Onemocnění kloubů

V boji proti „tichému zloději kostí“


Kategorie: Aktuality Onemocnění kloubů 
20.říjen 2020

Světový den proti osteoporóze – 20. říjen šíří povědomí o rizicích, prevenci a včasné diagnóze tohoto onemocnění. Řídnutí kostí a následné riziko fraktur postihuje nejčastěji ženy starší 50 let. V mnoha případech choroba nemá citelné příznaky a často bývá diagnostikována pozdě. Vojenská zdravotní pojišťovna proto radí, jak přistupovat k prevenci, a nabádá k včasné konzultaci s lékařem.

Osteoporóza neboli řídnutí kostí je chronické onemocnění kostní tkáně, jehož následkem lidské kosti křehnou a stávají se náchylnější ke zlomeninám. Celosvětově trpí na fraktury spojené s osteoporózou každá třetí žena a každý pátý muž starší 50 let. Způsobit je přitom nemusí pouze pád, ale například i náhlý pohyb či kýchnutí. Pro rizikové skupiny jsou tak příčinou bolesti, dlouhodobé nezpůsobilosti, ale mohou je ohrožovat i na životě.

Odbourávání kostní tkáně je přirozenou součástí lidského života. Po padesátém věku života tímto způsobem organismus přichází přibližně o jedno až dvě procenta kostní tkáně ročně, ale existuje celá řada faktorů, které řídnutí kostí významně urychlují. Je to nedostatek fyzické aktivity i nedostatek pobytu na slunci, který vede k deficitu vitamínu D, potřebného pro vstřebávání vápníku v těle a pro mineralizaci kostí. Dalším faktorem je úbytek pohlavního hormonu estrogenu, který má ochranný vliv na kosti (proto ženy po menopauze jsou rizikovou skupinou). Mezi rizikové skupiny patří rovněž lidé s nízkou tělesnou hmotností a pacienti, kteří jsou dlouhodobě léčeni některými léky, např. glukokortikoidy.

Pacient nemusí mít až do chvíle zlomeniny povědomí, že tímto onemocněním trpí. I proto se osteoporóze často lidově přezdívá ‚tichý zloděj kostí‘. Důležité je nepodceňovat prevenci. Zdraví kostí nutno podpořit pravidelným cvičením a pestrým jídelníčkem bohatým na vápník a vitamín D. Ideální je nekouřit a omezit pití alkoholu.

Mezinárodní nadace pro osteoporózu také vydala krátký dotazník, v němž lze během několika okamžiků zjistit některý z rizikových faktorů a ev. upozornit na nutnost konzultace s lékařem. Dotazník: https://riskcheck.osteoporosis.foundation/. Dle TZ

www.vozp.cz

www.stance.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová