Očkování

HPV u mužů není otázka promiskuity


Kategorie: Doporučené očkování Aktuality 
30.listopad 2020

O nepříjemném onemocnění způsobeném lidským papilomavirem (HPV) muži příliš nemluví a lékaře často vyhledají až v pokročilém stadiu nemoci. Kromě genitálních bradavic u nich přitom může nákaza HPV způsobovat i jiná vážná onemocnění, jako je rakovina konečníku. Možnou prevencí je kromě úplné sexuální abstinence očkování. 13letým chlapcům i dívkám hradí očkování proti HPV zdravotní pojišťovna.

„Pacienti trpící genitálními bradavicemi bývají frustrovaní, protože nemoc má tendence se opakovaně vracet a je velmi nepříjemná. Na příklad jeden z pacientů - sedmnáctiletý hoch měl pouze jednu přítelkyni a téměř ihned se u něj objevily genitální bradavice, což je velký nápor na psychiku. Z chirurgického odstranění si odnesl jizvu a ještě před zahojením se mu bradavice znovu vrátily. Společně se poté podařilo vhodnou kombinovanou léčbou nemoci zbavit,“ říká odborný lékař z Městské nemocnice Ostrava, který se specializuje právě na odstraňování genitálních bradavic u mužů i žen.

 K ošetření používá laser, který je účinný, zároveň šetrný a dokáže odstranit celé ložisko bradavice s minimem poškození okolí. Při léčbě navíc spolupracuje i s imunologem, aby podpořil obranyschopnost pacienta a předešel novému výsevu bradavic.

 HPV infekce, která se nejčastěji šíří pohlavním stykem, může způsobovat i další závažné nemoci. O HPV se hovoří především v souvislosti s rakovinou děložního čípku. Přitom má prokazatelnou souvislost i s dalšími nemocemi, jako je rakovina anu, o kterých se tolik nemluví. Nelze tedy říct, že HPV způsobují pouze jednu diagnózu.

 Nákaza HPV hrozí jak dívkám, tak chlapcům. Lékaři proto doporučují, aby je rodiče nechali ještě před začátkem sexuálního života naočkovat. Ve věku 13 let navíc vakcinaci buď zcela, nebo částečně hradí zdravotní pojišťovna. Šíře ochrany proti HPV typům je dána výběrem vakcíny. Podle lékařů rodiče stále dostatečně neví o rizicích, která HPV pro chlapce představuje.

Do gynekologické ordinace chodí ženy většinou na pravidelné prohlídky, jejichž součástí je také screening děložního hrdla. Díky tomu lze nebezpečné změny na hrdle včas odhalit. S muži je to ale horší, žádný preventivní screening pro ně neexistuje.

Muži navíc pohlavní choroby a problémy v oblasti genitálií nebo análního otvoru stále vnímají jako velké tabu, se kterým se nechtějí svěřovat. Například anální karcinom pro ně přitom může být smrtelný. Je důležité si uvědomit, že nakazit se opravdu lze už od jednoho partnera, rozhodně se nutně nejedná o nemoc promiskuitních jedinců. Dle TZ

www.mavepr.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová