Medicína

Nejčastější mýty o laserových operacích očí


Kategorie: Aktuality 
03.prosinec 2019

Laserová operace očí je dnes již běžnou záležitostí, která zbaví za několik minut brýlí nebo kontaktních čoček. Po podrobném vyšetření následuje několikaminutový zákrok a za pár hodin už je vidění ostré i bez brýlí. Přesto kolem refrakčních zákroků panuje mnoho mýtů a polopravd, které brání lidem rozhodnout se podstoupit operaci a odložit brýle.

Obava z bolestivého zákroku a dlouhé rekonvalescence je zbytečná. Pacient během laserového zákroku prakticky žádnou bolest necítí, protože před zákrokem jsou do oka pacientovi nakapány znecitlivující kapky. Po přibližně 15minutovém zákroku (na jednom oku),  je obvyklé vyšší slzení, jemné pálení očí a celková únava očí, která ale po několika hodinách odezní. Pár hodin po zákroku jsou pacienti schopni bez brýlí a kontaktních čoček provozovat běžné každodenní činnosti. Čas plné rekonvalescence je tedy krátký.

Před operací podstoupí každý pacient velmi podrobné oční vyšetření. Vzhledem k moderním technologiím už dávno neplatí, že by bylo nutné operovat každé oko zvlášť. Dnes je rekonvalescence po zákroku velmi rychlá, operace je ambulantním zákrokem v řádu minut. Refrakční chirurgie nabízí dnes nejen různé typy laserových operací, ale i řešení většiny dioptrických vad – krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus a v indikovaných případech i presbyopii. Vadu je vždy nutno individuálně posoudit a vybrat pro pacienta nejvhodnější řešení.  

Cena zákroku se odvíjí od zvolené metody. Pohybuje se mezi 8,9 až 19,9 tisíci korunami za jedno oko podle typu zákroku. Jedná se nárazově o větší výdaj, ale celoživotní investice do brýlí nebo do kontaktních čoček je nesrovnatelně vyšší. Takže se laserová operace vyplatí i finančně.

Také neexistuje žádná studie, která by potvrzovala domněnku, že těhotenství a porod zhoršují krátkozrakost. Po narození miminka čekají na maminku úplně jiné starosti, než plánování vlastní operace. Proto nemusí s laserovou korekcí zrakuvůbec otálet.

Výsledek laserové operace je trvalý. Progresi vady ale operace nezabrání, proto je důležitá stabilita vady před operací. Přesto je možné v průběhu života laserovou operaci opakovat. Na mnoha očních klinikách se pacientům nabízí „doživotní záruka“, kterou je možné právě v případech pozdějšího zhoršení zraku v indikovaných případech využít. Tato síť očních klinik poskytuje díky specializovaným lékařským týmům a nejmodernějšímu přístrojovému vybavení komplexní špičkovou péči ve všech oblastech očního lékařství.

Dle TZ

www.focus-age.cz

www.lexum.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová