Rakovina

Naučte se správně vyšetřovat prsa


Kategorie: Aktuality Rakovina 
01.listopad 2019

Samovyšetření prsů je nejjednodušší metoda, jak včas zachytit rakovinu prsu a zachránit si život. Naučte se jak ho správně provádět sobě či své partnerce a odhalit tak případnou rakovinu v časném stádiu. Problematika se týká každé ženy. Nejčastěji onemocní ženy ve věku 20 – 54 let! Proto je důležité prsy znát a pravidelně je kontrolovat!

Pokud se se samovyšetřením začíná, je dobře provádět jej první měsíc každý den nebo jednou za dva až tři dny. Tak se každý naučí svá prsa dobře znát a jejich změnu lehce zpozoruje. Následující měsíce poté stačí jedna kontrola měsíčně. Prevence je důležitá, protože výskyt rakoviny je čím dál častější. Zvýšit informovanost o této problematice provádějí také kampaně („ Došel Sensodyne?,Sáhni si na prsa..“)

Samovyšetření prsu se provádí každý měsíc – nejlépe 5. – 10. den po začátku menstruace. Po přechodu lze si vybrat kterýkoliv den v měsíci a dodržovat jej každý měsíc. Na počátku vyšetření je vhodná teplá sprcha, která uvolní napětí svalů. Zprvu je správná kontrola prsů v zrcadle a zjistit, zda nejsou nějaké odchylky od minulé kontroly. Následuje  prohlédnutí prsů zrakem je po zdvihnutí rukou nad hlavu.

Nejdůležitější je sledovat změny prsou, jako je: výtok z bradavky, změna kůže prsu, změna tvaru bradavky, změna tvaru prsu a změna velikosti prsu. Pokožka by neměla být nijak svraštělá nebo abnormálně zbarvená. Bradavky by měly být symetrické, bez výtoku a bez vtažení. Důležité je sledovat i výstupky, na které je dobré sáhnout.

Nejlépe třemi prsty naplocho, krouživými pohyby. Zprvu kroužit povrchově, potom pozvolna do hloubky. Důležité je sledovat nahmatání bouličky nebo drobného výstupku od klíční kosti až do podpaží, dále až k podprsenkové rýze. Pečlivě sledovati nerovnosti na povrchu prsou i uvnitř nich.

Levou rukou se prohmatává pravé prso a naopak. U větších prsů, se palpuje vsedě nebo vestoje a pak se prohmatání opakuje vleže na boku. Závěrem se promnou prsa pro ujištění, že je vše v pořádku – Další kontrola za měsíc!

Pokud se zjistí jakákoliv odchylka, je nutné ihned navštívit lékaře (praktik, gynekolog), kteří vystaví žádanku na odborné vyšetření do akreditovaného mamocentra.  „Pracoviště lze vyhledat rovněž na www.mamo.cz,“ vysvětluje Kateřina Vacková z neziskové organizace Loono, za kterou stojí výrobce zubních past Sensodyne.  Dle TZ.

www.kindredgroup.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová