Výživa

Biopotraviny ve školách a školkách


Kategorie: Aktuality Výživa Dnešní strava 
09.říjen 2020

V České republice chystá ministerstvo zemědělství legislativní úpravy, které mají zařadit biopotraviny – produkty ekologického zemědělství – do veřejného stravování. Tato iniciativa se dá považovat za správný krok k systematickému odbytu potravin z ekologické produkce, jež má stát možnost zavést. Plánované změny se ovšem týkají pouze státních institucí, které přijímají dodavatele v rámci veřejné zakázkové soutěže. Chystaný plán se netýká škol, protože školní jídelny v ČR nejsou vázány na výběrová řízení, a tudíž se na ně novelizace zákona se zařazením biopotravin do stravování nevztahuje.

 

Složení jídelníčku ve školních jídelnách vychází z výživové doporučené dávky (VDD), která je zároveň návodem pro tzv. spotřební koš. Jedná se o průměrnou měsíční spotřebu potravin na strávníka a den v gramech vypočtenou ze základního sortimentu potravin (…). Za vzorovou podobu spotřebního koše zodpovídají společně Ministerstvo školství a Ministerstvo zdravotnictví. Prostřednictvím spotřebního koše je sledována spotřeba masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce, zeleniny, brambor, luštěnin, cukru a tuku. (MZe, Analýza veřejného stravování ve školách, 2018, s. 4)

Školní jídelny přitom představují potenciál pro možnost odbytu regionálních biopotravin místních ekologických zemědělců. Většinu školních stravovacích zařízení spravují obce a kraje (k roku 2017 šlo o 78 % základních a mateřských škol zřizovanými obcemi a 88 % středních škol zřizovanými kraji). „V rámci výchovy dětí a školní mládeže ke zdravému životnímu stylu je nanejvýš žádoucí je přesvědčovat o nutnosti podpory trvale udržitelné produkce místních kvalitních potravin a s tím souvisejících environmentálních i socioekonomických benefitech systému ekologického zemědělství a produkce biopotravin. Snaha o zavádění biopotravin do školního stravování jde ruku v ruce s několika prioritními opatřeními Akčního plánu ČR pro rozvoj ekologického zemědělství v letech 2016–2020, jenž byl schválen Vládou dne 20.  11.  2015.“ (MZe, 2018, s. 10)

Tom Václavík, ředitel programu Skutečně zdravá škola, k současnému zastoupení biopotravin v jídelníčcích českých škol uvádí: „Vycházíme z toho, že stravování ve školních jídelnách je řízeno Vyhláškou o školním stravování, která uvádí maximální finanční částky, za které mohou školy školní stravování nabízet. Pokud bychom navýšili podíl biopotravin v kritériích, školní jídelny by musely změnit způsob přípravy pokrmů a nákupu surovin, aby se vešly do současného finančního stropu. K tomu by ale potřebovaly adekvátní vzdělávání a také výrazně rozvinutější dodavatelské řetězce biopotravin.“

Některé školní jídelny 10% zastoupení biopotravin i přesahují, přičemž důležitým aspektem tohoto úspěchu je využití sezónní produkce. Ovšem navyšování podílu biopotravin ve školních jídelnách – a ve veřejném stravování – je podmíněn komplexem řady opatření na straně nabídky i poptávky.

Přestože se doposud na krajské úrovni nevyskytuje vyhláška, která by se biopotravinami ve veřejném stravování zabývala, na území České republiky již několik let působí projekty, kurzy, přednášky a další akce zaměřené na zdravou výživu a biopotraviny ve školních jídelnách.

Jedním z nich je i projekt Skutečně zdravá škola. Tento program zapojuje rodiče a žáky do zvyšování kvality školního stravování. Žákům poskytuje možnost praktických vzdělávacích aktivit v oblasti zdravé a udržitelné kultury stravování (příprava pokrmů, vytvoření školní zahrady, návštěva farmy apod.) Školy, které se v ČR do programu zapojí, mimo jiné nakupují do kuchyně suroviny od místních farmářů, pekařů a řezníků. Program funguje pod záštitou Ministerstva životního prostředí a Ministerstva zemědělství. Do programu se mohou zapojit mateřské, základní i střední školy a mohou se pokusit o získání bronzové, stříbrné a zlaté medaile za splnění kritérií programu Skutečně zdravá škola. Momentálně je zapojeno 395 škol z celé České republiky, z toho 78 z nich splnilo bronzová kritéria, 18 stříbrná (5% zastoupení biopotravin) a jedna škola kritéria zlatá (10% zastoupení bio).

Program Skutečně zdravá škola komplexně rozvíjí kulturu stravování ve všech ekologických, ekonomických, sociálních a zdravotních souvislostech. Téma jídlo je natolik univerzální a komplexní, že prostupuje prakticky všemi vzdělávacími oblastmi a jeho prostřednictvím lze naplnit velkou část očekávaných vzdělávacích výstupů od úrovně předškolního vzdělávání až po 2. stupeň základních škol.

Zkušenosti ze zahraničí
Díky intenzivní spolupráci ekologických zemědělců, potravinových řetězců, obchodníků podporované celostátní snahou Dánsko dosáhlo vládního cíle 60% zastoupení biopotravin ve veřejném stravování. V Kodani bylo dokonce dosaženo 90% zastoupení.
https://euorganic2030.bio/initiatives/organic-on-every-table/

Od roku 2012 působí ve Francii iniciativa pro podporu biopotravin ve veřejném stravování. Propojuje zařízení veřejného stravování a místní ekologické zemědělce a vytváří stabilní dodávací systémy. Podpora je založena na asistování místních úřadů v komunikaci s dodavateli i odběrateli produktů ekologického zemědělství.
https://euorganic2030.bio/initiatives/organic-on-every-table/

Program Food for Life (jenž je inspirací výše zmíněné české iniciativy Skutečně zdravá škola) slaví ve Spojeném království úspěch. Konkrétně ve Skotsku už se k programu, který si bere za cíl dostat do jídelen čerstvé plodiny a biopotraviny, přidala třetina všech základních škol. Denně se tak podává na 14 milionů těchto jídel. https://www.foodforlife.org.uk/about-us/ffl-scotland

 

Dle TZ

www.ctpez.cz

www.storyhunters.cz

 

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová