Chřipka

Kdy se nechat očkovat


Kategorie: Chřipka 
15.únor 2001
Bojíme se skutečně chřipkových epidemií? Ať to zní jakkoli paradoxně, většina lidí považuje chřipku za každoroční utrpení, které je třeba si protrpět bez dalších následků.

Přestože obecné rady o posilování imunitního systému pomocí vitamínů, enzymů a dalších všeobecně prospěšných medikamentů se doporučují během období chřipkových epidemií nebo v období předpokládaného výskytu chřipky, lék obdobný antibiotiku, který by účinně působil na chřipkové viry, se dosud běžně nepoužívá.

Většina odborníků se shoduje v tom, že jediným téměř stoprocentně spolehlivým prostředkem proti chřipce je očkování. Očkování představuje podání jedné dávky vakcíny, případně dvou polovičních dávek u dětí mladších 5 let. Otázkou zůstává, kdy se nechat očkovat. V České republice převažoval donedávna konzervativní názor, že očkování je třeba provádět pouze a výhradně před chřipkovou sezónou, obvykle od září do listopadu či začátku prosince. Důvodem byla skutečnost, kdy se používala tzv. celovirionová chřipková vakcína, která obsahovala inaktivované (usmrcené) viry, které u některých osob mohly vyvolat chřipku, aniž by tyto osoby přišly do styku s nakaženou osobou.

Začíná epidemie, nechte se očkovat
Dnes se již tento typ vakcín proti chřipce nepoužívá, a protože chřipková vakcína nemůže negativně ovlivnit průběh již nakažené osoby chřipkou, neexistuje žádný důvod, proč neočkovat rovněž v období chřipkové epidemie. I když toto očkování v době epidemie nemusí vždy každému spolehlivě pomoci, je to prakticky jediný způsob, jak se tomuto onemocnění aktivně bránit i v období zvýšeného rizika chřipkové nákazy. Pro vytvoření si dostatečného množství obranných protilátek je třeba minimální dvoutýdenní interval po očkování, během kterého si naše tělo tyto protilátky vytvoří. Pokud je v tomto čase člověk nakažen chřipkou, obvykle se chřipce neubrání, ale její průběh bývá zpravidla mírnější než u osob, které nebyly očkovány vůbec.

Význam očkování spočívá nejen v prevenci před chřipkou, ale rovněž i ve zmírnění jejího průběhu a v neposlední řadě také ve zmenšení rozsahu chřipkové epidemie.

Autor: RNDr. Marek Petráš