Jak přestat fetovat - drogy

Jak si zbytečně neublížit


Kategorie: Jak přestat fetovat - drogy 
15.únor 1999
Remcal: “Třeba nechci přestat.” Odpověď: V tom případě čtete tuto část zvlášť pozorně. Najdete v ní doporučení, jak brát s nižším rizikem.

Jak se vyhnout předávkování
Jak se vyhnout AIDS a žloutence
Jak se nezbláznit
Jak se vyhnout úrazu pod vlivem drogy
Jak se vyhnout kriminálu
Záleží vám na vašem zdraví?

Jak se vyhnout předávkování
Nejjednodušší je žádné drogy nebrat.

Mějte na paměti, že drogy z různých zdrojů mohou být různě koncentrované. Proto buďte opatrní zvláště tehdy, jestliže máte drogu z neznámého zdroje. Drogu z neznámého zdroje použijte nejdřív ve velmi malé dávce, abyste předešli předávkování. Zvlášť špatné zkušenosti jsou s “bílým heroinem”, po kterém došlo v Praze i jinde k řadě smrtelných otrav.

Neberte nikdy drogy nitrožilně. Drogy podané nitrožilně působí rychleji a je u nich vyšší riziko předávkování.

Když už berete drogy nitrožilně, vstřikujte je velmi pomalu. Sníží se tak riziko předávkování.

Nepoužívejte příliš tlustou jehlu (droga tlustou jehlou dostává do těla příliš rychle).

Dejte si pozor na stříkačku s tuhým pístem. Na překonání odporu někdy člověk vynaloží velkou sílu, píst se podá, látka se rychle vstříkne, a člověk se tak snadno předávkuje.

Neberte drogu v době, kdy jste ještě pod vlivem jiné drogy. Účinky obou látek by se mohly nejen sčítat, ale dokonce i násobit. Kromě toho člověk, který je pod vlivem drogy, nebývá ani opatrný ani přesný.

Dejte si pozor na pokles tolerance (odolnosti) po období abstinence. U některých látek (hlavně heroinu a jiných opiátů a tlumivých léků) rychle roste odolnost vůči droze a to vede ke zvyšování dávek. Po období abstinence ale tolerance klesá. Pokud by se chtěl někdo k droze vrátit, měl by začít velmi nízkými dávkami, aby neriskoval smrtelné předávkování.

Vyhněte se aplikaci vysoké dávky drogy zejména v nezvyklé situaci. Podle některých odborníků může odolnost vůči droze klesnout právě v nezvyklé situaci (třeba na cestách). Lze si představit, že tělo v takové situaci jakoby drogu nečeká a nebrání se tolik jejímu nebezpečnému působení.

“Nesoutěžte” s druhými. Odolnost různých lidé je různá, to co vydrží jiní, nemusíte vydržet vy.

Nikdy nemíchejte různé drogy. Už vůbec nemíchejte různé drogy v jedné stříkačce!

Jak se vyhnout AIDS a žloutence
Virus AIDS se přenáší tekutinami těla. To může nastat při pohlavním styku (infekční sperma a jiné sekrety) nebo prostřednictvím krve. Velké riziko představují nesterilní jehly a stříkačky.

Vyhýbejte se drogám i alkoholu. Oslabují opatrnost a snižují schopnost se přenosu infekce bránit. Navíc oslabují přirozené obranné schopnosti organismu.

Neaplikujte ani si nenechte aplikovat žádnou drogu injekčně.

Žloutenka i AIDS se mohou přenést nejen špinavou jehlou, ale také použitou stříkačkou. Vyměnit jenom jehlu proto nestačí. Používejte jen vlastní stříkačky a jehly. Používejte také pouze vlastní vodu, lžičku i vatu.

Jehlu a stříkačku můžete vydezinfikovat roztokem Chloraminu nebo přípravkem Savo, který dostanete v každé drogerii a ve většině samoobsluh. Savo zřeďte v poměru 1:10, důkladně v něm jehlu i stříkačku opláchněte, roztok nasajte a vystříkněte a pak vše ještě propláchněte čistou, nejlépe převařenou, vodou. Desinfekce riziko přenosu žloutenky a AIDS podstatně sníží. Riziko přenosu infekce se také značně sníží, když jehlu a stříkačku na 10 minut vyvaříte.

Nevyplachujte si stříkačku vodou, kterou ke stejnému účelu před tím použil někdo jiný.

Místo vpichu je dobré vydezinfikovat (třeba jódovou tinkturou). Snížíte tím riziko infekcí a abscesů.

AIDS i žloutenka se také mohou přenést pohlavním stykem. Vyhněte se sexuálním kontaktům s lidmi, kteří často střídají partnery, nebo s těmi, kdo si píchají drogy. Riziko, že by mohli mít žloutenku nebo AIDS, je totiž vyšší. Zvýšené riziko představují samozřejmě prostitutky a prostituti.

K poměrně bezpečným formám sexu patří objímání, masáže, masturbace při neporušené kůži.

K rizikovým formám sexu patří styk do pochvy, úst nebo konečníku, při kterém dochází k míšení tekutin těla.

Správně použitý kondom pronikavě snižuje riziko přenosu žloutenky i AIDS. Kondomy pro anální sex jsou zvláště zesíleny, v krajním případě je možné použít dva obyčejné kondomy. Kondom by neměl mít prošlou záruční dobu a měl by pokrýt celý penis. Účinnost kondomu zvyšují spermicidní látky a snižují tukové látky a vazelína. Po styku, ještě než dojde k ochabnutí erekce, je třeba přidržet okraj kondomu a opatrně se oddělit. Kondom před infekcí nechrání absolutně, ale riziko přenosu infekce výrazně snižuje.

Zajímejte se o svého partnera. Zeptejte se ho, jestli bral nitrožilně drogy, jak sexuálně žil, požádejte ho případně o to, aby se nechal vyšetřit na AIDS.

Nechte si provést vyšetření na AIDS. Je to důležité nejen pro vás, ale i pro partnera nebo partnerku. Vyšetření je zdarma a může proběhnou i anonymně, jestliže si to budete přát. Bližší informace můžete získat např. na telefonních číslech uvedených na konci knihy mezí zařízeními telefonické pomoci. Negativní výsledek ještě nemusí znamenat, že k přenosu infekce nedošlo, protože od setkání s ní mohla uplynout příliš krátká doba (tvorba protilátek nastupuje většinou v intervalu 3 týdny až 3 měsíce po setkání s infekcí). Pozitivní výsledek naproti tomu neznamená automaticky okamžité propuknutí AIDS. O tom, kdy choroba propukne a jak bude probíhat, rozhodne do značné míry životní styl pacienta a jeho spolupráce při léčbě. Interval mezi nakažením infekcí a propuknutím choroby trvá většinou řádově roky, někdy i více než 10 let. Zcela nelze ani vyloučit falešně pozitivní nález testu, i když to není časté.

Důležitá je opatrnost při styku s cizí krví. To se týká i situace, když pomáháme někomu např. při úrazu.

Záležitosti kolem infekce AIDS jsou citlivé a psychicky náročné. Pokud máte v této oblasti nejasnosti nebo se potřebujete prostě svěřit, obraťte se na odborníka, kterému důvěřujete, zavolejte linku důvěry apod. Informace, které sdělíte, podléhají lékařskému tajemství.

Jak se nezbláznit

Duševní poruchy mohou zvláště po některých drogách nastat velmi rychle. Smutně proslulé jsou z tohoto hlediska halucinogeny (např. LSD nebo lysohlávky), pervitin a marihuana. U marihuany se riziko duševních problémů o hodně zvyšuje u lidí psychicky labilních a tehdy, jestliže někdo marihuanu kombinuje s jinými drogami.

Vyhýbejte se halucinogenům (LSD, MDMA čili ecstasy, lysohlávky), pervitinu, kokainu, i drogám z konopí. Právě ony totiž vyvolávají poměrně často pocity pronásledování a duševní problémy.

Drogy z konopí nekombinujte s jinými drogami. U někoho nastávají velké potíže např. po kombinaci marihuaně s pervitinem.

Poruchy duševního zdraví mohou nastat při odvykacích potížích u závislých na vysokých dávkách tlumivých léků (např. po Rohypnol a jiných lécích na spaní). Tyto stavy mohou člověka i život.

Vyhněte se vysokým dávkám. Většinou čím vyšší dávka, tím vyšší riziko.

Neberte halucinogeny, pervitin ani marihuanu v nepříjemném duševním rozpoložení. Jinak riskujete, že droga nepříjemný duševní stav ještě zesílí.

Neberte drogu (LSD, pervitin, drogy z konopí atd.) ve stresujícím prostředí, riziko duševních problémů je tam větší.

Dopřejte si dostatek spánku.

Dopřejte si přiměřeně jídla a nealkoholických tekutin.

Máte-li duševní problémy, najděte si nějakého psychiatra, psychologa nebo jiného odborníka, kterému důvěřujete. Možná vám dobře poradí nebo si alespoň spoustu věcí ujasníte už tím, že o nich budete mluvit.

Remcal: “Slyšel jsem, že se LSD používalo k léčení. Vy mi tady chcete tvrdit, že může vyvolávat duševní problémy.”
Odpověď: K léčení se v historii lékařství zkoušelo ledacos. Od léčení duševních problémů pomocí halucinogenů se v dnešní době prakticky upustilo vzhledem k vysokému riziku takové léčby.

Remcal pokračuje: “Duševní poruchy se drogou akorát zviditelní, jejich kořeny jsou v psychice.”
Odpověď: Lidé, kteří jsou psychicky zranitelnější, mívají logicky větší duševní problémy. Drogy jsou pro ně nebezpečnější.

Ještě Remcal: “Někdo tvrdí, že bere drogy, aby se nezbláznil.”
Odpověď: Dovedu si připravit, že se někdo po droze cítí na chvíli lépe. Jenže z dlouhodobého hlediska si tak škodí a jeho duševní stav se drogami zhoršuje.

Jak se vyhnout úrazu pod vlivem drogy (včetně dopravy)

Pod vlivem drogy se člověk chová často neopatrně a může druhé vyprovokovat. Druzí také mohou využít stavu obluzení a přepadnout ho nebo ho okrást. Pod vlivem drogy (časté u halucinogenů a u pervitinu) jednají lidé často nesmyslně nebo nebezpečně.

Nejlepší je se drogám i nebezpečným prostředím vyhnout.

Neberte drogy v prostředí, které je nebezpečné, kde vám může někdo ublížit nebo kde není dostupná pomoc.

Před braním drog zavřete dobře okno, abyste v obluzení nevypadl.

Pokud možno se vyhýbejte lidem, kteří jsou pod vlivem pervitinu, kokainu, alkoholu nebo halucinogenů. Mohou být velmi nebezpeční.

Nedělejte pod vlivem drog práci, která je nebezpečná pro vás nebo pro druhé. Drogy pronikavě zhoršují schopnost řídit motorové vozidlo. I po jedné marihuanové cigaretě je schopnost řídit zhoršena na 24 hodin.

Naiva: “Zločinnost u toxíků je vyvolaná jenom tím, že jsou drogy nelegální.”
Odpověď: Vzpomínám na člověka, který pod vlivem pervitinu ubodal vlastního psa. Za normálních okolností by nic podobného neudělal. Podobné příhody nejsou ojedinělé. I legální droga, jako alkohol, je často přítomna v těle pachatelů násilných zločinů i v těle obětí.

Jak se vyhnout kriminálu

Živit se poctivě, Masaryk už kdysi napsal: “Nebát se a nekrást.”

Nebrat, pokud to nedokážete sami, jděte se léčit.

Vyhnout se lidem, kteří by člověka mohli dostat do maléru.

Nikdy neprodávat a nevyrábět drogy.

Neprodávat drogy nezletilým, sazby jsou tady podstatně vyšší (až 10 let). Vyšší trestní sazby jsou také tehdy, jestliže někdo prodává či vyrábí drogy jako člen organizované skupiny.

Když se člověk do maléru dostane, jít se léčit pokud možno ještě před tím, než dojde k soudu. Většinou soud rozhodnutí se léčit bere v úvahu jako polehčující okolnost.

Pokud už se člověk dostane do vězení, požádat o možnost léčení ve výkonu trestu. Podmínky jsou tam lepší než v normálním vězení. Kapacita zařízení k léčbě ve výkonu trestu je ale omezená.

Záleží vám na vašem zdraví?
Jestliže ano, mám pro vás pár dobrých tipů.

  • Vyhněte se drogám.
  • Nechte si udělat u obvodního nebo jiného lékaře jaterní testy. Třeba vám tam řeknou, co na drogy (nebo alkohol) říkají játra nebo jestli nemáte žloutenku. Při abstinenci se jaterní testy většinou poměrně rychle zlepšují.
  • Dávejte si pozor na úrazy. Člověk, který má problémy s drogami, je jimi více ohrožen.
  • Nevpichujte si rozpuštěné tablety, protože jejich nerozpustná část může způsobit těžké komplikace.
  • Pod vlivem drog neřiďte auto, kolo ani motorku a vyhýbejte se dopravnímu provozu.
  • Zajděte si občas k zubaři.
  • Pamatujte na jídlo a na dostatek tekutin.
  • Jestliže jste závislý na opiátech, můžete mít problémy se stolicí. Doporučuji projímavé čaje a jídlo obsahující nestravitelné zbytky. Nestravitelné zbytky jsou obsažené v zelenině, ovesných vločkách, luštěninách atd. Pomáhá i pohyb, někdo má dobré zkušenosti s olivovým olejem nebo s nějakým šetrným projímadlem.
  • Pokud se objeví zdravotní problémy, vyhledejte lékaře. Čím dříve se začnete léčit, tím lépe.
  • Pamatujte, že dobrá tělesná kondice se vám bude hodit při překonávání závislosti i jinak.
Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.