Onkologické aktuality

Žena a karcinom prsu


Kategorie: Onkologické aktuality 
13.únor 2001
Rakovina prsu je jedno z nejzávažnějších nádorových onemocnění ženské populace a ve svém výskytu si udržuje smutné prvenství. Ze sledování onemocnění vyplývá každoroční nárůst tohoto onemocnění.

Závažným zjištěním je přesun nemoci k mladším věkovým skupinám Při tom včasnost záchytu ovlivňuje další průběh onemocnění i úspěšnost léčby.

Dokladem jsou například četné aktivity žen, které samy onemocněly, prožily hrůzy nejistot a obav o svůj život, o něj také bojovaly, zvítězily a vrátily se do života.

Jednou z takovýchto zařízení je Centrum MAMMA HELP. Provozuje je sdružení pacientek, které samy onemocněly, pomáhají si vzájemně řešit své problémy. Odpovídají na základní otázky jako například:

- Nevysvětlil vám dosud nikdo, jak si máte vyšetřovat vaše prsa?

- Nevíte, jak postupovat, abyste mohla absolvovat preventivní prohlídku na mamografu?

- Máte v rodině genetickou zátěž a máte strach z rakoviny prsu?

  • Diagnostikoval vám lékař karcinom prsu a potřebujete psychickou pomoc a mnoho odpovědí na otázky, které vás a vaše nejbližší trápí?

Pak neodkládejte návštěvu v tomto zařízení, které má otevřeno denně od pondělí do pátku od 8.30 -13.30 hod.

Budou se vám věnovat dobrovolnice, bývalé pacientky, které mají náročnou onkologickou léčbu již za sebou.

Získáte zdarma veškerou dostupnou literaturu o prevenci i léčbě rakoviny prsu, kontakty na specializovaná pracoviště, psychoterapeuty, lázeňská zařízení, sociálně právní poradny a další informace. Také se dozvíte, kde si dobře vyberete zdravotní prádlo, paruky, jaká jsou vhodná cvičení po operaci prsu a mnoho praktických rad, které vám i vaší rodině usnadní život v situaci, ve které jste se ocitly.

MAMMA HELP Centrum poskytuje veškeré služby zdarma, provoz zajišťuje z finančních prostředků řady sponzorů a grantu hl. m. Prahy.

O práci centra projevila koncem ledna 2001 živý zájem choť prezidenta republiky a přislíbila sdružení možnost výpomoci z prostředků Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97.

Adresa CENTRa MH: U Vinohradské nemocnice 4, 130 00, Praha 3

tel 02/ 7273 1000

e - mail: mammahelp@volny.cz

Autor: zpracováno redakčně