Onkologické aktuality

Pacienti s pokročilým melanomem reagují na terapii DNA


Kategorie: Onkologické aktuality 
13.únor 2001
Původní zpráva: Pacienti s pokročilým melanomem reagují na terapii DNA Podle výsledků předběžné studie se daří pomocí pomocí metody, nazývané ""antisense therapy"", při které je podáním fragmentu DNA blokována syntéza bílkovin, léčit u lidí zhoubné nádory.

Rakouští odborníci použili v rámci tohoto typu terapie látku nazvanou G3139 v kombinaci s chemoterapeutikem k léčbě pokročilého melanomu, relativně vzácného, nebezpečného tumoru kůže, který může být fatální, pokud se nezačne s léčbou včas. Dosavadní terapie selhávala. U 6 ze 14 pacientů, léčených uvedenou kombinací DNA terapie s chemoterapií, se objevily známky zlepšení klinického stavu. kompletní remise nastala u jednoho pacienta. Informoval o tom Dr.Burkhard Jansen z vídeňské univerzity na letošní konferenci Americké asociace pro onkologický výzkum.

Studie, v kterých se zkouší účinnost G3139 i u dalších maligních tumorů jako je karcinom prostaty, lymfom, malobuněčný karcinom plic, probíhají nyní v Evropě a USA. "Antisense therapy" spočívá v blokování RNA pomocí fragmentu DNA. Tím se zamezí syntéze bílkovin. V případě blokády pomocí G3139 je blokovaným proteinem bcl-2, protein, důležitý pro vznik karcinomu a spojený se vznikem rezistence na chemoterapii. Novou látku vyrábí firma Genta Inc. v Lexingtonu (Massachusetts, USA), ale prozatím je považována za použitelnou jen experimentálně. Pacienti zařazení do studie byli léčeni v měsíčních cyklech po dobu 1 roku (…) Průměrná doba přežití byla více než 9 měsíců (pacienti měli pokročilý karcinom stadia IV, u kterých při současné terapii je doba přežití kolem 4 až 6 měsíců). Vedlejší účinky léčby byly relativně nezávažné: přechodná horečka a kožní vyrážky.

U dvou pacientů vznikly problémy s játry, ale souvislost s léčbou byla nejasná. (…) Jedním ze závažných problémů je jak dopravit léčivo k nádorovým buňkám a do jejich nitra.(…) Další, mezinárodní studie, která za nedlouho bude zahájena, bude zahrnovat minimálně 270 pacientů. studie je sponzorována firmou Genta Inc. (Reuters 7/4/00) Komentář Onkofora: Pokud půjde další zkoušení tak,jako tato první fáze,do 10 let by to mohla byt standardní léčba.Dokonce bych řekl,ze zpráva není určena pro veřejnost,vzbuzuje liché naděje. Pravděpodobnost,že je to slepá,takříkajíc cimmermanovská cesta,je stále 90%.

Autor: Username: Prof.MUDr.Jindřich Fínek doesn't exist or feufield is not set