitečný.

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.