Další

Balneofototerapie léčí lupénku i atopickou dermatitidu


Kategorie: Lázně Aktuality 
30.prosinec 2019

Účinek hydroterapie je znám již z dávné historie, což opakovaně dokazují i současné klinické studie. První písemná zmínka o vodoléčbě je z doby kolem roku 1500 před naším letopočtem z Indie. Vodou se regenerovali Egypťané, Peršané, Řekové a samozřejmě Římané. Dnes je doloženo, že kromě jiných účinků, zlepšuje prokrvení, výživu a elasticitu kůže. Stejně tak i fototerapii, tedy léčbu světlem, znali už staří Egypťané, Sumerové a Číňané. Tyto zkušenosti se využívají i v současnosti u kožních onemocnění.  

Blahodárný účinek má především kombinace obou těchto způsobů léčby. Dnes se již pracuje s přístroji, které plně využívají celé spektrum světelného záření. Ve  specializovaném centru dermatologického oddělení Kliniky EUC v Ústí nad Labem (Dermacentrum) se využívá lokální i celková fototerapie a celotělové vířivé koupele. Procedury jsou srovnatelné s lázeňskými procedurami i přímořskou léčbou a hradí je zdravotní pojišťovny. Fotoléčba a balneofototerapie se hodí zejména na léčbu psoriázy (lupénky), atopické dermatitidy, seborrhoické dermatitidy, akné, lichen ruber či pruritu (svědění kůže). O možnostech léčby je vhodné oslovit svého praktického lékaře nebo dermatologa – balneofototerapie je totiž vázána na doporučení lékaře.

Kombinace světloléčby a hydroterapie má protizánětlivý a hypoalergenní účinek a působí antistresově, přičemž dochází k uvolnění duševního napětí a odstranění poruch spánku. Pokožka navíc získává přirozenou obranyschopnost. Tyto procedury ovšem mají i mnoho dalších pozitivních účinků: pokožku prokrvují a omlazují, zlepšují její pružnost, díky uvolnění toxinů dochází k celkové regeneraci organismu, mají dobrý vliv na pohybový systém apod.

Léčba využívá přírodní zdroje - vodu a světlo, díky nimž nemocní postupně mohou omezit či úplně vynechat zevní léky, tedy různé masti apod. Dermacentrum se navíc nachází v moderních prostorách splňujících všechny profesionální a hygienické požadavky na současnou zdravotní léčbu a zároveň poskytuje pohodlí a vzbuzuje příjemné pocity. Služby poskytuje erudovaný personál, který vedou lékaři – specialisté v oboru dermatovenerologie.

K dispozici jsou zde moderní vířivé vany s možností regulace teploty a intenzity masáže - hydromasáže s obsahem minerálních solí, jakou jsou magnezium, vápník, bromidy a sulfáty. Z několika druhů světloléčby je v současnosti nejvíce využíváno úzkospektré ultrafialové (UVB) záření o vlnové délce 311 nm. Využívají se  přístroje pro celotělovou a lokální fototerapii, které výrazně tlumí zánět kůže, redukují a odbourávají svědění i zvýšenou tvorbu kožních buněk.  Léčba pozitivně ovlivňuje průběh a rozsah onemocnění, zabraňuje i jeho opakovanému zhoršování, a navíc blahodárně účinkuje na psychiku.

Součástí služeb dermacentra je také biostimulační laser terapie, jejíž zákroky ovšem zdravotní pojišťovny nehradí. Biostimulační laser terapie pomáhá při hojení ran, popálenin, dekubitů, vředů, opruzenin, opařenin, jizev, poúrazových i pooperačních stavů, zánětech dásní či koutků.  Dle TZ

www.euc.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová