Pohlavně přenosné choroby

Lymfogranuloma inguinale


Kategorie: Pohlavně přenosné choroby Pohlavní choroby 
20.prosinec 2000
Lymfogranuloma inguinale (venereum, tropické bubo, Nicolasova-Favreova čvrtá pohlavní nemoc) byla jako samostatná jednotka uvedena v roce 1913.

Původcem je Chlamydia trachomatis, sérotypy L1, L2, L3, LA2.

Tato choroba se vyskytuje nejčastěji v tropických a subtropických oblastech (východní a západní Afrika, Indie, jihovýchodní Asie, Severní Amerika, Austrálie). V mírném pásmu se objevuje zcela výjimečně.

Jak probíhá a jak se projevuje
Lymfogranuloma venereum probíhá ve třech stadiích:

    1. Za 1 až 2 týdny po infekci se na genitálu pohlaví objeví nebolestivý pupínek až puchýřek, který se rozpadne ve vřídek. Projevy mohou být i nenápadné, odhojí se rychle, bez jizvy.

    2. Za týden (ale i delší dobu) se objeví zduření a zánět tříselných lymfatických (mízních) uzlin – kůže nad uzlinami je červená, jakoby přiletovaná k uzlinám. Často se dostaví horečka se zimnicí. Zvětšující se uzliny se nakonec provalí na povrch kůže četnými otvory – píštělemi, z nichž po dobu několika měsíců vytéká hnis. Zároveň nastává rozsev do celého organismu. Projevy jsou desetkrát častější u mužů.

    3. Dochází k rozsáhlému destruktivnímu zánětu tkáně genitálu a konečníku a k městnání lymfy kolem genitálu (tzv. elefantiáza) s následným jizvením. Vzhledem k častému bezpříznakovému průběhu prvých dvou stadií bývají takto postiženy převážně ženy (elefantiáza, zužování recta a urethry u žen).

Infekce může postihnout i jiná místa: očí, dutinu ústní nebo konečník. Mezi systémové komplikace patří záněty jater, kloubů, plic a mozkových blan.

Záněty trvají několik měsíců a následující zjizvení vede k ucpání mízních cév, ke svrašťování, k tvorbě pístělí a ke srůstům v malé pánvi. Následkem určitého stupně imunity se rozsev chlamydií postupně omezuje, přestávají se množit, ale vskrytu přežívají v ložiscích i 20 let.

Autor: MUDr. Věra Kaštánková