Lidské tělo

Vaječníky


Kategorie: Lidské tělo 
07.leden 2004
Příroda téměř marnotratně plýtvá zárodečnými buňkami, aby se jedno vajíčko setkalo s jednou spermií.

Jen málokdo by nesouhlasil s tím, že zrození je jedním z největších zázraků, který se dotýká každého z nás. Podívejme se, jak příroda tomuto zázraku pomáhá - jak téměř marnotratně plýtvá zárodečnými buňkami, aby se jedno vajíčko setkalo s jednou spermií.

Reprodukční systém člověka je závislý na funkci pohlavních žláz. Pohlavní žlázou muže je varle, pohlavní žlázou ženy vaječník. Zajímavým poznatkem je zjištění, že mužské i ženské pohlavní orgány se u lidského embrya vyvíjejí ze stejného, indiferentního základu, z prvotní pohlavní řasy a tzv. prvoledviny. Genitální řasa se během dalšího vývoje diferencuje na vaječník nebo varle. Z prvoledviny vybíhají dva vývody – Müllerův vývod, z nějž se vyvíjí vejcovod, děloha a pochva, a vývod Wolffův, který se stává později chámovodem. Zatímco však u žen přetrvávají i zbytky Wolffova vývodu v závěsech vejcovodů, u mužů Müllerův vývod zaniká. Lze tedy říci, že embryo je do určitého věku ženského pohlaví.

Vaječníky jsou podlouhlé oválné žlázy tři až pět centimetrů velké, uložené po obou stranách dělohy v malé pánvi a v dolní části břišní dutiny, chráněné pánevními kostmi. Jsou upevněny vazivovým aparátem k děloze a k pánevním stěnám. Do puberty je povrch vaječníků hladký. Začátkem pohlavní zralosti povrch zhrubne a zvrásní se dozrávajícími folikuly během měsíčních cyklů. Všechna vajíčka jsou preformována ve vaječnících už při narození. Jejich počet se odhaduje asi na 400 000, ale během pohlavního života jich dozrává pouze asi 400. A z nich jen mizivé procento splní svůj úkol – vyvíjet se po oplození v nového jedince. Dlouhý život neoplodněného vajíčka (oocytu) také vysvětluje zvýšený výskyt geneticky abnormálních gravidit se stoupajícím věkem matky.

Jak se to má s menstruací
Pro reprodukční systém ženy je typický periodický menstruační cyklus. Jak vypadá průběh cyklu s ohledem na zrání vajíčka a produkci ženských pohlavních hormonů?

Přibližně od pátého dne menstruačního cyklu se v jednom vaječném folikulu, vždy střídavě v levém a pravém vaječníku, začnou množit buňky obklopující vajíčko, takže se folikul zvětšuje. Toto rostoucí a zrající tělísko se nazývá Graafův folikul a dosahuje velikosti 10–15 milimetrů. V buňkách tohoto folikulu se vytvářejí hormony zvané estrogeny (od řeckého slova estrus, tj. říje). Estrogeny ovlivňují přibližně od 5. do 12. dne menstruačního cyklu růst děložní sliznice, to znamená, že tato růstová neboli proliferační fáze navazuje přímo na předcházející ukončené menstruační krvácení, při kterém byla děložní sliznice odloučena od děložní stěny a odplavena.

Čtrnáctý den menstruace Graafův folikul praská a uvolňuje se z něj zralé vajíčko schopné oplodnění (dochází k ovulaci). Zralé vajíčko o průměru asi 0,15 mm nekončí naštěstí v břišní dutině, ale je zachyceno třásněmi na okraji vejcovodů. Vejcovody jsou dlouhé asi 10–12 cm a jsou vystlány řasinkovým epitelem, jehož řasinky kmitají směrem k děloze a tak do ní transportují vajíčko. K oplodnění vajíčka, které po uvolnění z folikulu žije 12 až 24 hodin, dochází ve vejcovodu, kam spermie, jejichž životnost se odhaduje na 24 až 48 hodin, po pohlavním styku aktivním pohybem z pochvy rovněž putují.

Jaký je potenciál vaječníků
Maximální počet oocytů v obou fetálních vaječnících 7–20 miliónů
Oocyty přítomné při narození 2 milióny
Oocyty přítomné při menarche (první menstruaci) 200 000 až 400 000
Oocyty prodělávající vývoj během reprodukčního života 8000
Počet ovulačních menstruačních cyklů během reprodukčního života 300 až 400
Počet folikulů začínajících se vyvíjet během každého cyklu 3 až 30
Počet vajíček uvolněných při každé ovulaci 1 (zřídka 2)

 

Po vypuzení vajíčka se prasklý folikul změní na hormonálně aktivní tkáň vaječníku – žluté tělísko (corpus luteum), produkující progesteron, který řídí sekreční fázi děložní sliznice. Sliznice se dále zvyšuje a prokrvuje. Slizniční žlázky začínají vylučovat značné množství hlenu.

Proti ateroskleróze
Nedojde-li k oplodnění vajíčka, žluté tělísko po 12 až 14 dnech zaniká a spolu s ním klesá i hormonální ovlivnění děložní sliznice. Výška sliznice se snižuje, cévy ve sliznici se začínají stáčet, prokrvení sliznice vázne. Posléze se objevuje křeč slizničních cév, při které dochází k uzavření jejich průsvitu. Sliznice zbavená krevního zásobení odumírá. Po uvolnění křeče se odumřelá sliznice odděluje od děložní stěny. Tomu napomáhá krev vytékající z poškozených cév. Spolu s touto krví jsou z těla při menstruačním krvácení odstraňovány i zbytky sliznice. Průměrná ztráta krve při menstruačním krvácení činí asi 30 mililitrů, ale je individuálně značně rozdílná. V průběhu menstruačního cyklu dochází k cyklickým změnám i v děložním hrdle, v pochvě a v mléčné žláze. Estrogeny však ovlivňují i sexuální cítění, utváření ženského těla, zadržují v těle sůl a vodu a snižují rovněž hladinu cholesterolu v krvi, čímž zabraňují ateroskleróze.

Sekrece pohlavních hormonů, estrogenů a progesteronu, je řízena hormony předního laloku hypofýzy. Tvorbu estrogenů stimuluje folikulostimulační hormon, tvorbu progesteronu luteinizační hormon. Při řízení sekrece těchto nadřazených hormonů se uplatňuje zpětnovazebný účinek estrogenů a progesteronu z vaječníků, ale i ovlivnění zprostředkované hypotalamem, např. silné emoční vlivy, sexuální dráždění, podněty z okolí, výživa. Zpětnovazebného účinku estrogenů a progesteronu na tvorbu hormonů hypofýzy se využívá při hormonální antikoncepci. Vysoké dávky syntetických estrogenů a progesteronu obsažené v antikoncepčních pilulkách blokují tvorbu folikulostimulačního i luteinizačního hormonu, a tím i tvorbu vaječníkových hormonů. Současně s tím se brání vzniku Graafova folikulu a následné ovulaci, tedy i možnému otěhotnění po pohlavním styku.

1
Vaječník
2
Zrající folikul
3
Graafův folikul
4
Zralé vajíčko
5
Nálevkovité ústí vejcovodu
6
Vejcovod
7
Žluté tělísko
8
Vazivový závěs
Autor: zpracováno redakčně