Encefalitida

Klíšťovou encefalitidu zastaví zima jen na čas


Kategorie: Aktuality Encefalitida Očkování 
18.prosinec 2020

Ke konci listopadu 2020 se v České republice nakazilo klíšťovou encefalitidou 811 lidí, tedy více než za celý loňský rok, kdy se jednalo o 774 případů. Počet pacientů s tímto závažným onemocněním, u kterého může dojít k celoživotním následkům, roste již pět let po sobě. Ačkoliv je Česká republika zemí s nejvyšším počtem případů, využívá možnost očkování jen 29 % populace. Na současnou skutečnost upozorňuje MUDr. Dita Smíšková, Ph.D. z Kliniky infekčních nemocí z Nemocnice Na Bulovce.

V roce 2019 byl zaznamenán nejvyšší počet případů klíšťové encefalitidy za posledních 8 let, letos to bude ještě více. I když je naše země v porovnání s jinými státy Evropské unie malá, počet případů klíšťové encefalitidy je nejvyšší. Mírné zimy nahrávají rozšíření klíšťat a ta se vyskytují de facto na celém území naší republiky, včetně městských parků a zahrad. Je chybou spoléhat na běžná preventivní opatření, která si spojujeme se zabráněním přichycení klíšťat při cestách do přírody nebo na to, že se počet případů klíšťové encefalitidy sníží bez našeho přičinění. Je důležité, aby praktičtí lékaři informovali o dalších možnostech prevence, konkrétně o očkování.

Klíšťová encefalitida má u mnoha pacientů dlouhodobé i trvalé následky – časté bolesti hlavy, poruchy paměti a soustředění, zhoršení nebo ztrátu sluchu, ale i těžká, mnohdy trvalá ochrnutí končetin. Každoročně několik pacientů na klíšťovou encefalitidu umírá. Často vídáme, že rodinní příslušníci pacienta, kteří byli přímými svědky jeho onemocnění, se poté nechávají očkovat, pro pacienta samotného je ale už pozdě.

Přitom očkování je možné po celý rok. Ideální je začít s očkováním tak, abychom byli chráněni před začátkem sezony. Zima klíšťata zastaví jen na čas. První pacienti s klíšťovou encefalitidou se na našem oddělení každoročně objevují již v dubnu a rychle přibývají v dalších měsících.

Základní očkovací schéma se skládá ze 3 dávek s tím, že účinnost je možné očekávat 14 dní po 2. dávce. Ideální dobou pro objednání se k lékaři je tedy zima. K přeočkování stačí už jen jedna dávka vakcíny, aplikovaná nejprve po 3 letech a poté po 3 až 5 letech, v závislosti na věku. I v tomto případě nemá cenu čekat na to, až se klíšťata v březnu probudí. Při dodržování doporučených preventivních opatření není nutné se návštěvy praktického lékaře obávat z důvodu rizika nákazy COVID-19, případně je možné využít i služeb speciálních očkovacích center. Dle TZ

www.focus-age.cz.

 

Autor: MUDr. Olga Wildová