Medicína

Mechanická ruka z recyklovaného PETu


Kategorie: Aktuality 
06.leden 2020

Výzkumná skupina PETMAT podporovaná Mattoni 1873 vytvořila technologií 3D tisku prototyp mechanické ruky. Ruka držící komunikátor Alexa* (Amazon Echo Dot) pomáhá ve Fakultní nemocnici Motol pacientům s poškozením míchy komunikovat s okolím.

Prototyp mechanické ruky je vyroben ze 100 % recyklovaného PETu a nese pracovní název Velexa (spojení názvu komunikátoru Alexa a jména konstruktéra ruky Jiřího Veleho). Byla vytištěna po dílech na 3D tiskárně a díky kulovému kloubu ji lze polohovat nad postelí pacienta.

Pilotní projekt spinální jednotky chce pomocí virtuálních asistentů Alexa zvýšit soběstačnost svých pacientů. Velexa umožňuje nepohyblivým pacientům komunikovat přes Alexu pomocí jednoduchých pokynů s personálem nemocnice, telefonovat či zapnout televizi. Nový projekt PETMATu ukázal další využití recyklovaného PETu v praxi.

Prvotní impuls umístit komunikátor Alexa na mechanickou ruku vzešel od Adama Ježka ze společnosti Deepview s.r.o., který zvažoval, jaký vhodný materiál na její výrobu použít. Znal projekt PETMAT, a tak použitím recyklovaného filamentu pro 3D tiskárnu propojil funkčnost a ekologii.

Správnou funkci Velexy lze testovat a vylepšovat na 3D tiskárně průběžně. Jednotlivé díly mechanické ruky se mohou tisknout a vyměňovat ze dne na den, což je velké plus oproti jiným materiálům. Recyklovaný plast se také snadno čistí a dezinfikuje, a to je v nemocničním prostředí zásadní. Je lehký a přitom pevný, díky kulovému kloubu se dobře polohuje.

Mattoni 1873, skupina kolem mateřské společnosti Karlovarské minerální vody, a.s. (KMV), je největším distributorem nealkoholických nápojů ve střední Evropě, s kořeny sahajícími do roku 1873 a ke karlovarskému rodákovi Heinrichu Mattonimu. Současnou podobu získala skupina v 90. letech díky výrazným investicím italské rodiny Pasquale.  Své produkty vyváží do 19 zemí světa a vlastní zahraniční značky minerálních vod v Rakousku, Maďarsku a Srbsku. V Bulharsku, Slovensku a Maďarsku.  Dle TZ

www.amic.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová