Medicína

Umíte vybírat mezi tuky?


Kategorie: Jakou stravu zvolit 
19.leden 2000
Ať chceme, nebo ne, tuky potřebujeme. Rozhodně neplatí, že co je tučné, je špatné, ale musíme se ptát, jaké tuky potravina obsahuje. Obecně platí, že lepší jsou tuky rostlinné než živočišné - ovšem i tady najdeme výjimky.

Nejprve musíme nakrátko zabrousit do chemie. Tuky, které konzumujeme spolu se stravou, jsou tvořeny jednak glycerolem a jednak mastnými kyselinami.Základem chemické struktury tuků jsou pak řetězově seřazené atomy uhlíku, jichž může být různý počet a mezi nimiž jsou také různé typy vazeb. Jsou-li všechny spojnice mezi jednotlivými uhlíkovými atomy obsazeny atomy vodíku, jsou-li tedy všechny vazby “nasyceny”, jde o mastné kyselinynasycené. Jestliže však na jedné nebo několika spojnicích atom chybí, vzniká mastná kyselina nenasycená – a ta je podle počtu takto osiřelých vazeb nenasycená buď jednoduše, nebo vícenásobně.

Obsah mastných kyselin v margarínech
a pokrmových tucích
(v procentech)
Druh
Mastné
kyseliny
nasycené
Mastné
kyseliny
monoenové
Mastné
kyseliny
polyenové
  Alfa
18,9
41,9  
37,3
Ceres soft
19,6
70,1
 
7,9
Flora
22,8
21,2
55,3
Linco (kelímek)
Linco (kostka)
24
29
25,4
52
41,3
17,8
Omega
28,1
59,7
10,5
Perla (kelímek)
31,6
27,3
39,6
Rama
26,4
35,7
29,4
Rosma
23,5
44,8
30,4
Senna
26,5
51,6
13,4
Smetol
18,3
70,8
8,1
Topper
17,2
59,5
21,8
V tom ale ještě není hlavní problém; spočívá teprve ve faktu, že zatímco nasycené a jednoduše nenasycené kyseliny si náš organismus umí vyrobit, s vícenásobně nasycenými to prostě nesvede, ačkoliv je potřebuje. Proto se jim říká esenciální neboli základní.

Tyto kyseliny objevili před šesti dekádami manželé Barrovi, když zkoumali význam tuků v potravě. Postupně se přicházelo na to, kolik biochemických pochodů, naprosto nezbytných pro náš život, na nich závisí.

Hodné a zlé tuky

Esenciální nenasycené mastné kyseliny jsou součástí všech druhů tuků a příbuzných látek (proto “mastné”), na konci řetězce uhlíkových a vodíkových atomů mají kyselou skupinu COOH (proto “kyseliny”) a některé jejich vazby jsou o vodíkový atom ochuzeny (proto “nenasycené”). Bez nich by organismus nebyl schopen budovat buněčné membrány, neuměl by správně hospodařit s cholesterolem ani syntetizovat téměř zázračné látky jménem eikosanoidy a prostagladiny. Ty totiž nejen působí při zánětlivých a horečnatých procesech, ale také spolurozhodují o tom, jaký bude krevní tlak a kolik kam přiteče krve, a zasahují i do procesů krevní srážlivosti. Prostacykliny krevní cévy rozšiřují a snižují krevní srážlivost, tromboxany

Obsah mastných kyselin
v konzumních olejích
(v procentech)
Druh
Mastné
kyseliny
nasycené
Mastné
kyseliny
monoenové
Mastné
kyseliny
polyenové
řepkový olej
(Brölio, Coroli,
Lukana, Salo,
Tina, Vitol)
8,5
59,5
32
slunečnicový
olej

(Coroli, Floriol,
Heliol, Vegetol,
Vitol)
13,3
23,5
64,1
sójový olej
(Brölio, Klára,
Risso, Silva)
14,9
23,1
61,9
Olivový olej
(Borges)
20,8
64,3
14,8
působí přesně opačně, a tak ve vzájemné souhře vytvářejí a udržují onu dynamickou rovnováhu krevní srážlivosti, která krvi umožňuje srážet se při poranění, a nesrážet se naopak uvnitř neporušené cévy, aby se neucpala.

Jednoduše a vícenásobně nenasycené mastné kyseliny se ovšem také dovedou postarat, aby v naší krvi nebezpečně nestoupala hladina koncentrace cholesterolu – a především cholesterolu zlého, vázaného v tzv. lipoproteinech nízké hustoty (low density lipoproteins, LDL). Díky nim se totiž na povrchu jaterních buněk zvyšuje počet receptorů, které LDL cholesterol pohlcují, přeměňují na žlučové kyseliny a posílají ho, kam patří: z těla ven. V tom jim mimochodem udatně pomáhá vláknina, na niž se tyto kyseliny snadno váží. Za ideální stravu bychom z tohoto hlediska mohli považovat třeba čočku s rybou.

Máslo versus olej

Zatímco dodávka některých nenasycených kyselin je pro lidský organismus užitečná až nezbytná (poněvadž je nedokáže sám vyrábět), nasycené mastné kyseliny naopak pomáhají časované bombě v našich tepnách, ateroskleróze, postupovat až k infarktu.

Zjednodušeně lze říci, že špatné - tedy nasycené - kyseliny jsou obsažené především v živočišných tucích (máslo, sádlo), kdežto kyseliny nenasycené najdeme hlavně v tucích rostlinných (třeba olivový olej). Podobně platí, že zdravější než máslo jsou margaríny, především ty, které neobsahují tzv. transkyseliny (například Flora).

Hlavní rozdíl mezi máslem a margarínem je v tom, že obsahují různé typy mastných kyselin. Ale existují i výjimky – mezi živočišnými tuky kupříkladu tuk rybí, který je pro svůj obsah nenasycených kyselin považován za zdravý, a mezi rostlinnými tuky naopak palmový (kokosový) olej, který si v obsahu nasycených kyselin nezadá s vepřovým sádlem.

Autor: Mgr. Jaroslav Hořejší