Diety

Onemocnění jater


Kategorie: Diety Játra - onemocnění 
01.listopad 2000
Dietní doporučení při onemocnění jater doznaly v posledních několika letech velmi výrazných změn. Přesto se zejména mezi laiky dosud udržuje představa, že dietní opatření u onemocnění jater znamenají převážně sacharidovou stravu, Glukopur do čaje a dlouhou dobu diety. Není to pravda, ukázalo se, že vysoký obsah sacharidů v kombinaci s výrazným omezením tuku ve stravě játra spíše zatěžuje.

Je třeba si především vyjasnit, co si pod pojmem onemocnění jater představujeme. Většina z Vás asi onemocnění infekční známá pod názvem infekční žloutenka. Patří k nim však také infekční mononukleóza. Tato onemocnění jsou virového původu. Rozsah postižení jater a tím i závažnost onemocnění se může značně lišit. V návaznosti na tíži onemocnění a na obtíže nemocného se také liší dietní doporučení. Lze proto říci, že dietní režim se neliší podle typu virového onemocnění, ale podle konkrétních potíží a konkrétního postižení jater.

Jedno platí absolutně: zákaz alkoholu
V akutní fázi onemocnění obvykle postižený ještě neví, že má infekční onemocnění jater (je mu nevolno, je unavený, má chřipkové příznaky), spontánně obvykle omezí jídlo, protože mu nechutná a je mu nevolno. Po zjištění příčiny onemocnění se už obvykle jedná o další fázi choroby (po odeznění akutních potíží).

V tomto období je třeba podávávat stravu plnohodnotnou s přiměřeným obsahem všech základních živin, tedy včetně přiměřeného množství tuků. Současně je ovšem třeba dodržovat některá dietní opatření. Zejména se jedná o zákaz konzumace alkoholu v jakékoliv formě (pozor na některé bylinné extrakty obsahující alkohol!). Tento zákaz platí alespoň 6 měsíců po normalizaci jaterních testů a vždy je třeba jeho ukončení konzultovat s ošetřujícím lékařem. Výběr pokrmů a jejich úprava musí odpovídat šetřicí dietě – to znamená jíst často (asi 5krát denně) v malých dávkách, jídla lehce stravitelná a nepoužívat technologické postupy při nichž dochází k přepalování tuků.

Tuky a koření ano, ale opatrněObsah tuků má odpovídat požadavkům zdravé výživy (tedy do 30 procent celkové energetické dávky, tedy při celkové energetické hodnotě 9000 kJ, cca 70g). Je třeba dbát na dostatečné množství nenasycených mastných kyselin (z uvedeného množství dvě třetiny ve formě tuku nenasyceného –oleje, rostlinné tuky – a třetinu ve formě tuku nasyceného). Z tohoto důvodu je třeba vybírat masa a mléčné výrobky spíše nízkotučné.

Pokud jde o kořenění, je důležité, aby pokrmy byly kořeněny přiměřeně (odpovídající šetřící úpravě). Nevhodná jsou ostrá koření (chilli, ostrá paprika a směsi v nichž jsou použity).

Velmi důležitý je dostatek ovoce a zeleniny, který zajistí příjem vitamínů a minerálů. Důležitá je zejména konzumace zeleniny, pochopitelně s ohledem na individuální snášenlivost (potíže mohou z počátku působit nadýmavé druhy). Vhodné množství je 4 až 5 porcí denně, to znamená například ke každému hlavnímu jídlu zeleninu a ovoce ke svačině.

Vzhledem k možné horší snášenlivosti některých jídel je nutno postupovat zcela individuálně, a během uvolňování diety zkoušet toleranci dalších pokrmů postupně (vždy menší porce a jen jeden nový pokrm denně).

Autor: Tamara Starnovská