Jak přestat fetovat - drogy

Nejlepší je nezačínat, ale co když už jsem začal?


Kategorie: Jak přestat fetovat - drogy 
15.únor 1999
První část nadpisu této kapitoly je určená lidem, kteří se drogám dokázali vyhnout. Druhá část nadpisu a většina této knihy je určena těm, kdo se drogami zapletli.

Cesta od drog ke zdraví a k životu, se kterým může být člověk spokojený, bývá těžká. Je ale možná. Tato knížka vás chce a může na této cestě provázet.

Děkuji kolegům doma i v zahraničí, jejichž zkušeností jsem mohl využívat. Především jsem zavázán mladým lidem, kteří za námi kvůli problémům s drogami přicházeli. Bez dlouhodobé spolupráce s nimi by tato kniha nemohla vzniknout. K rukopisu měli řadu nápadů, které knihu obohatily.

Textem nás bude provázet dvojice postav. První se jmenuje Remcal a postava Naiva. Není to nikdo konkrétní, on je totiž kousek Remcala a kousek Naivy v každém z nás.

Doporučení řadíme v textu od těch nejlepších k méně dobrým (např. nebrat - když člověk bere, tak si nepíchat - když si píchá tak vlastním a čistým “nádobíčkem”).

Asi vás nepřekvapí, že používám slovo “droga”, i když z odborného hlediska je vhodnější výraz “návyková látka”. Slovo “droga” je ale kratší a častěji se užívá.

Remcal: “Myslíte, že bude stačit přečíst si tuhle knížku a budu čistý?”

Odpověď: To nezaručuji. Rukopis knihy jsem před jejím vydáním dával číst mnoha lidem, kteří byli na drogách závislí. Jedna z reakcí byla podobná vašim pochybnostem: “Je to vhodné pro člověka, který je z nejhoršího venku. Když jsem bral neměl jsem náladu na knížky”. Ale např. dívka závislá na drogách řekla: “Je to výborná kniha, přesně takovou jsem hledala když jsem byla úplně na dně (asi tak měsíc před nástupem do léčení).”

Ostatně, kdyby knížka nestačila, najdete v ní informace o tom, kde hledat pomoc.

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.