Spolky pacientů

Nadační fond AXON usiluje o nápravu systému


Kategorie: Aktuality Spolky pacientů organizace abecedně 
20.leden 2021

Neurorehabilitační léčba pomáhá převážně pacientům s mozkovou obrnou, nutná je však i pro mnoho osob s onemocněními na úrovni centrální nervové soustavy. Velmi nákladné intenzivní terapie zdravotní pojišťovny v potřebném rozsahu nehradí vůbec nebo jen z malé části. Pro zvýšení povědomí o problematice zahájil činnost Nadační fond AXON iniciativu #AXONpomaha, vybraným pacientům zaplatí odborné služby celkem za 20 milionů korun.

„Léčba poškození mozku na všech úrovních centrální nervové soustavy je náročná finančně i psychicky, pacienty i jejich blízké neustále provází nejistota a obavy o budoucnost. Proto jsme se rozhodli prostřednictvím Nadačního fondu AXON poskytnout jak naši odbornou, tak i finanční pomoc těm, kteří na léčbu nemají dostatek vlastních prostředků,“ vysvětluje zakladatelka a primářka kliniky MUDr. Jarmila Zipserová.

Do programu je možné se přihlásit prostřednictvím registračního formuláře na stránkách axonpomaha.cz. Součástí iniciativy je i vznik Pacientské organizace AXON, z.s., sdružující všechny, kterých se podobná životní situace dotýká.

Klinika její primářka dlouhodobě upozorňují na systémové selhání v pomoci při poskytování následné péče pro pacienty se zdravotním znevýhodněním. Organizace by měla být platformou, díky které budou pacienti s tímto druhem onemocnění více slyšet. Dle TZ

www.neuroaxon.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová