Medicína

Syndromem vyhoření trpí až pětina zaměstnanců


Kategorie: Aktuality Fobie 
12.prosinec 2019

Podrážděnost, alergie na cokoliv, co souvisí se zaměstnáním, úzkosti při pomyšlení na práci, či nespavost kvůli pracovním úkolům. Pokud někdo na sobě pozoruje tyto příznaky, měl by zpozornět. S největší pravděpodobností je ohrožen syndromem vyhoření. Tímto syndromem v Česku trpí až pětina lidí. Mezi nejohroženější skupiny patří pracovníci v sociálních službách, lékaři, učitelé v mateřských školách, manažeři a dokonce i psychologové.

Příznaky přicházejícího vyhoření jsou individuálně odlišné, ale nejčastěji se projevují nejprve docházející energií a dalšími tělesnými příznaky. Tělo většinou spolehlivě řekne, že něco není v pořádku. Problém ovšem bývá v tom, že řada úspěšných a produktivních lidí se naučí tělesné signály ignorovat. Pokud na sobě ale lidé vnímají, že nemají sílu na věci, které dříve nebyly problém, častěji onemocní nebo je někde něco píchá a není k tomu podle somatických vyšetření důvod, pak je na čase něco změnit.

Vyhořet lze nejen v kontextu práce, ale například i ve vztahu. Rizikovou skupinou jsou i lidé, kteří mají sklony k perfekcionismu. Chtějí být ve všem stoprocentní, v práci i doma. Čím výše je práce na žebříčku hodnot, tím je člověk ohroženější. Každý by měl mít více životních pilířů než jen práci. Člověk by měl naplňovat všechny své základní potřeby, a pokud některé ignoruje, vždy se mu to nějak vymstí. Stejné to je i se syndromem vyhoření. Mělo by se začít vždy od základu, dobře spát a jíst, odpočívat, věnovat se blízkým a věcem, které nás baví. Někdy stačí relativně malá změna.                 

Je patrná i změna na straně zaměstnavatelů, kteří se začínají více věnovat prevenci, ať již formou školení stress managementu či motivace zaměstnanců, nabízení různých fyzických cvičení typu jóga, nebo aktivitami, které s tématem zdánlivě nesouvisí – pružnou pracovní dobou, sick day nebo možností práce z domova. Zdá se, že spokojený a vyrovnaný zaměstnanec je pro zaměstnavatele dlouhodobě mnohem přínosnější, než člověk bez motivace a zájmu o to, co dělá.

Vzdělávací společnost MgC Group se už 11 let zabývá vzděláváním a rozvojem zaměstnanců nejen v České republice, ale také na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rakousku, Německu a ve Spojených státech. Česká společnost s nadnárodní působností vytváří (od nadnárodních korporací, až po rozvíjející se firmy) rozvojové vzdělávací programy na míru přizpůsobené konkrétním potřebám zaměstnanců firem. Tým tvoří více než 40 zkušených manažerů, andragogů, psychologů, sociologů a konzultantů. Dle TZ

www.mgcgroup.cz

www.4pr.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová