Medicína

Příprava na COVID-19 Nemocnice Na Bulovce


Kategorie: Aktuality 
22.březen 2020

Nemocnice Na Bulovce se svou Klinikou infekčních, tropických a parazitárních nemocní stojí v období pandemie koronaviru v první obranné linii. U většiny nakažených je průběh lehký, ale z příkladů ze zahraničí je zřejmé, že při příliš rychlém šíření viru v populaci dochází k vysoké kulminaci závažných případů, které vyžadují hospitalizaci. V nejtěžších případech pacienti potřebují plicní ventilaci, dialýzu, mimotělní oběh a komplementární léčbu dalších zdravotních problémů. Nemocnice Na Bulovce prochází transformací, aby zvládla co největší nápor nakažených pacientů

Pro tyto pacienty je  vyčleněno 188 lůžek napříč nemocnicí, z toho 128 lůžek standardních, 60 JIP, na nichž doplňujeme plicní ventilátory do celkové kapacity 54 lůžek s plicní ventilací, 10 lůžek s možností dialýzy a v nemocnici úplně nově 2 lůžka s možností napojení pacienta na mimotělní oběh. Bulovka disponuje i dvěma speciálními operačními sály pro infekční pacienty a v uvedené kapacitě je i lůžková stanice vyčleněná pro děti. V rezervě je k rychlému vyklizení a nasazení kapacita dalších 30 lůžek, tedy celkově jen Bulovka disponuje více než 200 lůžky pro COVID-19 či pacienty s podezřením na tuto nemoc a dalšími zdravotními obtížemi.

V nemocnici funguje mnoho mimořádných opatření (hlídání dětí zaměstnanců, odběrové místo pro veřejnost, logistické centrum pro získávání a distribuci potřebného materiálu jako jsou respirátory, brýle, ústenky a podobně). Ve spolupráci s dalšími nemocnicemi uvolňuje kapacitu JIP lůžek od pacientů bez podezření či pozitivního testu na COVID-19.

V první řadě dochází ke standardnímu využívání kapacit infekční kliniky, která je pro tyto případy určena. Vzhledem k předpokládanému rozsahu pandemie následně dochází k přípravě celé nemocnice na strmý nárůst pacientů s COVID-19 či s podezřením na tuto nákazu v kombinaci s jiným zdravotním problémem.

Nemocnice Na Bulovce spolu s Ministerstvem zdravotnictví pro své pacienty zajišťuje experimentální lék Remdesivir od farmaceutické společnosti Gilead Sciences. Tento lék se dnes nachází v poslední fázi klinického testování na pacientech a výjimečně bude použit u nejtěžších pacientů v ohrožení života.

Byl vytvořen třídicí stan, kam jsou směřováni pacienti v areálu nemocnice tak, aby dostali předběžnou konzultaci ze strany personálu NNB, případně proškolených studentů (2. a 3. LF UK).

Mimořádné odběrové místo pro pacienty testované na COVID-19 je zřízeno v kontejnerovém pracovišti u Infekční kliniky. Ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou hl. m. Prahy personál Infekční kliniky denně zajišťuje domácí odběry, které jsou následně vyhodnocovány v Centrálních laboratořích NNB.

Studenti LF UK jsou od pondělí 16. 3. 2020 bráni na výpomoc v nastalé krizové situaci. Pomáhají personálu nemocnice například se zdravotnickou administrativou, odebíráním vzorků a předběžným tříděním pacientů. Zdravotnický personál je vybaven ochrannými prostředky.

Provoz nemocnice přechází de facto do nouzového stavu. Za současné situace se nemocnice věnuje čtyřem hlavním oblastem:  Pacientům s COVID-19, včetně suspektních, porodnici, onkologii, úrazům a neodkladné péči. Neodkladné hospitalizace budou nemocnicí poskytovány beze změn. Od v úterý 17. 3. 2020 jsou zastaveny veškeré plánované hospitalizace (především operace), které je možné odložit bez ohrožení zdraví pacienta.

Nemocnice Na Bulovce posiluje přístrojové vybavení na maximální možnou hranici s ohledem na počet kvalifikovaného personálu na obsluhu tohoto vybavení. Rozšíření kapacity o 5 dialyzačních přístrojů pro pacienty vyžadující intenzivní péči na celkovou kapacitu 10 přístrojů.

 Dle TZ

www.bulovka.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová