Diety

Podzimní infekce


Kategorie: Diety 
10.říjen 2000
V podzimním období se každoročně potkáváme s mnoha infekcemi, nejčastěji virovými, s nachlazením a chřipkou. Bojovat proti nim se dá mnoha způsoby, mimo jiné i vhodnou stravou.

Rozhodně se nám vyplatí, zejména pokud pracujeme ve větším kolektivu očkování proti chřipce. O naší obranyschopnosti však v podstatné míře rozhodují i další faktory, z nichž podstatným je i naše výživa. Dalšími jsou i pravidelný pobyt v přírodě (stačí i procházka parkem) a dostatečně větrané a zvlhčené prostředí v místnostech, kde pobýváme.

Redukční diety odložte na jindy

V tomto ročním období se naše tělo snaží ukládat více zásob (pozůstatek z minulosti, kdy byl nedostatek potravy v zimním období). Důležitou složkou stravy jsou proto vitamíny a minerální látky v dostatečném množství, důležitý je ale i dostatek bílkovin. Je velmi nerozumné zkoušet v tomto období nějaké redukční postupy vylučující či omezující některou složku potravy. Takový postup Váš organizmus oslabí a tím zvýší riziko onemocnění.

Velmi vhodné je konzumovat zeleninu a ovoce v dávce 500 g nebo alespoň třikrát denně. Dostatek tekutin nahradí zvýšené ztráty v klimatizovaných místnostech – množství 2,5 až 3 litry ve formě vody, minerálky, ovocné šťávy, bylinkových čajů patří k denní nutnosti. Velmi potřebný je například vitamín C, který zlepšuje obranyschopnost našeho organismu. Nemusíte bědovat, že je to drahé; není jen v kiwi, i kysané zelí je jeho vydatným zdrojem. A salát z kysaného zelí je výbornou “kůrou zdraví” (obsahuje i tolik potřebnou vlákninu).

Při větší zátěži nebo jste-li oslabeni, přidejte si k běžné dávce vitamínů obsažených ve stravě ještě 1 multivitamínovou tabletku (ne však více a ne dlouhodobě). Totéž můžete učinit i v případě, kdy máte pocit, že se o Vás onemocnění už pokouší. V takovém případě je vhodné přidat o půl až jeden litr tekutiny více a co nejdříve si lehnout.

Na bolesti v krku zmrzlinu

V případě, že jste se onemocnění neubránili, pijte dostatečné množství tekutiny – tři a více litrů denně. Vhodné jsou bylinkové čaje, minerálky, ovocné šťávy i voda. Klasický čaj je také vhodný, ale pijete-li silný výluh, riskujete vznik zácpy, kterou už podporuje zvýšená teplota. Snížení chuti k jídlu vzhledem ke krátké době trvání onemocnění neohrozí zdravého člověka podvýživou. Máte-li však nějaké chronické onemocnění, poraďte se se svým lékařem, případně dietní sestrou.

Dobře snášené jsou masové vývary, kompoty, mléčné koktejly, sýrové pomazánky, případně bramborová kaše a sladké kaše. Zejména pokud vás bolí v krku, je příjemným pokrmem smetanová zmrzlina.

V době rekonvalescence po onemocnění pracujte na “poloviční plyn” a zvyšte svůj příjem vitamínů.

Autor: Tamara Starnovská