Medicína

Proč je nutné pečovat o hýždě


Kategorie: Aktuality 
23.únor 2021

Pevné hýžďové svaly jsou nejen centrem pozornosti, ale také známkou zdraví. Podílejí na vzpřímeném postoji, správném držení pánve, zajišťují ovládání kyčelního kloubu a v neposlední řadě mohou být středem pozornosti Posílení hýždí a vyhýbání se nejčastějším zlozvykům je důležité nejen kvůli vzhledu, ale může být také prevencí onemocnění.

Rok 2020 byl nazván rokem domácím. Vlivem aktuální situace byli a stále jsou lidé mnohem více doma. V pracovní i soukromý čas. Sportovní aktivity se odsouvají na vedlejší kolejí a odpočinek se řadí mezi nejčastější aktivity nadcházející sezony.

Sedavý režim je ale cestou, jak ztratit svou fyzickou sílu, přibrat nějaké kilo navíc, ale také oslabením vaziva hladké svaloviny a stěny cév k zvětšování hemoroidálních polštářů, k jejich postupnému výhřezu z análního otvoru a k rozvoji hemoroidálního onemocnění. A to je provázené bolestí, svěděním, anebo krvácením ze slizničních cév.

Důležitá je prevence a odstranění zlozvyků, které vedou k jejich vzniku. Jeden z nejjednodušších způsobů prevence hemoroidů je odejít na toaletu při nucení na stolici. Ignorování matky přírody má svá rizika, a právě hemoroidální onemocnění je jedním z nich. Pokud se odloží použití toalety, může stolice ztuhnout a uschnout ve střevě, což následně ztěžuje její průchod.

Toaleta není čítárna tabletu, knih, ani místo pro vyřizování hovorů. Čím více času se stráví na toaletě, tím více se namáhají pohyby střev. Poloha v sedě zatěžuje anální krevní cévy. Oba tyto faktory zvyšují riziko vzniku hemoroidů.

Také dlouhé sezení zpomaluje činnosti útrob. Lehké cvičení pomáhá zlepšit nebo předcházet mnoha problémům s trávením a vzniku hemoroidálního onemocnění. Pravidelný pohyb pomůže vyhnout se zácpě. Chůze, běh, jízda na kole, jóga, cvičení podle videí nesmírně pomáhá. Aktivní životní styl je možný v karanténě i při home office.

Ovšem je nutno připomenout sporty, které se s hemoroidálním onemocněním příliš neslučují. Jsou to cyklistika nebo jízda na rotopedu, dřepy, sedy-lehy cvičení, při kterém se používá tzv. Valsalvův manévr (technika zadržení dechu a zároveň tlak na výdech využívaná např. při vzpírání), silové cvičení a zvedání činek a veslování.

Alfou a omegou sportování bez hemoroidálních obtíží je také správná hygiena. Proto je dobré ihned po pohybu se osprchovat a sprchu použít, pokud je to možné, i po každé stolici.  

Pravdou zůstává, že špatný životní styl je důvodem mnoha zdravotních neduhů. Zamezit vzniku hemoroidů lze dosáhnout správnou konzistencí stolice výběrem vhodné stravy a pitím velkého množství vody. Získáním 25 až 30 gramů vlákniny denně. Mezi skvělé potravinové zdroje vlákniny patří luštěniny, ječmen, otruby, ovesné vločky a hnědá rýže, zelenina, jako je artyčok, zelený hrášek, brokolice, růžičková kapusta a ovoce.

S hemoroidy se za život setká polovina Čechů.  Krvácení, pálení, řezání a další negativní pocity při defekaci je dobré řešit s odborníkem Podobné situace řeší denně.  Dle TZ

www.focus-age.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová