Medicína

Pacienta upozornil na smrtelné nebezpečí průjem


Kategorie: Aktuality 
24.červen 2020

Během června 2020 byli v Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie (CKTCH) „na dálku“ odoperováni 2 pacienti s diagnózou výduť - aneurysma břišní aorty. Toto onemocnění je potenciálně smrtelné, obvykle pacient o něm neví. Jeden z případů byl opravdu kuriozní.

Šestapadesátiletý pacient vůbec nevěděl, že má v břiše časovanou nálož. Měl dva měsíce průjem a obával se, že má rakovinu. Na ultrazvuku byla zjištěna výduť aorty. Musela se ihned uskutečnit operace, protože pacient byl ohrožen prasknutím výdutě a následně téměř okamžitou smrtí.

Postižená část aorty, nacházející se pod bránicí, byla zevnitř vyztužena speciální cévní protézou tzn. stentgraftem,“ vysvětluje MUDr. Jiří Sikora a pokračuje, „operace byla specifická tím, že odborník, který obvykle dohlíží při operaci na správné zacházení s protézou – tzv. stentgraftem, nemohl do Brna přijet kvůli pandemii, a tak musel být během zákroku u počítače ve svém bydlišti v Řecku a pomáhat virtuálně - pomocí obrazovky.“ „Současně z obou třísel byly do výdutě zavedeny celkem tři protézy – tzn. stentgrafty, které se pod rentgenem do sebe zasunuly tak, aby dokonale těsnily.“

CKTCH se dlouhodobě věnuje léčbě onemocnění všech částí aorty, zakoupilo speciální software, pomocí kterého se operace přesně naplánovala. Tento software dokáže vytvořit 3-D model z rovinných řezů získaných pomocí CT, na kterém lze následně měřit rozměry tepen, délku a zakřivení jednotlivých úseků a odhalit přítomnost kalcifikací, trombů nebo natržení tepny, které je při implantaci stentgraftu nutné překrýt.

Díky moderním technologiím měl i spolupracující odborník v Řecku v každém okamžiku přehled o situaci na sále, včetně obrazových dat z rentgenu a svými komentáři pomohl urychlit intervenční zákrok.

Rekonvalescenci také urychlilo použití speciálních cévních uzávěrových systémů – jedna část se ukotví na vnitřní stranu tepny a druhá jako záplata na její vnější stranu. Stažením obou dílů k sobě dojde k uzávěru místa vpichu o velikosti cca 7 mm, bez nutnosti klasického chirurgického šití.

Použitím této technologie ani není třeba, aby chirurg musel pacientům vytvořit dočasný přístup k tepnám - byť jen drobným kožním řezem v tříslech, takže pacienti druhý den mohl chodit a za 3 dny odešei domů.

Podobný přístup není úplně obvyklý. V Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie proběhl poprvé a úspěšně. Dle TZ

Doc. MUDr. Petr Němec, CSc., MBA, ředitel CKTCH
MUDr. Jiří Sikora

www.cktch.cz

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová