Onkologické aktuality

Nemocným rakovinou může pomoci marihuana


Kategorie: Onkologické aktuality 
13.únor 2001
Původní zpráva: Nemocným rakovinou může pomoci marihuana PRAHA Vědci z USA se snaží ověřit, zda by bylo bezpečné a efektivní přes kůži aplikovat do těla pacientů s bolestmi marihuanu.

Již dlouho je známo, že extrakty z konopí pomáhají odstranit nevolnost nebo nechutenství, což jsou běžné potíže pacientů trpících rakovinou. Již dnes je možné v některých státech USA z medicínských důvodů marihuanu užívat třeba ke zmírnění bolestí. Vědci ale upozorňují, že kouření není ideální cesta, jak do těla dostat účinné látky. Při kouření se totiž uvolňuje řada škodlivých látek jako z tabákového kouře.

Tablety obsahující účinnou látku z marihuany sice již existují, ale velkému množství pacientů činí obtíže, protože jejich účinek je krátký, a neodstraní tak nevolnosti a zvracení. I kdyby pokusy s aplikací marihuany pomocí náplasti byly účinné, mohla by se metoda stejně začít využívat nejdříve za deset let. mag (Lidové noviny 28.3.00) Komentář Onkofora: Nemyslím,že by bylo nutné nějak zvláště reagovat, kouřeni marihuany u nás není tak časté jako v USA [alespoň doufám].

Autor: Username: Prof.MUDr.Jindřich Fínek doesn't exist or feufield is not set