Další

Světový den mrtvice – 29. říjen.


Kategorie: Nemoci a jejich příznaky Ateroskleróza Aktuality 
28.říjen 2019

Konec října Světovým dnem mrtvice se upozorňuje na problematiku. Doplňují ji i údaje VZP. Nemoci oběhové soustavy jsou vůbec nejčastější příčinou úmrtí v Česku. Mezi nimi mají hned po ischemické chorobě srdeční na svědomí nejvíce životů cévní mozkové příhody. Při cévní mozkové příhodě, která bývá laicky označována též jako mrtvice, je přerušen průtok krve mozkem. Důvodem je ucpání mozkové cévy sraženinou nebo její prasknutí.

 

Podle nejaktuálnějších dostupných dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky zemře z této příčiny 8 až 9 tisíc lidí ročně (v roce 2017 to bylo v celém Česku 8 504). I když jde o poměrně vysoké číslo, ve srovnání s relativně nedávnou dobou se situace zásadně zlepšila. Například ještě v roce 1995 měla cévní mozková příhoda na svědomí 18 139 životů.

VZP v loňském roce vydala za péči o pacienty, které mozková příhoda postihla, 2,2 miliardy korun. Riziko onemocnění lze přitom do značné míry snížit zdravým životním stylem. I v tom se snaží být VZP aktivní – k odpovědnosti za vlastní zdraví motivuje klienty nabídkou různých benefitů. Riziko, že člověka postihne mrtvice, stoupá s věkem. Kromě příčin, které nelze ovlivnit, existují i rizikové faktory, kterým lze předcházet. Lékaři radí snížit příjem alkoholu, nekouřit, hlídat si krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Vhodnou prevencí je zdravý životní styl, vyvážená strava a dostatek pohybu. VZP proto nabízí svým klientům finanční příspěvky jak na pohybové aktivity (pro děti i pro dospělé), tak například na odvykání kouření.

Vzhledem k tomu, že mozkové buňky jsou mimořádně citlivé na nedostatek kyslíku, je při cévní mozkové příhodě naprosto zásadní její včasná diagnostika a následně co nejrychlejší lékařská pomoc. I laik by měl proto znát typické příznaky - (oslabení nebo porucha hybnosti na jedné nebo obou polovinách těla, porucha mimiky tváře (často na jedné straně) – typický spadlý koutek úst,

obtíže s vyjadřováním nebo obtížné vyslovování, závratě, porucha vidění – například zamlžené vidění, často na jednom oku, dvojité vidění, bolest hlavy v kombinaci s dalšími příznaky, pocit na zvracení nebo zvracení, zmatenost.

Popsané potíže mohou spontánně odeznít, stagnovat nebo se naopak prohlubovat. Odborníci ovšem zásadně varují před tím, aby člověk čekal například na to, až problémy samy odezní. Vždy je nutné co nejrychleji kontaktovat lékaře! Doslova minuty mohou pacienta dělit od smrti nebo vážných trvalých následků.

Dle TZ

www.vzp.cz

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová