Očkování

Mylan začíná dodávat svou vakcínu proti chřipce


Kategorie: Aktuality Očkování 
20.září 2020

Sezónní chřipka dlouhodobě představuje hrozbu pro veřejné zdraví i zdraví jednotlivce a může způsobit vážné zdravotní problémy, u rizikových pacientů dokonce i smrt.Nejúčinnějším ochrana je očkování. Stejně jako každý rok, společnost Mylan v rámci ochrany pacientů proti sezónní chřipce dodá i letos kvadrivalentní vakcínu Influvac® Tetra, a to právě v době, kdy bude poptávka po očkování proti chřipce postupně narůstat. Prvních 120 tisíc dávek již bylo na český trh dodáno a dalších 230 tisíc bude k dispozici ke konci září 2020. Oproti loňskému roku bude dodáno o 40 tisíc vakcín více.  

I když mají pacienti k dispozici bezpečné a účinné vakcíny proti chřipce, proočkovanost v mnoha zemích zůstává nízká, a sezónní chřipka je tak jedním z hlavních důvodů hospitalizací v zimním období. Společnost Mylan i nadále plní svůj závazek, kterým je snaha o zvýšení proočkovanosti proti chřipce a činí tak v rámci blízké spolupráce s institucemi, které zajišťují distribuci a vlastní podání vakcín proti chřipce. V aktuálním dokumentu "Doporučení pro běžná očkování během pandemie COVID-19 v rámci Evropy" upozorňuje Světová zdravotnická organizace (WHO), že očkování proti chřipce je hlavním způsobem minimalizace rizika onemocnění a úmrtí na choroby.

Složení virových vakcín vychází z každoročního doporučení WHO a kvůli neustálým antigenním změnám chřipkového viru WHO aktualizuje doporučení týkající se složení vakcíny dvakrát ročně, jednou pro severní polokouli a jednou pro jižní polokouli, za účelem cílení na viry, u nichž se očekává, že budou v oběhu nejčastěji. Samotný proces výroby vakcíny proti chřipce je relativně pomalý a obtížný.

Při výrobě vakcín proti chřipce se nejběžněji používá výrobní proces na bázi vaječných kultur. Při zpracování nové vakcíny začíná výroba pomnožením viru ve vejcích. Virus je poté usmrcen (inaktivován), následuje štěpení (disociace) virových částic a „rozpuštění reprezentativních částí viru“ (solubilizace antigenů). Po očištění a sterilní filtraci se tyto antigeny individuálních kmenů smíchají s cílem dosáhnout požadovaného množství kmenu ve vakcíně. Poté je každá dávka balena jako jednorázová stříkačka.

V letech 2016 - 2017 činila průměrná míra proočkovanosti starších lidí proti chřipce v evropských zemích 47 %. Žádná ze zemí nesplnila cílené pokrytí 75 %. Nejvyšší míry proočkovanosti dosáhlo Spojené království - Severní Irsko (74,4 %), Nizozemsko (66,5 %) a Portugalsko (60 %). V ČR dosahuje míra proočkovanosti v nejohroženější skupině, tedy mezi seniory, pouhých 20 %.

Vakcína Influvac® Tetra je určena k prevenci chřipky zejména u osob, které mají zvýšené riziko přidružených komplikací. Vakcína Influvac® Tetra je určena pro dospělé a děti starší 3 let. Kvadrivalentní chřipkové vakcíny mohou poskytovat dodatečnou ochranu v případech, kdy cirkulující linie B neodpovídá kmenu B v trivalentních vakcínách nebo když obě linie cirkulují společně.

V České republice je očkování vakcínou Influvac® Tetra schváleno Ministerstvem zdravotnictví v rámci každoroční vakcinační akce. Vakcína Influvac® Tetra je registrovaný lék určený k podání pod kůži nebo do svalu. Obsahuje povrchové antigeny viru chřipky (hemaglutinin a neuraminidázu). Výdej vakcíny je pouze na lékařský předpis a před jejím použitím je vždy nutné pečlivě prostudovat příbalovou informaci. Dle TZ

www.amic.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová