Medicína

Hodný a zlý stres


Kategorie: Jak přestat fetovat - drogy 
15.únor 1999
Anglické slovo “stress” se dá přeložit jako zátěž. Přiměřená duševní nebo tělesná zátěž neškodí, ale prospívá.

Překonat závislost
Hýbat se je dobrý nápad
V čem je užitečnost tělesné práce a cvičení
Výhody a nevýhody některých tělesných aktivit
Protistresová strava
Otevřít se
Smysl pro humor
Relaxace - přirozený opak stresu
Jóga
Dobré mezilidské vztahy
Opatřit si informace a zvládnout dovednosti
Zájmy a záliby
Odborná pomoc
Vaše vlastní způsoby zvládání stresu

Odborníci někdy označují “hodný” stres výrazem eustres. Většinou se ale slovem stres rozumí stres “zlý”, tedy zátěž příliš silná nebo trvající moc dlouho. V životě člověka, který má problémy s drogami, je spousta stresu. Uvažujte o stresujících vlivech ve svém životě.

Některé zdroje stresu při braní drog
Duševní zátěž způsobená drogami (úzkosti, deprese, noční můry, výčitky svědomí atd.).
Tělesná zátěž působená drogami (např. zátěž srdce u pervitinu).
Stres působený bolestivými zdravotními problémy kvůli drogám. Tělesné nemoci vyvolané drogami (žloutenky, abscesy atd.).
Stres při shánění peněz na drogy.
Stres působený strachem z budoucnosti.
Stres působený vnitřními konflikty – rozdíly mezi tím, jak by chtěl člověk žít a jak žije.
Stres související s rizikem trestního stíhání.
Stres z konfliktů v rodině a nejbližším okolí.
Stres z toho, že kvůli drogám zemřel známý (když jsem se ptal lidí, kteří se u nás léčí, kolik jejich známých kvůli drogám zemřelo, většinou odpovídali 3-5.

Co z uvedeného se vás týká? Co byste ještě přidali?

Proti zlému stresu se naštěstí můžete účinně bránit. V této kapitole budeme společně přemýšlet o tom, jak.

Naiva: “Já jsem ve stresu brala. A bylo to čím dál horší.”
Odpověď: Ano. Cítila jste se sice nejdřív trochu lépe, ale pak o to hůř. Zkuste se zeptat mozku, jater, ledvin, srdce a dalších orgánů, co si o takovém “zvládání” stresu myslely. Určitě tiše nebo i nahlas protestovaly. Teď už ale o tom, co můžete pro zvládání stresu dělat.

Překonat závislost
Souhlasím s tím, že to není snadné. Připouštím i to, že začátky abstinence nejsou vždy příjemné a že mohou přestavovat určitou zátěž . Ale pokračovat v braní drog je ještě nepříjemnější a mnohem více stresující. Když člověk abstinuje od drog, přeruší tak bludný kruh zvyšujících se problémů, pokračujícího přijímání drog, zvyšujících se problémů a tak dokola.

Hýbat se je dobrý nápad
V terapeutických komunitách ve Spojených státech i v jiných zemích je tělesná práce nebo cvičení samozřejmou součástí programu. To, že si lidé v léčebném zařízení spoustu věci udělají, má samozřejmě i praktický význam. Je to ale důležité i z hlediska psychologického.

V čem je užitečnost tělesné práce a cvičení

  • To že člověk dělá něco užitečného, zvyšuje jeho sebedůvěru a soběstačnost.
  • K tomu, na čem se člověk aktivně podílí, mívá lepší vztah.
  • Tělesná práce nebo tělesné cvičení zmírňují úzkosti a deprese.
  • Mohou pomoci se odreagovat při hněvu a rozčilení.
  • Při pravidelném provozování zvyšují kondici a zdravé sebevědomí.
  • Pomáhají vytvářet zdravý životní styl.
  • Usnadňují relaxaci (uvolnění). Ta se někdy dostavuje automaticky po předchozí tělesné aktivitě.
  • Mohou vyvolat pocit libosti (euforii). Uvádí se, že libé pocity vznikají tím, že se v mozku vylučují látky zvané endorfiny.
  • Zdravá a přiměřená námaha nebo vhodné cvičení jsou součástí prevence nebo léčení mnoha nemocí (obezita, cukrovka, vysoký krevní tlak, některá onemocnění pohybového systému, duševní poruchy atd.).
  • Člověka, který přiměřeně cvičí, nebolí tolik záda.
  • Přiměřené cvičení posiluje imunitní systém a zvyšuje celkovou odolnost.
  • Lidé, kteří pravidelně cvičí, mají hezčí postavu.

Výhody a nevýhody některých tělesných aktivit

Chůze, turistika atd.: Je to moderní, nenáročné na vybavení. Prospívají páteři. Dá se při nich povídat, přemýšlet, obdivovat přírodu nebo poznávat zajímavá místa. Nevýhody nemají skoro žádné, pokud nepovažujete za nevýhodu to, že člověk občas zmokne. Snad jen ve velkoměstech může dát trochu úsilí najít klidné zákoutí nebo park k příjemné procházce.

Běh a poklusávání prokládané chůzí (jogging): Jsou vydatnější než chůze a poměrně nenáročné na vybavení. Nevýhody: S ohledem na klouby je lépe běhat po měkkém podkladu v lese, v parku nebo na běžecké dráze, což není vždy možné. Pozor na rozumné dávkování a jen postupné zvyšování zátěže. Samozřejmě při běhu, hlavně v terénu, je na místě určitá opatrnost.

Plavání v bazénu i v přírodě: Je všestranné a procvičí tělo, aniž by se při tom nadměrně zatěžovaly klouby, proto se často doporučuje i u onemocnění pohybového systému. Nevýhody: Ne každý má blízko do bazénu nebo má vlastní bazén na zahradě. Plavání v přírodě je krásné, ale vyžaduje opatrnost.

Cyklistika: Kol horských i jiných u nás utěšeně přibývá. Cyklistika je šetrná pro klouby, je zajímavá a dá se tak projet v poměrně krátké době kus cesty a hodně zajímavého poznat. Nevýhody: Náročnější na vybavení. K němu by rozhodně měla patřit i helma. Cyklistických stezek u nás není mnoho, alespoň si tedy vyberte trasu, kde není velký provoz. Na místě je opatrnost. A dejte pozor, aby vám kolo neukradli, jako se to stalo mně.

Kondiční gymnastika, aerobic, strečink, kalanetika apod.: Dá se cvičit doma, když máte právě chuť, můžete to spojovat s hudbou, cvičit o samotě i s druhými lidmi. Nevýhody: Pokud se provádí správně v čistém a bezpečném prostředí, má minimální nevýhody.

Lyžování, bruslení, vodáctví: Všichni víme, že to jsou hezké a zajímavé sporty. Nevýhoda: U nás jsou bohužel vázané na určité roční období (pokud vám bankovní konto nedovoluje vydat se za sněhem v červenci a železné zdraví sjíždět Vltavu v únoru). Tyto sporty jsou také poměrně náročné na vybavení.

Kolektivní sporty (fotbal, košíková, volejbal, hokej...): Rozvíjejí schopnost spolupracovat s druhými, jsou zajímavé, někdy i vzrušující. Nevýhody: V zápalu boje někdy lidé zapomínají na opatrnost. Nedají se provozovat kdykoliv, ale to zase tak nevadí, např. fotbalisté dělají i doplňkové sporty jako běh.

Tenis, stolní tenis: Hezké sporty náročné na pohotovou reakci a soustředění. Nevýhody: Poněkud náročnější na vybavení. Většinou vyžadují partnera, leda by chtěl někdo nacvičovat základní tenisové údery o zeď.

Jóga
Kombinuje cvičení a relaxaci, soustředění na vlastní pocity umožňuje cvičení dobře přizpůsobovat osobním potřebám, procvičuje i soustředění. Učí lépe poznávat tělo i vlastní psychiku. Nevýhody: Minimální, pokud se zvolí správná kombinace cviků podle vašich potřeb. Jestliže kombinujete jógu s jiným cvičením nebo sportem zařazujte jógu po nich.

Tělesná práce
Práce může být užitečná, dávat pocit smysluplnosti, člověk si tak může přivydělat nebo zlepšit vztahy (třeba tím, že vytře podlahu). Taková práce na zahradě patří k tradičním koníčkům Britů, Japonců i mnoha dalších národů. Nevýhody: Práce může být někdy jednostranná nebo monotónní, proto je dobré různé činnosti střídat, případně práci kombinovat s vhodným cvičením nebo s relaxační technikou.

Na konec ale přece jen menší varování. Lidé, kteří mají problémy s drogami, mívají starosti a nemusí být dost pozorní. To někdy vedlo ke zbytečným úrazům. Buďte proto, prosím, při sportu i při práci opatrní.

Naiva: “Ale já jsem nikdy nebyla žádný sportovec!”
Odpověď: Nejde vůbec o sportovní výkony, ale o to, abyste si za pomoci cvičení zlepšila náladu a byla víc fit. Jestli jste dřív necvičila, je to o důvod více začít teď.

Protistresová strava
Mnoho lidí závislých na drogách, s nimiž jsme se setkali, bylo zjevně nebo skrytě podvyživených. To bylo způsobeno více okolnostmi.

  • Poruchami trávení (např. po heroinu a jiných opiátech bývá typická úporná zácpa).
  • Nedostatkem času na jídlo.
  • Nedostatkem zájmu o jídlo.
  • Nedostatkem prostředků na jídlo.
  • Nevhodnými stravovacími návyky.
  • Často nedostatkem tekutin (typicky po ecstasy nebo po pervitinu).
  • Přidruženými nemocemi.

Jak by měla vypadat strava, která posílí zdraví a zvýší odolnost vůči stresu?

    V prevenci stresu jsou důležité potraviny nebo nápoje obsahující vitamín C, např. papriky, černý rybíz, další druhy ovoce, čerstvá zelenina, šípkový čaj, některé ovocné šťávy.

    Pro nervový systém a játra jsou pak důležité vitamíny skupiny B. K přirozeným zdrojům vitamínu B patří celozrnné výrobky (grahamův chléb, placky z celozrnné mouky, atd.), ovesné vločky, hnědá rýže (u nás rýže Natural), luštěniny a ořechy.

    O potravinách obsahujících karoten (zejména mrkev a špenát) se tvrdí, že zpomalují stárnutí.

    Musím varovat před potravinami obsahujícími nadbytek živočišných tuků. Vepřové sádlo se ve vyspělých zemích používá dnes prakticky jen k průmyslovým účelům. Vhodné není ani tučné maso nebo nadbytek másla. Vejce obsahují nezdravý cholesterol, ale na druhé straně vitamíny skupiny B.

    Příliš sladká jídla jako různé zákusky nebo oplatky vedou ke kolísání krevního cukru. To může vyvolat pocit hladu krátce po jídle a podle některých odborníků i určitou duševní nerovnováhu. Náchylnost lidí, kteří jsou závislí na drogách, ke sladkostem také přispívá k často neutěšenému stavu jejich chrupu.

    Šlágrem světové dietetiky jsou nestravitelné zbytky neboli vláknina. Tyto látky se z trávicího systému nevstřebávají a opouštějí ho zhruba ve stejném stavu, v jakém se do něj dostaly. Zpomalují tak vstřebávání cukrů a tím brání prudkým výkyvům hladiny cukru v krvi. Navíc vláknina urychluje průchod potravy střevem a je prevencí nádorů tlustého střeva. Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří opět výrobky z celozrnné mouky, luštěniny, zelenina, brambory, ovesné vločky.

    Problémy se zácpou pomáhá odstranit také dostatečný přísun tekutin (např. minerálky nebo bylinkové čaje s projímavým účinkem, ale někdy postačí i např. Dobrá voda)

    Vaření, jak známo, patří k ušlechtilým zálibám. Je lépe něco si doma uvařit, než chodit do hospod, kde je nakouřeno, kde jsou drogy, kde se podávají alkoholické nápoje a kam chodí lidé, jímž by bylo lépe se vyhnout. Navíc ne v každé restauraci by člověk našel na jídelníčku převahu jídel odpovídajících zdravé výživě. Až budete doma mít uvařeno, můžete pozvat ke stolu rodinu nebo přátele. Ať mají z vaší kuchařské tvořivosti požitek i oni. Potom si můžete posedět při šálku bylinkového nebo jiného dobrého čaje.

Otevřít se
Mít možnost se někomu svěřit a popovídat si je velká výhoda. Ve výhodě je i ten, kdo dokáže o svých pocitech mluvit. Mladí lidé často rádi kreslí, i to je jeden ze způsobů, jak pocity projevit. Někdo se dokáže vyplakat, vykřičet své trápení. Dá se také použít technika “vnitřního ticha” která je popsaná v kapitole o józe.

Zvláště cenné bývá promluvit si s lidmi, kteří podobnou obtížnou situaci překonali nebo překonávají. Na tom je do značné míry také založena skupinová psychoterapie nebo práce v terapeutické komunitě.

S kým se osvědčilo si pohovořit těm, kdo se u nás léčí:

  • Lékař
  • Linka důvěry
  • Nízkoprahové zařízení (Kontaktní centrum apod.)
  • Ordinace AT
  • Psycholog
  • Rodiče

Smysl pro humor
Možná to někoho překvapí, ale existují důkazy o tom, že odolnost vůči stresu zvyšuje i smysl pro humor.

Relaxace - přirozený opak stresu
Jistě znáte ten příjemný pocit únavy, který se někdy po těžší tělesné námaze dostaví sám od sebe. Je ale velká výhoda, když si relaxaci dokážete navodit kdykoliv a podle svého přání. Právě k tomu slouží relaxační techniky. Výsledný stav navozený různými relaxačními technikami je v mnoha ohledech podobný. Změny, které relaxace v těle vyvolává, jsou opakem stresu.

V německy mluvících zemích a také u nás je rozšířený autogenní trénink, v anglicky mluvících zemích se praktikuje častěji Jacobsonova progresivní relaxace, ve Francii a Španělsku sofrologie a po celém světě relaxační techniky převzaté z jógy. Hezkou a poměrně snadnou relaxační techniku najdete v dodatku o józe, tam také hledejte další informace o relaxaci. Relaxační techniku se můžete naučit zpaměti nebo si ji namluvit na magnetofonovou pásku a pouštět si ji. Na trhu jsou také nahrané relaxační postupy různé kvality.

Jóga
Správně prováděná jóga v sobě spojuje výhody relaxace a tělesného cvičení do jednoho celku. Základní kurz jógy spolu s informací o tom, jak může jóga pomáhat lidem, kteří mají problémy s drogami, uvádím v přílohách. U lidí, kteří pravidelně cvičí jógu, prokázali odborníci nižší spotřebu drog, alkoholu i cigaret.

Naiva: “Nejsem přece blázen, abych se stavěla na hlavu.”
Odpověď: O stavění se na hlavu nejde. Podobné cviky v našem kursu jógy ani neuvádíme. Jógová cvičení se dají snadno přizpůsobit lidem v dobré i v méně dobré kondici a také lidem s různými zdravotními omezeními. Jestliže se budete jógou zabývat trochu hlouběji, najdete v ní určitě něco, co se pro vás bude hodit a co vám bude prospívat.

Dobré mezilidské vztahy
Člověk už od pravěku žil ve smečkách. Ocitnout se sám v divočině, znamenalo ohrožení života. I v dnešní civilizované době to, že je člověk ve své “smečce” (tj. mezi lidmi, kterým může důvěřovat), dává pocit bezpečí. V odborníci tomu říkají síť sociálních vztahů a bude o tom ještě řeč.

Opatřit si informace a zvládnout dovednosti
Když člověk nastupuje do nové školy nebo do nového zaměstnání, většinou se tam obtížně vyzná a někdy dělá i zbytečné chyby. Po čase si ale zvykne, naučí se potřebné dovednosti a jeho výkonnost prudce roste. Zvyšuje se i sebejistota. Vhodné informace o překonávání závislosti, které potřebujete, najdete v této knize.

Zájmy a záliby
Pokud je to možné, doporučuje se vést jasnou hranici mezi zaměstnáním a koníčkem. Záliby, které nesouvisejí se stresujícím zaměstnáním, umožní lepší obnovu sil. V počátcích abstinence se mnoho lidí, kteří překonávali závislost dostali do stadia, kdy je nic nebavilo. Toto období je třeba překonat a do dobrých a rozumných způsobů, jak trávit volný čas, se nutit. Až po čase se vám začnou líbit.

Odborná pomoc
V západních zemích, zejména v USA, je naprosto běžné, že člověk, který má třeba běžné problémy, vyhledá psychologickou nebo psychiatrickou pomoc. Psychoterapie, neboli léčba psychologickými prostředky, se v těchto zemích stala normální součástí životního stylu.

Vaše vlastní způsoby zvládání stresu
Některé postupy fungují na většinu lidí, jiné jen na některé. Způsoby, které se osvědčily některým lidem, kteří se u nás léčili: příroda, pravidelný způsob života, víra, hudba. Co byste na základě vlastních zkušeností připojili vy?

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.