Průjem a zácpa

Průjmy neinfekčního původu


Kategorie: Průjem a zácpa Choroby 
24.říjen 2002
Průjmy mohou být i příznakem nebo průvodcem dalších jiných onemocnění nebo vedlejším důsledkem léčby onemocnění.

Je třeba si uvědomit, co vůbec lze nazvat průjmem – je to stav, kdy stolice odchází opakovaně několikrát během dne a má řídkou až tekutou konzistenci.

Průjmy, které jsou neinfekčního původu, mohou být důsledkem alergie na některou potravinu (například aromatické ovoce – jahody) nebo důsledkem nevhodné kombinace jídel (vypití mléka po konzumaci většího množství ovoce). Stejné potíže ovšem může vyvolat i vypití většího množství ledového nápoje nebo pití ovocné šťávy ráno na lačný žaludek.

Nám všem dobře známý je jistě i průjem “nervový”, máme-li obavy z nadcházejícího jednání nebo řešení nějakého problému.

Pomůže jogurt se živou kulturou

Často se akutní průjem objeví jako důsledek léčby antibiotiky. V takovém případě se začínají potíže buďto během léčby, nebo krátce po jejím skončení. Příčinou tohoto průjmu je zničení mikrobiálního osídlení střeva, což je vedlejší účinek léčby antibiotiky. Takovýto průjem se velmi dobře upravuje po konzumaci jogurtů se živou kulturou, které pomáhají obnovit zničenou střevní mikroflóru. V těžších případech, nebo při dlouhodobější léčbě antibiotiky je možné použít preparáty obsahující Lactobacillus.

V extrémních případech se můžeme setkat i s průjmem v důsledku otravy těžkými kovy (postřiky, průmyslová výroba) nebo organofosfáty (zemědělství).

Autor: Tamara Starnovská