Medicína

Kyselina hyaluronová v medicíně


Kategorie: Aktuality 
19.listopad 2019

Výzkum v oblasti medicíny podléhá velmi přísným legislativním opatřením, na které je soustředěno mnoho pozornosti. V posledních letech se do popředí dostává doslova zázračná kyselina hyaluronová, která dosud slavila úspěch především v kosmetice. Přitom i díky výzkumu českých vědců proniká do mnoha oblastí medicíny. Kyselina hyaluronová totiž urychluje hojení ran, pomáhá při léčbě kloubů, v oftalmologii a mnoha dalších odvětvích farmaceutického průmyslu.

Kyselina hyaluronová (zkráceně HA) je přirozená stavební a organizační jednotka tkání a vyskytuje se v celém těle. Je nedílnou součástí lidského těla, organismus je na tuto látku zvyklý a nijak se jí nebrání. To je jeden z důvodů, proč je proces hojení díky jí výrazně usnadněn a urychlen.

Např. firma Contipro v českém prostředí v oblasti výzkumu a výroby kyseliny hyaluronové působí již třicet let. Noví producenti se zaměřili na proces fermentace - výroby z neškodných bakterií.

U hojení ran se pokrok ve vývoji a výzkumu kyseliny hyaluronové projevuje zvláště. Používá se i v případech, kdy se v minulosti přistupovalo k amputacím končetin pro nebezpečí postupu infekce. Kyselina hyaluronová udržuje ideální prostředí v ráně, působí jako stavební jednotka. Aktivuje růstové faktory, reguluje vlhkost, má protizánětlivé účinky, snižuje bolestivost.  I díky kyselině hyaluronové počet amputací končetin ubývá. Na její význam upozorňuje také profesor MUDr. Luboš Sobotka z Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Avšak ani upravená kyselina hyaluronová nestačí, aby pokryla kompletní škálu medicínských indikací. Proto firma vyvinula speciální výrobu nanovláken, které umožňují regulovat rychlost rozpustnosti hojivého materiálu v těle a zajišťují stabilitu a snadnou skladovatelnost produktu. Nanovlákna zvyšují účinnost přípravku a je proto možné použít méně kyseliny hyaluronové. Většina současných přípravků tak důležitou látku, jakou je pro hojení kyselina hyaluronová, vůbec neobsahuje. Je totiž relativně drahá na výrobu. Po zpracování do nanovláken je ale možné jí použít méně a tím se stává pro pacienty dostupnější. Dle TZ

www.lesensky.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová