Medicína

Jíme zdravěji než dříve?


Kategorie: Dnešní strava 
14.březen 2000
Ještě v první polovině století bylo například mléko sázkou do loterie: obsahuje kromě bílkovin a vápníku také bacily tuberkulózy? A skolí mě salmonelóza, když si dopřeji vejce? Sázkou do loterie bylo i vepřové, poněvadž prasata byla živa z odpadků a splašků.

“Vědecké”, nebo chceme-li “průmyslové” zemědělství přišlo ke slovu po druhé světové válce, kdy Evropa hladověla. Kdo tehdy viděl maso na svém talíři aspoň v neděli, patřil mezi šťastlivce. Ve Francii se v 50. letech začaly na farmách objevovat drůbeží plemena z Ameriky a rozdíl byl znát na první pohled: americká plemena byla hezky kulaťoučká, domácí oproti nim samá kost. V 60. letech pak francouzští agronomové “vymysleli”

odrůdu Vedette – slepici s genem nanismu, která plodila kuřata normální velikosti, ale skromnějších požadavků, takže jejich vykrmení vyšlo o pětinu až čtvrtinu levněji. Z rodu této slepice dnes pochází 90 procent francouzských kuřat.

Pokud chcete mít záruku, že v kuřeti nenajdete třeba motorový olej, musíte se poohlédnout po produkci z biofarem. Budete však muset sáhnout hlouběji do peněženky: za takovou drůbež zaplatíte v evropském průměru dvakrát tolik.
Ale vývoj se nezastavil, bylo potřeba vyrábět ještě více a ještě levněji. Ke slovu přišla antibiotika a krmná moučka, po nichž zvířata rostou a nabývají na váze jako z vody. Je z nich tedy více masa a lze je dříve zabít. Náklady se rychleji vrátí. Pro srovnání: zatímco po válce kráva nadojila 1,5 tuny mléka za rok, dnes to může být i 12 tun. Pravda, některé pokusy skončí fiaskem – například v 60. letech krmení drůbeže rybí moučkou, takže kuřata potom páchla po rybách. Ale takové zanedbatelné přehmaty nemohou ohrozit vítězné tažení vědy.

Jaká je alternativa

Lidská historie nám dokládá, že cesta nikdy nevede zpátky, a tak se civilizace jen stěží vzdá velkovýkrmen a vrátí se k přírodnímu zemědělství. Také není jisté, zda by nás pak planeta ještě uživila. Přesto přírodní zemědělství vedle “průmyslového” přežívá a v západní Evropě si získává stále více příznivců. V podstatě dnes představuje jedinou jeho alternativu. Konkurovat mu ovšem nemůže. V kuřatech z biofarem sice nenajdete motorový olej, protože místo moučky dostávají přírodní zrní, ale v evropském průměru za ně zaplatíte dvakrát tolik. Dokonce ještě víc – zatímco “průmyslové” kuře má kosti jako špejličky, “přírodní” kuře je má solidní, a na stejnou váhu tedy připadá méně masa. Obtížná volba.

Autor: Vít Hlásenský