Medicína

Právní rizika neodkladné resuscitace


Kategorie: Aktuality 
02.leden 2020

Téma se věnuje konfliktním situacím a zejména právním důsledkům, které mohou vzniknout při a po neodkladné resuscitaci – KPR prováděné nebo naopak nezahájené laickými svědky náhlé příhody – OHCA ( out-of-hospital cardiac arrest) – náhlé srdeční zástavy, vzniklé mimo nemocnici – v terénu – na veřejném prostranství.

Legislativně je více postižitelné a také je postihováno prodlení v zahájení KPR, dokonce nezahájení KPR při její zcela jednoznačné indikaci. Tyto případy se vyskytují až 50 x častěji než při vzniku komplikací spojených při včasné, náležitě zahájené a prováděné KPR.

Vcelku jsou tyto případy vzácné – v přehledu uplynulých 30 let byly souzeny podle záznamů ve zdravotnické dokumentaci pouze tři případy, jak vyplývá z materiálů studie z Gainesville, University of Florida, USA). Případy se týkaly formálně nevycvičených laiků – svědků a byly rozhodnuty v jejich prospěch.

Ale stále platí! Pokus se svědek necítí schopen provádět správnou KPR se srdeční masáží, má ihned vyzvat k zahájení KPR patřičnou osobu z nejbližšího okolí a sám se nabídnout k pomoci této patřičně vycvičené osobě – zachránci. K častějším případům patří opožděné poskytnutí první pomoci, pozdní zahájení KPR nebo nečinnost. Osobní nasazení v okamžitém zahájení KPR je i v legislativně řešených případech určitou právní ochranou ve smyslu záchrany života.  Všech 50 států USA má takto formulované, přijaté a vyhlášené zákony.

Soudní případy z let 1989 – 2019 dosáhly počtu 170 případů z 37 geografických různých států USA. Tři případy – poškození baterie kardiostimulátoru při KPR, 167 případů nezahájení KPR nebo pozdní zahájení KPR, v 82 případech byli svědci – zachránci vyškolení – paramedici, sestry, lékaři a další zdravotničtí profesionálové. Ve 39 % případů bylo soudně rozhodnuto ve prospěch trénovaného svědka – zachránce. V 88 případech se jednalo o nevyškolené svědky – zachránce; z nich 12 osob bylo laickými svědky. V 76 případech byli obchodníky, pracovníky školy. Ve 49 % byli soudně obhájeni.

Pokuty a výlohy k úhradě byly uloženy pro nezahájení KPR nebo pro pozdní zahájení KPR. 1 x pro bolest a utrpení,  1x se jednalo o případ s poškozením baterie u pacienta v domě s pečovatelskou službou.  U pacienta s DNR vlastním rozhodnutím pro dobu budoucí byl pacient resuscitován a úspěšně resuscitován a přežil ještě po dobu 23 dnů.

STILES, S: Fears of Legal Risk from Bystander CPR Are Overblown.

American Heart Association ( AHA) Scientific Sessions 2019; Abstract 241, presented November 17, 2019 Medscape Medical News 2019

Z referátového výběru doc. MUDr. Jarmily Drábkové, CSc.

 

Autor: MUDr. Olga Wildová