Medicína

Návyk se dá překonat (pro pokročilé)


Kategorie: Jak přestat fetovat - drogy 
15.únor 1999
Některé postupy k překonávaní závislosti jsou složitější. Máte-li chuť zkusit si i ty, blahopřeji. Zde jsou k vašim službám.

Semafor
Třístupňová obrana
Rituální odhození problému
Nahradit drogy

Semafor
Hodně problémů vzniká z toho, že člověk reaguje automaticky a nepřemýšlí. Následující postup vám může pomoci nahradit automatické jednání jednáním rozvážným, které bude ve vašem zájmu.

Kdykoliv se dostanete do situace, kdy byste mohli jednat zbrkle, vybavte si dopravní semafor a nechte na něm postupně rozsvítit červené, žluté a zelené světlo.

m
Červená: Stop, zastavit, uvažovat.
m
Oranžová: Jaké možnosti, se nabízejí a jaké mají tyto možnosti dlouhodobé i krátkodobé následky? Výběr nejvýhodnější možnosti.
m Zelená: Vybranou možnost uskutečnit a vyhodnotit.

Jednoduchý příklad z praxe: Někdo vás pozve tam, kde se berou drogy. Váš semafor bude vypadat např. následovně:

Červená: Stop

Žlutá:

    1. možnost. Jít tam. Následky: Při špatném sebeovládání ve vztahu k drogám by to nejspíš skončilo intoxikací a tím, že bude druhý den člověku špatně, bude mít ze sebe špatný pocit a navíc problémy.

    2. možnost. Vymluvit se, že nemám čas. Následky: Vyhnu se problémům, ale příště mi bude zase otravovat.

    3. možnost. Říci, že na takové akce nechodím že zásady. Vyhnu se tak problémům a navíc mě příště nechá na pokoji.

Výběr nejvhodnější možnosti: 3.

Zelená: Vybranou možnost uskutečnit a zhodnotit.

Remcal: “Ten váš semafor člověka prostě zpomalí, takže trochu víc přemýšlí. Nemusíte z toho dělat takovou vědu.”
Zpomalení je dobré slovo. Místo rychlých ale primitivních částí mozku při semaforu používáte pomalejší ale výkonnější části jako je mozková kůra. To mi nepřipadá až tak málo.

Remcal: “Někdy je ale rychlý mozek potřeba!”
S tím souhlasím. Kdyby se na vás někdo řítil s napřaženou injekční stříkačkou, ve která je krev infikovaná virem AIDS, je lépe místo zastavování zmizet. Teprve dodatečně můžete přemýšlet třeba o tom, kde a jak si najít dobrou společnost a proč nebudete chodit do rockového klubu “Temná Propast”.

Naiva: “Jak se ten semafor naučím?”
Že jste to vy, zde je pár tipů:

  • Zpětně rozeberte situace, kdy jste jednala automaticky, a vyzkoušejte na nich semafor.
  • Dejte si předsevzetí, že semafor použijte každý den alespoň jednou, i když to nebude nutné.
  • Používejte semafor pochopitelně i situacích, kde to potřebné a vhodné je.
  • Uvedený postup vám bude připomínat malý semaforek, který si vyrobíte z tvrdšího papíru a který budete nosit během dne u sebe (třeba v peněžence).

Třístupňová obrana
Uvedený postup shrnuje mnohé z toho, o čem jsme už hovořili. Některá americká léčebná zařízení používají tuto obranu jako hlavní léčebný postup. Princip je poměrně jednoduchý. Středověká města a hrady byly chráněny více řadami hradeb. Pokud by i nepřítel pronikl zevním okruhem hradeb, stále ještě bylo možné ho odrazit od některého z vnitřních okruhů. Nepřítelem je pro nás puzení brát drogy. Nepříteli můžete postavit do cesty následující hradby.

1. hradba: Zkoumání řetězců vedoucích k setkání se spouštěči a přerušení těchto řetězců.

  • Hlava (rozum)
  • Srdce (emoce)
  • Končetiny (jednání)

Spouštěč

2. hradba: Zkoumání řetězců vedoucích od spouštěčů k recidivě (myšlenky, pocity, chování) a přerušení těchto řetězců.

  • Hlava (rozum)
  • Srdce (emoce)
  • Končetiny (jednání)

Recidiva
3. hradba: Analýza řetězců vedoucích od prvního porušení abstinence k debaklové situaci a přerušení těchto řetězců. Rychlé zastavení recidivy.

  • Hlava (rozum)
  • Srdce (emoce)
  • Končetiny (jednání)

Debakl
Remcal: “Tomu nerozumím, chtělo by to příklad!”

1. hradba
Řekněme, že váš spouštěč bylo setkání se známým, který bere drogy. Vaše hlava si říkala: “Pro jednou se nic nestane, jenom hodíme řeč.” Co jste si mohl říkat místo toho?

Remcal: “Že by mě mohl těma řečma pěkně rozjet. A že se kvůli němu nechci octnout na ulici.”
Správně, tak to bychom měli hlavu. A co srdce? Neobjevila se náhodou silná touha po drogách (bažení, anglicky craving). Jaké jiné pocity byste mohl v této situaci vyvolat?

Remcal: “Vzpomínku na různé úlety, ostudy, trapnosti. Nebo bych mohl něžně myslet na mámu. To se myslí tím srdcem?”
Ano. A kam se tím pádem vydají vaše končetiny?

Remcal: “Do toho vám nic není. Ale někam jinam.”

2. hradba
Nyní ke druhé hradbě mezi spouštěčem a recidivou. Hlavu jste při setkání s takovými známými asi moc nepoužíval?

Remcal: “To ne, teď bych už byl opatrnější, abych se nedostal do průšvihu.”
A vaše touha po drogách v takové společnosti asi ještě zesílila?”

Remcal: “To je fakt. Měl jsem si rychle zmizet.”
Dobře, to už jsou končetiny.

3. hradba
A teď třetí stupeň chránící vás před debaklem. Když už jste začal brát, nedokázal jste přestat a domů jste přišel za tři dny se značně pocuchanými krovkami. Tady se vaše hlava také moc nevyznamenala?

Remcal: “Nejdříve jsem měl výčitky svědomí, pak mi to bylo jedno.”
To už bylo srdce. Co byste dělal teď, kdyby taková situace nastala?

Remcal: “Místo výčitek svědomí bych rychle odešel. Máma by možná stejně poznala, že jsem ulít, ale i tak by to bylo lepší. Tím bych předešel tomu, čemu říkáte debakl.”
Ano, mohl jste také někomu zavolat a požádat o pomoc, což je zase jednání čili končetiny.

Naiva: “Nedal by se semafor smíchat s třístupňovou obranou?”
Je to náhodou velmi dobrý nápad. Uvedené postupy se sice většinou používají samostatně, semafor se ale s třístupňovou obranou spojit dá. V semaforu pracujete také s rozumem, city i jednáním. Semafor můžete použít tak, že vám pomůže předejít setkání se spouštěči, že s jeho pomocí předejdete při setkání se spouštěčem recidivě a díky semaforu lze také rychle zastavit recidivu, kdyby nastala.

Remcal: “Vyhýbání se spouštěčům je maličkost. Prostě se odstěhuju na hory nebo ještě líp do ciziny!”
Změnit prostředí může být někdy vhodné. Musím ale varovat před cestováním po cizině v odvykacím stavu. V cizině nebývá snadné a hlavně laciné sehnat lékařskou péči, kdyby nastaly problémy. I v cizině mohou být drogy dostupné, přitom tresty za jejich držení nebo prodej tam bývají většinou tvrdší než u nás.

Zejména jestliže člověk dobře nezná jazyk a zvyky cizí země, bývá dlouhodobý pobyt v zahraničí často stresující. Vybavuje se mi smutný osud mladého muže, který se vypravil do jedné blízkovýchodní země. Jeho asi pětiměsíční anabáze skončila uvězněním, deportací zpět a psychózou. Nepříznivý duševní stav trvá dosud a je těžko říci, jestli je to ještě toxická psychóza nebo jiná duševní porucha, kterou drogy jakoby “nastartovaly”.

Rituální odhození problému
Najděte si nějaký předmět, který bude symbolizovat váš problém s drogami. Může to být např. kus uhlí, rezavý hřebík, pecka od ovoce. Tento předmět noste stále nebo alespoň většinu času u sebe po dobu nejméně deset dní. Pak na nějakém klidném místě, kde budete sám nebo sama, předmět spalte nebo zahoďte. Uvědomujte si, co při tom cítíte a co pro vás znamená se problému zbavovat.

Nahradit drogy
Přemýšlejte, k čemu vám drogy měly sloužit, a hlavně o tom, jak je lépe nahradit. Jako inspiraci pro vaše uvažování nabízím to, co vymysleli lidé, kteří se nás léčili. Ale nejdříve se zastavíme u očekávání, která jste s nimi měl spojená.

Očekávání od návykových látek

Očekávání Typická skutečnost
Zmírnění odvykacích obtíží Prohlubuje se tak závislost.
Zmírnění nervozity a úzkosti Z dlouhodobého hlediska se tyto stavy jen prohlubují. Navíc vznikají problémy v různých oblastech života.
Mírnění smutku a depresí Drogy prohlubují i deprese (v dojezdu, v odvykacích stavech a v důsledku životních komplikací, které působí).
Touha po štěstí a příjemných pocitech Míra utrpení a bolesti přesahuje krátkodobou libost navozenou návykovou látkou. Navíc problémy v jiných oblastech života.
Společenskost Samota, vzdalování se normálním vrstevníkům i rodině.
Odreagování Závislost vede většinou k chudému a k únavnému životnímu stylu.
Zesílení příjemného stavu Zbytečné problémy, krize a utrpení.
Zvědavost, hledání nových podnětů, únik před nudou Jednotvárný život točící se kolem návykové látky.
Únik před rodinnými problémy Zhoršení rodinné situace, klesá prestiž a autorita.
Únik před samotou Problémy s okolím a větší samota.
Vynahradit si domnělá nebo skutečná příkoří. Hra jako pomsta, braní “na just”. Člověk si tak zbytečně sám ubližuje.

A teď už jak lépe uspokojit svá očekávání návykových látek a co se osvědčilo lidem, kteří se u nás léčili.

Očekávání od návykových látek a některé lepší možnosti

Očekávání Lepší možnost
Zvýšení pracovní výkonnosti Umět si plánovat čas, přiměřeně odpočívat, pěstovat své zdraví, umět se motivovat, pocit, že má práce smysl a že je potřebná, nechtít nemožné. Nevyhýbat se ani nepříjemným nebo nezábavným činnostem. Umět oddělit důležité a nedůležité, umět delegovat pravomoc a o práci se rozdělit ....
Zmírnění nervozity nebo úzkosti Cvičení, práce, relaxace, pohovořit si s někým, zavolat na linku důvěry, hudba, jít do přírody, s někým se poradit, podívat se na problém z jiného úhlu...
Mírnění smutku, beznaděje a zoufalství Přimět se k činnosti, tělesné cvičení, relaxace, psychoterapie, někam zavolat, svěřit se, uvědomit si dobré možnosti, které člověk má. Hudba nebo jiné druhy umění. Nechtít nesmyslně mnoho a vážit si toho, co člověk má. Vyhledat odbornou pomoc.
Touha po štěstí a příjemných pocitech, snaha zesílit příjemný stav Koupit si nějakou maličkost, najít si dobré zájmy, partnerský a sexuální život, dát si nějaký rozumný cíl a dosáhnout ho, udělat si čas pro sebe, uvařit si nějaký dobrý čaj, pustit si hudbu, něco dobrého si uvařit...
Společenskost Vrátit se k dřívějším osvědčeným přátelům, dovednosti v mezilidských vztazích se dají naučit.
Zmírnění odvykacích potíží Jít se léčit.
Odreagování se Najít si koníček, nebo se vrátit k nějakému dobrému dřívějšímu, hudba, sport, něco si přečíst, zajít do divadla nebo do kina...
Zvědavost, hledání nových podnětů, únik před nudou Sport, cestování, najít si dobré zájmy a záliby, kultura a umění (nejen pasivně, ale i aktivně, např. psát básně nebo povídky nebo kreslit)...
Únik před rodinnými problémy Navštívit rodinnou poradnu, naučit se komunikovat, zbytečně nevybuchovat a ovládat se, umět se zdravě prosadit, umět najít kompromis, být tolerantnější, ve svých nárocích být konkrétní...
Únik před samotou Napsat dopis někomu zatelefonovat, udělat si program dne, kde budou i činnosti, kde je člověk mezi lidmi, chovat nějaké zvíře (např. psa nebo kočku), najít si přátele, najít si zájmy, při kterých se člověk dostane do dobré společnosti...
Vynahradit si domnělá nebo skutečná příkoří Vynahradit si těžkosti jinak, učit se mít rád sám sebe a umět o sebe pečovat. Dokázat odpouštět, domyslet následky, uvědomit si, že by tak člověk škodil sobě, nejednat ukvapeně a dát si čas na rozmyšlenou, podívat se na problém očima druhého, žit odpovědně. Někdy stačí počkat, zadostiučinění se člověk často dočká až po letech.
Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.