Knižní recenze a anotace

Heiko Hähnsen: Zahrada síly


Kategorie: Knižní recenze a anotace Aktuality 
09.únor 2020

Souznění přírody a člověka v tvorbě zahrad

Nakladatelství Kazda 2018, vydání druhé, str. 192, překlad Magdalena Havlová

Mladé rodinné nakladatelství, zaměřující se zejména na populárně naučnou literaturu, chce svými knihami čtenářům přinášet radost a povzbuzení do života, posilovat dobrá předsevzetí a podporovat harmonii mezi člověkem a jeho okolím. Namátkou jsme uvedli již malé recenze na dvě knihy, nyní upozorňujeme na publikaci, která ukazuje, jak zahradu lze proměnit ve zdroj regenerace - místo, které bude vyzařovat harmonii a dodávat energii.

221 dokonalých barevných fotografií jsou nejen výbornou ilustrací, ale provádějí čtenáře geomantií (vnímání pravdy o Zemi), rezonančním principem zahrady, která je „maličkou součástí Země“, i domem – obytným prostorem člověka – zrcadlem jeho osobnosti.

Od inspirace, přes architekturu krajiny ve vztahu k člověku, je zde poukázáno na strukturu a řád, význam vody i její symboliku, krásu a význam kamenů v zahradě (včetně jejich výběru!) i úloze dřeva – jako stavebního materiálu i výsadby. Velká pozornost je věnována rostlinám – zdroji krásy, vůně i terapie.

Autor nezapomíná ani na zcela prozaické záležitosti. V samostatné kapitole se proto věnuje založení a budování zahrady od vchodu, vlastního rozložení v terénu (kouzlo svažitých zahrad), využití a výstavbě schodů, výzdobě jednotlivých zákoutí a vybudování míst k odpočinku, posezení i meditaci. V oblasti krajinné a zahradní architektury, které se věnuje déle než patnáct let, je podle něj tvorba zahrad vnímáním přírody, spiritualitou, uměním i kulturou. A především harmonickým spojením přírody s člověkem.

Publikace na křídovém papíře, s výborně logicky členěnými kapitolami, má veliký duševní potenciál. Nabádá k tichému zamyšlení nad smyslem života, nad dary přírody a dává návod, jak tyto dary využít, zvláště v současném civilizačním tlaku.

Autor: MUDr. Olga Wildová