Knižní recenze a anotace

Christie Watsonová: Sestřička


Kategorie: Knižní recenze a anotace Aktuality 
08.prosinec 2019

Profese, která mi změnila život… a vám možná taky

Nakladatelství Leda, 2019, vydání první, str. 318, překlad Lucie Menclíková

Publikace uvádí čtenáře do událostí, vzpomínek a zkušeností autorky, které zažila během téměř dvacetiletého působení a práce zdravotní sestry. Pochopitelně, že jména, lidé, místa – vše bylo změněno k ochraně identit. Ale zážitky jsou skutečné!

Úvodem se přiznává, že nechtěla být vždy zdravotní sestrou, ale po nelehkém výběru různých povolání, ačkoliv přesně netušila, co práce zdravotní sestry obnáší, pro toto povolání se rozhodla. Zjistila při podrobnějším studiu, že ošetřovatelství existovalo ve všech kulturách – dokonce ještě před vynálezem knihtisku. Nezbytné atributy dobré ošetřovatelky – slitování, soucit, sympatie – rozhodly.

V sedmnácti letech začala studovat. Situace na kolejích nebyla právě nejideálnější, ale tento vstup do nového světa zvládla. Ve třinácti kapitolách ukazuje jiný svět a barvitě popisuje prostředí nemocnice, situace, které byly a stále jsou traumatizující pro pacienta, na příklad na úrazové pohotovosti, ale v tomto případě pro začínající zdravotnici zvláště. Začala si uvědomovat jaké to je, když pomáháme bezmocným lidem, kteří jsou pro nás cizí jen několik prvních hodin. V těchto chvílích si více než jindy připomínala, že „ošetřovatelství je profese, co vám každý den uhryzne kus duše“.

Mimo zdravotnického prostředí letmo seznamuje i s problematikou sociální. Také v Británii je celostátní krize sociálního bydlení. Každé desáté dítě trpí nejrůznějším mentálním onemocněním, počty sebevražd se zvyšují a i zde jsou dlouhé objednací lhůty… Autorka se těžce vyrovnávala s problematikou duševních poruch svěřených pacientů, ale i k nim vždy nacházela cestu. V obtížných situacích, kdy u ní převládala lítost nad pacientem si připomínala Florence Nightingalovou – totiž že „utrpení druhého lze zmírnit laskavostí“ a pak „ošetřovat těžce nemocného znamená dělat pro něho to, co by dělal sám, kdyby měl k tomu vůli!“

Během líčení poznává čtenář specifika jednotlivých lékařských odborností, s jejich náročností – pohledem a prožitkem sestry s jejím hluboce citlivým vnímáním, ale i s mnoha lidmi, do jejichž životů při plnění svých profesních úkolů vstoupila. V některých částech publikace někdy až příliš realisticky líčí prostředí i pacienty.  Popisuje kliniky vedené jen zdravotními sestrami, stanovujícímí diagnózu, vedoucími resuscitační týmy. Vnímá však, že se zde empatie, soucit a zajišťování důstojnosti – předpoklady dobré zdravotní sestry jaksi ztrácejí! Při své profesi si uvědomuje, že lidé dovedou být neuvěřitelně laskaví, ale také neuvěřitelně krutí. Jako zdravotní sestra sice nechce nikoho odsuzovat, ale krutost spojená s týráním dítěte jí nahání hrůzu A proto si adoptovala dítě z této rodiny.  Ve Velké Británii se téměř nedávají děti k adopci.  Ale jsou odebírání biologickým rodičům kvůli týrání, problémům s drogami a alkoholem nebo kvůli vážným duševním chorobám rodičů.

Autorka také kriticky upozornila na nepochopení a nedostatek zájmu o zdravotní sestry v určitém období. Například po obou světových válkách mnoho vojáků po nervových otřesech dostávalo posttraumatickou léčbu. Zdravotním sestrám, které rovněž působily ve válce, nikdy nic takového nabídnuto nebylo! Přitom se staraly o vojáky s utrhanými končetinami, vyprávěly o všech hrůzách, které viděly zblízka. Ale u nich se tehdy nikdy nepřipouštěl nervový otřes, nikdo je nevyšetřil, nikdo nenabídl žádnou terapii…. Situace se nyní zlepšila.

Autentické prožitky autorky během jejího profesního života jsou výpovědí nesmírně citlivého člověka, který se naučil téměř vše o životě i o smrti. Nenásilnou formou přibližuje nesmírně těžkou práci zdravotní sestry, která je důležitá nejen svým odborným působením, ale hlavně tím, že je to právě ona, která první podá ruku zoufalému a trpícímu. Pomáhá nést jeho úděl, mírní bolest a je s ním právě v okamžiku, kdy by se mohl cítit sám.

Publikace vede k zamyšlení, zda práce zdravotní sestry je opravdu společností doceněná. A to nejen ve Velké Británii, ale i u nás! Za šíření dobrého jména ošetřovatelského povolání byla autorka v nedávné době oceněna cenou Future Shapers Award. Vydání publikace podpořilly společnosti: Nursing now a Česká asociace sester.

 

Autor: MUDr. Olga Wildová