Medicína

Vliv andropauzy na mentální zdraví muže


Kategorie: Aktuality 
19.únor 2021

Mužský přechod (andropauza), charakterizován poklesem hladiny testosteronu, dokáže muže potrápit širokou paletou obtíží, a to nejen fyzických. Podobně jako u žen v menopauze se muži v přechodu potýkají se změnami nálad, úzkostmi, podrážděností, ale i se ztrátou paměti a depresí.

 

U mužů klesá fyzická výkonnost, objevuje se erektilní dysfunkce, snížené libido a přibývání na váze. Podobně, jako u žen dochází u nich k úbytku svalové hmoty, objevují se problémy s prostatou, vzrůstá riziko srdečních potíží i osteoporózy. Ubývající testosteron výrazně působí na psychickou stránku muže.

Testosteron i jako pohlavní hormon spolupracuje s mozkem. V mozkových buňkách se nacházejí specifické receptory, které s testosteronem reagují, a je-li ho v těle málo, receptory správně nepracují. V mentální rovině to pro muže obvykle znamená zvýšený sklon k depresím, změnám nálad, úzkosti, ztrátě motivace, podrážděnosti či naopak apatii. Psychické obtíže mohou být zároveň ještě zvýrazněny nespavostí, což je další běžný příznak snížené hladiny testosteronu.

V tomto údobí při klesající hladině testosteronu se rovněž zhoršuje soustředění a paměť. Ta je v organismu regulována hormonem kortizolem, který ovlivňuje funkci neurotransmiterů – látek sloužících k přenášení nervových vzruchů, tedy ke komunikaci v mozku. Při poklesu hladiny testosteronu se snižuje účinnost a funkce neurotransmiterů, což způsobuje krátkodobé výpadky paměti. Ačkoliv obvykle potíže s pamětí bývají až ve vyšším věku, může se zhoršení projevit již v raných stádiích andropauzy, kdy se produkce testosteronu začíná přirozeně snižovat – tedy už po dosažení 50. let muže.

Psychické projevy andropauzy, navíc často umocněné i fyzickými projevy, mohou i podle odborných studií zvýšit riziko těžké deprese. Může propuknout i velice náhle a v řádu měsíců učinit z dříve aktivního a vyrovnaného jedince sklíčeného a apatického muže. V těžkých případech se při léčbě uplatňuje substituční hormonální terapie, která má ovšem svá pravidla a vždy musí být taková, aby její přínos převyšoval riziko pro pacienta.

Při mírnějších potížích se doporučuje spíše změna životosprávy a doplňky stravy. Základem je zdravý jídelníček, který je vhodné podpořit užíváním kvalitních doplňků stravy určených speciálně pro muže.  Vhodné jsou přípravky s obsahem rostlinných výtažků, vitamínů a stopových prvků, jež přispívají k udržování normální hladiny testosteronu v krvi, působící proti únavě a napomáhající lepšímu soustředění. Mužům prospěje také dostatek fyzické aktivity, při které se mimo jiné tvoří hormon „dobré nálady“ serotonin. Významným pomocníkem je i kvalitní a dostatečný spánek, (testosteron se tvoří nejvíce v noci a v brzkých ranních hodinách). V neposlední řadě by se muži neměli stydět o svých obtížích mluvit, ať už s blízkými přáteli, partnerkou, nebo odborníky.

Podle gynekologa a sexuologa MUDr. Pavla Turčana, spolupracovníka společnosti Vegall Pharma nabízející přírodní doplňky stravy.

www.lesensky.cz

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová