Funkční sexuální poruchy

Poruchy orgasmu


Kategorie: Funkční sexuální poruchy žen 
13.březen 2000
Pocit sexuálního vyvrcholení u ženy je ve srovnání s mužem různorodější, často také úplně chybějící.

Jedná se také o pocit mnohem zranitelnější. Zatímco u muže je orgasmus doprovázený ejakulací jednoznačnou podmínkou k oplodnění, žena může otěhotnět i bez orgasmu, dokonce i v bezvědomí. Ženský orgasmus často vyžaduje specifickou stimulaci a subjektivní emoční vyladění, v průběhu života také určité “orgastické zrání”, protože u mladých dívek orgasmus často chybí a dostavuje se až po určité době pohlavních styků. S výhodou je, když si dívka “nacvičí” orgasmus při masturbaci a zmapuje tak všechny tělesné manipulace, které mohou k vyvrcholení vést.

Dříve se často hovořilo o masturbačním, koitálním, klitoridálním nebo vaginálním orgasmu jako o zvláštních kategoriích. Dnes se spíše přikláníme k názoru, že tělesné příznaky a pocity vyvolávající pocit orgasmu jsou totožné a prakticky nezáleží na tom, jakou cestou jich bylo dosaženo. V některých případech dochází k pocitovému vyvrcholení drážděním G bodu na přední stěně pochvy ve vzdálenosti asi 5 cm od poševního vchodu. Hlavními projevy orgasmu jsou periodické stahy svalů pánevního dna a vytvoření tzv. orgastické manžety v pochvě. V některých případech je orgasmus provázen ženskou ejakulací – vypuzením určitého množství tekutiny z močové roury.

V sexuologických učebnicích se uvádí, že existuje asi 8 procent trvale anorgastických žen, ty nikdy v životě orgasmus nepoznaly a nepoznají. V jednom českém výzkumu bylo v r. 1982 u 1000 žen, že dokonce plných 27 procent nemělo nikdy orgasmus, pravděpodobně se nemusíme obávat toho, že naše ženy touto poruchou trpí výrazně častěji, spíše se jednalo o soubor, který nebyl dostatečně reprezentativní.

Co s tím?

- Kegelovy cviky – nácvik stahů pánevního svalstva
(začátek nácviku spočívá ve frakcionovaném močení, následují stahy zadržující moč – asi 3krát denně po 50 stazích)

- léky
(bývají zřídkakdy úspěšné, někdy se zkouší podávání antidepresiv)

- potlačení mýtu o nezbytnosti orgasmu

- potlačení legendy o nutnosti současného orgasmu muže a ženy
(tento jev bývá v sexuálním životě spíše výjimkou než pravidlem)

 
 
 

Autor: MUDr. Radim Uzel CSc.