Bolest

Kinesiotaping, přirozená pomoc při bolesti


Kategorie: Bolest Aktuality 
26.červen 2020

Těla sportovců jsou někdy doslova pokryta barevnými páskami. Jde o takzvané tejpy - elastické pásky, které slouží k podpoře kloubů, svalů, kůže, cévního a lymfatického systému, snížení bolesti i otoků a také ke snížení svalové únavy. Tejpovací páska  podporuje oslabené místo, kterému tím ulevuje a rovná do správné polohy. V současné době se použití pásek využívá ve sportu, při fyzioterapii nebo právě v gynekologii a porodnictví. Kromě masáží, nahřívání bolavých míst nebo používání mastí je proto možnost tejpování ideální. Jedná se o ověřenou metodu, která pomáhá svalům i kloubům. Správně aplikovaná páska přináší úlevu okamžitě a po celou dobu aplikace.

Tejpy se dají aplikovat téměř na celé tělo. Díky své elasticitě podporují krevní oběh a lymfatický systém, nejsou napuštěny žádnými chemickými ani farmakologickými látkami. Bavlněná páska s obsahem elastických vláken na těle drží několik dnů, i při sprchování, plavání a běžnou denní aktivitu. Odolnost je zajištěna lepidlem z lékařské pryskyřice. Svými vlastnostmi je tejp velmi podobný lidské kůži. Doba aplikace je vždy závislá na technice a kvalitě tejpu, může vydržet na bolestivé partii až 7 dnů.

Existují dva druhy tejpů, pevné a pružné. Pevné slouží k fixaci (většinou fixaci kloubu), v podstatě plní funkci ortézy, ale pomáhají i jako prevence před úrazem. Pružné tejpy slouží k takzvanému kinesiologickému tejpování, které ovlivňuje činnost svalů. Tyto pružné tejpy jsou účinné při mestručních bolestech nebo fixaci těhotenského bříška. Výsledkem je zmírnění nebo dokonce ústup křečovitých bolestí.

Tejping může být velice účinný také  při přípravě k porodu od 37. týdne těhotenství, při oslabení přímých a šikmých břišních svalů, při bolestech kyčelních kloubů, beder, křížové oblasti a stydké kosti (pocit těžkého a velkého bříška), při léčbě otoků v těhotenství a po porodu, při tvrdnutí bříška (předčasných stazích dělohy), při rozestupu přímých břišních svalů (diastáza), po císařském řezu (terapie jizev), na uvolňování prsních žláz (při městnání mléka či tvorbě zatvrdlin v prsu).

Úlevu by žena měla pocítit okamžitě po aplikaci pásky. Před tejpováním těhotenského bříška by se každá žena měla poradit se svým gynekologem a posléze se svěřit do rukou zkušeného fyzioterapeuta nebo porodní asistentky, která prošla kurzem tejpování.

Dle TZ

www.amic.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová